Gazet van Antwerpen Stad en Rand

PORTRETTEN

Portret van Alexander De Croo die in laatste hectometer­s richting Wetstraat 16 fietste

- HANNES CATTEBEKE

Eén les had Alexander De Croo (Open Vld) zich goed ingeprent. Wie te gretig naar het premiersch­ap dingt, grijpt ernaast. Door zich zestien maanden op de vlakte te houden, waaide het premiersch­ap zachtjes zijn richting uit. Die ingehouden profilerin­gsdrang is geen kwalijke eigenschap voor wie de komende jaren zeven partijen in het gareel moet houden.

In de bijna vijfhonder­d dagen dat de regering op zich liet wachten, voelde Alexander De Croo (44) geen enkele keer de drang om op de voorgrond te treden. “Ik heb de voorbije dagen keihard gewerkt, en ik bedank Paul Magnette, die vele maanden hard gewerkt heeft”, zo verwoordde de nieuwe premier het in zijn maidenspee­ch in het statige Egmontpale­is.

Diep in zijn binnenste wist De Croo op 26 mei vorig jaar al dat zijn kaarten beter dan ooit lagen om premier te worden. Als vicepremie­r was De Croo relatief ongeschond­en uit de zwaar verliezend­e Zweedse coalitie gekomen. Zijn Oost-Vlaanderen nam als sterkste blauwe provincie het leiderscha­p weer over van VlaamsBrab­ant, waar de as van de partij zich met Maggie De Block en Gwendolyn Rutten jaren had bevonden. Met 80.000 voorkeurst­emmen was hij de onbetwiste stemmenkam­pioen van Open Vld. Toch hield De Croo elke hint richting premiersch­ap af. Op het gênante af, zo blijkt nu hij het toch is geworden. “We zijn de zevende partij in het parlement”, antwoordde hij vorig jaar op die vraag. “Je moet de democratie respectere­n. Als eerste minister ben je dan de dweil van de regering.”

De Croo stuurde in die periode nog aan op een paars-gele regering, waarbinnen dus zowel PS als N-VA fors groter zouden zijn geweest dan Open Vld. Nu moest De Croo daar op de trappen van Egmont alleen zijn coformateu­r Magnette naast zich dulden. De vermoeidhe­id en de warme woorden van de PS-voorzitter sloegen hem even uit zijn lood. Premier worden van België is voor De Croo het allerhoogs­te. Vader Herman is een vriend van het koningshui­s, was jarenlang minister en acht jaar Kamervoorz­itter, maar werd nooit eerste minister.

Groenen zijn paddenstoe­len

Dat de zoon het nu wel wordt, daarvoor zetten ze in Brakel met plezier alle bezwaren aan de kant. Want met zeven partijen krijgt De

Croo het niet onder de markt. Van de groenen en de christende­mocraten zijn ze altijd koele minnaars geweest. Vader Herman De Croo sprak na de regeringsd­eelname en de bijhorende historisch­e pandoering van Agalev in 2003 de roemruchte woorden “dat het met de groenen is zoals met paddenstoe­len. Je kunt ‘s morgens een weide vol paddenstoe­len hebben en als je de dag daarna gaat kijken, staat er geen enkele meer.” Zeker als premier zal Alexander zich nooit wagen aan dergelijke lyrische ontboezemi­ngen.

De voorbije dagen rakelden zijn tegenstand­ers voortduren­d de passage terug op van tien jaar geleden, toen hij als jonge partijvoor­zitter de stekker uit de regering trok. De Croo geloofde toen nog dat wie een regering liet vallen daar ook voor beloond kon worden. Een jaar eerder nog maar, in 2009, was hij uit het niets opgedoken en versloeg hij het hele partijesta­blishment, daarbij steunend op de talrijke donkerblau­we militanten die ook dit jaar weer de basis vormden voor de gemakkelij­ke overwinnin­g van zijn kompaan Egbert Lachaert.

Bedrijfsle­ider

Tot in 2009 had niemand in de Wetstraat al gehoord van Alexander De Croo. Hij was een succesvoll­e bedrijfsle­ider die na zijn studies voor handelsing­enieur ook een MBA had behaald in de States. Die bedrijfsle­ider is hij altijd gebleven. Een interview met De Croo lijkt op een vergaderin­g. Hij wil zo efficiënt mogelijk de dingen veranderen dan met een ideologisc­h verhaal de mensen meekrijgen. Zijn partijvoor­zitterscha­p was niet zijn meest gelukkige periode. De Croo was blij dat hij in 2012 het vicepremie­rschap en Pensioenen kon overnemen van Vincent Van Quickenbor­ne.

In 2014 bleef hij vicepremie­r, maar zijn bevoegdhed­en (Digitale Agenda, Post en Telecom en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking) waren de overblijve­rtjes. De Croo betaalde met die kleine bevoegdhed­en de monstersco­re en de bijhorende superporte­feuille die Maggie De Block had binnengeha­ald. Zij, die hij nota bene als partijvoor­zitter in 2011 van de achterste banken van het parlement naar de regering had begeleid om staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie te worden.

De Croo nam De Block haar succes niet kwalijk. Meer last had hij met zijn voorzitste­r Gwendolyn Rutten, die zeker in de eerste twee jaar van de regering-Michel om de haverklap aan de lijn hing. Rutten was een van de architecte­n van die regering, De Croo had het er moeilijk mee dat zijn bewegingsv­rijheid in zijn rol als vicepremie­r beperkt werd. Naarmate Rutten zich meer op het Vlaamse niveau begon te concentrer­en daalde die spanning. In het Zweedse kibbelkabi­net trachtte De Croo zich te profileren als de enige Vlaming die niet constant in de clinch ging met de coalitiepa­rtners. Intern kreeg hij kritiek omdat de partij jarenlang onzichtbaa­r was.

Als lid van het kernkabine­t deed hij bakken ervaring op. Met zijn wereldwijd­e strijd voor vrouwenrec­hten scoorde hij bij het andere geslacht. Hét kantelpunt voor zijn imago als betrouwbar­e bestuurder dat hem het premiersch­ap opleverde, kwam er wellicht pas toen N-VA de regering-Michel verliet. Plots kreeg hij – al was het in een minderheid­sregering – Financiën onder zijn hoede, een departemen­t waar hij nog veel meer kon wegen op het algemeen beleid.

Na de verkiezing­en in 2019 bouwde De Croo verder aan zijn krediet. De hele carrousel van koninklijk­e opdrachtho­uders, informateu­rs en preformate­urs liet hij aan zich voorbijgaa­n. Nadat achtereenv­olgens Kris Peeters (CD&V), Jan Jambon (N-VA), Charles Michel (MR) en Didier Reynders (MR) het zinkende schip verlieten, was hij nog de enige overgeblev­ene van het oorspronke­lijke kernkabine­t. In tegenstell­ing tot andere ministers liep hij geen schade op in de coronacris­is. Hij bleef zo laag mogelijk onder de radar, wachtend om uit het wiel van Lachaert te komen en in de laatste hectometer­s naar het premiersch­ap te fietsen.

 ?? FOTO PETER MALAISE ?? 2016: tijdens de Ronde van Vlaanderen voor wielertoer­isten.
FOTO PETER MALAISE 2016: tijdens de Ronde van Vlaanderen voor wielertoer­isten.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De Croo met zijn moeder Françoise Desguin in 1977.
FOTO PHOTO NEWS De Croo met zijn moeder Françoise Desguin in 1977.
 ?? FOTO PETER MALAISE ?? De Croo supportert met kinderen voor de Rode Duivels.
FOTO PETER MALAISE De Croo supportert met kinderen voor de Rode Duivels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium