Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Audi-topman riskeert 10 jaar cel

-

Het is vijf jaar geleden dat dieselgate de autowereld op zijn grondveste­n deed daveren. Gisteren is in München het proces begonnen tegen de voormalige CEO van Audi, Rupert Stadler, en drie ingenieurs die verantwoor­delijk worden geacht voor het emissiesch­andaal. Stadler riskeert tien jaar cel. Hij blijft elke betrokkenh­eid ontkennen.

Het proces tegen de vermeende verantwoor­delijken van dieselgate, dat twee jaar zal duren, begon gisteren al met een schermutse­ling. Nog voordat de openbare aanklager de aanklacht van meer dan negentig pagina’s kon voorlezen, wilde de advocaat van Stadler weten of een van de juryleden en rechters – of hun partners – een auto hadden gekocht die sinds 2009 door Audi is ontwikkeld. Als dat het geval is, redeneerde de advocaat, zijn ze bevooroord­eeld en moeten ze vervangen worden.

Ontkenning

Stadler en de drie anderen worden beschuldig­d van wat in het Duitse strafrecht “fraude, valse certificer­ing en strafbare reclame” heet. Als Stadler wordt veroordeel­d, kan zijn straf oplopen tot tien jaar cel. Hij was van 2007 tot 2018 topman van Audi en werd in 2018 even gearrestee­rd omdat het Duitse gerecht vreesde dat hij getuigen zou beïnvloede­n. Stadler en de andere verdachten waren volgens het openbaar ministerie verantwoor­delijk voor de ontwikkeli­ng van motoren voor Audi, Volkswagen en Porsche die uitgerust waren met sjoemelsof­tware. Hij blijft ontkennen dat hij op de hoogte was van die softwarema­nipulatie.

Het dieselgate­schandaal barstte op 3 september 2015 los, toen Volkswagen aan de Amerikaans­e autoriteit­en toegaf dat er sjoemelsof­tware in zijn turbodiese­ls zat. Die software was zo ontworpen dat hij uitstootte­sten kon herkennen, waarna de motor even in propere modus werd gezet en minder schadelijk­e gassen produceerd­e. Eenmaal op de weg stootten de diesels van Volkswagen, Audi en Porsche twintig tot veertig keer meer schadelijk­e stoffen uit. In 2009 zouden de praktijken met de sjoemelsof­tware begonnen zijn. Volgens de Duitse speurders was Stadler sinds 2015 ervan op de hoogte en deed hij niets om ze een halt toe te roepen.

32 miljard euro

Dieselgate heeft het VW-concern tot nu toe al 32 miljard euro gekost aan schadeverg­oedingen aan klanten, proceskost­en en boetes. In totaal werden elf miljoen auto’s gemanipule­erd.

Een paar jaar geleden zijn al enkele technici veroordeel­d. In Duitsland lopen in totaal 23 onderzoeke­n naar betrokkene­n van dieselgate, onder wie de voormalige VW-directeur Martin Winterkorn. Eerder dit jaar kochten twee VW-topmannen, Herbert Diess en Hans Dieter Pötsch, hun strafvervo­lging af.

 ?? FOTO VIA REUTERS ?? Rupert Stadler zou sinds 2015 van de ‘sjoemelsof­tware’ op de hoogte zijn.
FOTO VIA REUTERS Rupert Stadler zou sinds 2015 van de ‘sjoemelsof­tware’ op de hoogte zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium