Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Soms was onze energie al op als de service nog moest beginnen”

Ayse en Lorenzo blikken tevreden terug op tijdelijk restaurant in Mechelse kerk

- TOM VETS

Of Bar Nazar de winnaar van Mijn

Keuken Mijn Restaurant gaat worden, is nog lang niet duidelijk. Maar voor uitbaters Ayse Korkmaz (30) en Lorenzo Blom (30) smaakt het alvast naar meer. “De kans dat we een eigen restaurant beginnen is momenteel 100%.”

De finale is op 3 december voorzien, maar Ayse en Lorenzo sloten Bar Nazar al definitief. “De opnames zijn half september afgerond, we hebben zelfs een week vakantie achter de rug”, lachen ze. “Daar was gigantisch veel nood aan. Een week was zelfs te kort om al die indrukken van ons tvavontuur te verwerken.”

“De start was geen cadeau”, zegt Lorenzo. “Toen was er die enorme hittegolf. Ik ben sowieso al een zweter.” “Je zou denken dat het in onze locatie, de Mechelse Predikhere­nkerk, lekker koel zou blijven”, zegt Ayse. “Maar eens de warmte er binnen zat, was er geen ontkomen meer aan. En dan moesten we ook nog mondkapjes dragen. Ook dat was vermoeiend.” Extra stressfact­or: de open keuken. “Ayse was er geen voorstande­r van, ik wel”, zegt Lorenzo. “Ik zie als klant ook graag hoe mensen in de keuken werken.”

“Hij refereert naar sterrenzak­en, maar ik voelde me eerder een amateur”, zegt Ayse. “Het is logisch als mensen op je vingers kijken, maar ik had dat om die reden minder graag. Het was ook wel een voordeel. Toen we merkten dat klanten het ijs te hard vonden, konden we dat snel aanpassen.”

Klik met Mechelen De twee resideren in MoerbekeWa­as, maar hadden snel een klik met Mechelen. “Het was liefde op

het eerste gezicht. We bleven ook logeren in Mechelen omdat de afstand te ver was om te pendelen”, aldus Ayse. “Als we in het weekend even huiswaarts keerden, trad er al heimwee op. Dat restaurant beschouwde­n we als ons eigen kindje dat we constant verbeterde­n.”

Smaakt dit avontuur naar meer? “We willen zeker in de toekomst iets culinair doen”, zegt Lorenzo. “We dachten eerder al aan een b&b, waar we tijdens de weekends koken voor gasten. Maar een restaurant uitbaten is ook aanlokkeli­jk. Al moet je, je daar enorm voor inzetten.”

“Vaak waren we kapot na de mise-en-place en dachten we dat we energie te kort hadden voor de service”, zegt Ayse. “Maar een goeie vibe van de klanten sleurt je erdoor. Pas na de afwas kwam altijd de man met de hamer.”

Ayse Korkmaz

Mijn Keuken Mijn Restaurant

“Dat restaurant beschouwde­n we als ons eigen kindje dat we constant verbeterde­n.”

Hoe groot is de kans dat de twee later een restaurant openen? “Op dit moment 100%”, zegt Lorenzo. “Maar het is afwachten hoe alles in deze coronacris­is evolueert.”

Drempelvre­es

De twee boden een Turkse keuken aan. “We wilden aantonen dat Turks eten meer is dan pita’s en durum”, zegt Lorenzo. “Maar bij veel Vlamingen is de Turkse keuken ook onbekend. Mensen stonden sceptisch tegenover ons menu. Zo hadden we lamsnek. De ene lustte het niet, de andere zei het nooit uit eigen beweging te kiezen. Het kwam erop aan om de drempelvre­es voor dergelijk eten naar beneden te krijgen.”

Lorenzo werkt voor een bedrijf in de Gentse haven. Ayse is verantwoor­delijk voor rekruterin­gen bij Manuchar, dat focust op logistiek in ontwikkeli­ngsmarkten. Tijdens de tv-opnames hielden beiden hun andere job aan. “Twee fulltime jobs combineren, was heftig”, zegt Ayse. “Pas achteraf beseften we wat we hebben gerealisee­rd.”

De pandemie dwarsboomd­e niet alleen de tv-opnames, maar ook hun huwelijksf­eest. “Waardoor we niet dit jaar, maar pas in oktober 2021 trouwen. We zullen dan dik vier jaar verloofd zijn”, zegt Ayse. “En zeggen dat we al twee jaar hadden gewacht omdat onze trouwlocat­ie pas dan beschikbaa­r was”, sakkert Lorenzo. “We trouwen in het landhuis Masseria Moreseta in Italië.”

“Huwen in België zagen we niet zitten, omdat we zo verliefd zijn op die locatie. Hopelijk lukt het volgend jaar”, besluiten de twee.

Mijn Keuken Mijn Restaurant, VTM,

20.40u

 ?? FOTO MIJN KEUKEN MIJN RESTAURANT ?? Ayse en Lorenzo boden Turkse gerechten aan. “We wilden aantonen dat het meer is dan pita’s en durum.”
FOTO MIJN KEUKEN MIJN RESTAURANT Ayse en Lorenzo boden Turkse gerechten aan. “We wilden aantonen dat het meer is dan pita’s en durum.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium