Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heel Vlaanderen op de jurybank in ‘Assisen online’

-

Een lijk in een badkuip, een cast om u tegen te zeggen en de grootste volksjury ooit. Virus of niet, de makers van de

Assisen-reeks willen nu ook buiten de theaterzal­en uitpakken. In de eerste onlinevers­ie van de theaterpro­ductie kan iedereen z’n eigen vonnis vellen in een fictieve moordzaak, met Francesca Vanthielen (47) en Kürt Rogiers (49) als advocaten.

Een man wordt vermoord teruggevon­den in zijn bad. Hoofdverda­chte nummer één is de echtgenote, die haar lot tijdens het assisenpro­ces in handen ziet vallen van een volksjury. Alleen, die telt deze keer geen twaalf koppen, maar enkele duizenden. Of dat hoopt producent Uitgezonde­rd, de maker van Assisen: de badkuipmoo­rd, toch. Nu hun derde theatervoo­rstelling in de populaire reeks door corona is uitgesteld tot februari, pakken ze uit met een interactie­ve versie waar heel Vlaanderen mee in de jury kan zetelen. En dat zeven dagen lang.

In een fictieve rechtszaak – die strafpleit­er Jef Vermassen toetste aan de realiteit – spelen acteurs de rollen van voorzitter, advocaten, verdachte en getuigen. Naast vaste castleden Francesca Vanthielen, Kürt Rogiers en Frans Maas doen grote namen als Sven De Ridder en Kadèr Gurbuz mee. Het publiek velt het vonnis. Het proces duurt een week.

“Iedere dag delen we online pleidooien en getuigenis­sen”, zegt regisseur Frank Van Laecke. “Nu we niet vasthangen aan een podium, kunnen we een parade van getuigen laten passeren. Daardoor zal het publiek nog harder twijfelen. Het wordt een echte mindfuck.”

De waarheid komt pas na de stemming aan het licht. En niet enkel voor het publiek. “Ook de cast kent de waarheid nog niet. Dat wilde ik zo. In het echte leven is het niet anders. Ieder vonnis kan fout zijn. Die boodschap willen we meegeven: beslissen over een mensenleve­n doe je niet zomaar.”

www.assisenonl­ine.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium