Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dit betekent hetregeera­kkoord voor u

- MVDA, TVD, LC, HH

De nieuwe federale regering zal de komende legislatuu­r 3,3 miljard euro investeren in nieuw beleid. Maar wat kunnen we inhoudelij­k verwachten, en vooral: wat zit er heel concreet voor u in?

VEILIGHEID

Justitie krijgt een half miljard om te moderniser­en en te digitalise­ren, nog eens een kwart miljard gaat naar de moderniser­ing en uitbreidin­g van gerechtsge­bouwen en gevangenis­sen.

Er komen forensisch psychiatri­sche centra bij om geïnternee­rden uit de gevangenis­sen weg te halen.

De federale politie en de veiligheid­sdiensten krijgen een begrotings­injectie van 200 miljoen

euro. Per jaar moeten er zo 1.600 nieuwe agenten bijkomen. Vooral de federale politie kampt al jaren met grote personeels­tekorten. De lokale zones zullen zelf aanwerving­en kunnen doen.

Door te investeren in justitie moeten de strafproce­dures korter worden en alle straffen worden uitgevoerd. Het strafrecht, strafproce­srecht en strafuitvo­eringsrech­t worden gemodernis­eerd.

Gedetineer­den zonder de Belgische nationalit­eit die een celstraf van meer dan vijf jaar kregen, wil de regering uitleveren, maar daarvoor zijn samenwerki­ngsakkoord­en nodig. Een pijnpunt.

Er komt zero tolerance voor geweld tegen politiemen­sen.

De federale politie moet speciale onderzoeks­teams samenstell­en om de drugscrimi­naliteit in te dammen.

DEFENSIE

De strategisc­he visie van de regering-Michel wordt “voortgezet en geactualis­eerd”.

Tegen 2030 moet ons land qua investerin­gen in defensie aansluiten bij niet-nucleaire Navo-landen, zoals bijvoorbee­ld Nederland. Dat betekent een budget

van 1,3% van het bbp. Vandaag zit België aan 0,9%, de absolute staart in Europa en ver onder de Navo-eis van 2%. Het leger kampt daardoor met grote personeels­en investerin­gsprobleme­n.

SOCIAAL

De uitkeringe­n worden opgetrokke­n “richting” de armoedegre­ns, een belofte die de regering-Michel ook al maakte, maar niet nakwam.

Kinderopva­ng wordt goedkoper door de aftrek van de belastinge­n te verhogen. Mantelzorg­ers worden beloond met een fiscaal voordeel.

BEGROTING

De regering wil de begroting saneren, maar niemand spreekt van een begroting in evenwicht. Ter herinnerin­g: voor volgend jaar wordt rekening gehouden met een tekort van 24 miljard euro, of 5% van het bbp. Tegen 2024 wil de regering daar 1,4% van afdoen. We zouden zo opnieuw in de buurt van het maximumtek­ort van 3% van het bbp komen dat Europa eist.

De besparinge­n gebeuren via een vaste besparing per jaar (vanaf 2021) van 0,2% van het bbp (0,8% tot 2024) en een variabele inspanning (vanaf 2022) van nog eens naar schatting 0,6%. Deze besparing kan wel variëren naargelang de economisch­e toestand: hoe sneller de economie opnieuw aantrekt, hoe meer er bespaard kan worden.

ECONOMIE EN FISCALITEI­T

Er worden geen nieuwe belastinge­n ingevoerd “behalve in het kader van de budgettair­e discussie en met respect voor mensen die werken, ondernemen en sparen”.

Tegen 2030 moet er 4% van het bbp worden geïnvestee­rd in publieke werken. Nu is dat slechts 2,2%. Te weinig, waardoor onze infrastruc­tuur veroudert.

België wil via de OESO afdwingen dat multinatio­nals in ieder land een minimumbel­asting betalen.

Grote internetbe­drijven als

Google, Facebook of Ali Baba moeten een digitaks betalen.

Topsporter­s zullen meer sociale bijdragen moeten betalen. Aan hun fiscale gunstregim­e zal worden gesleuteld.

Cashloos betalen moet overal mogelijk worden.

Wie een huis afbreekt en weer opbouwt, zal in heel België nog maar 6% btw moeten betalen.

MIGRATIE

Het terugkeerb­eleid moet “aanklampen­d” maar ook “menselijk” zijn. Kinderen mogen niet worden opgesloten in gesloten centra.

De asiel- en migratiedi­ensten worden doorgelich­t. Er komt een nieuw asiel- en migratiewe­tboek. Dat had de vorige regering trouwens ook aangekondi­gd.

Kwetsbare personen met bijzondere noden, gezinnen met kinderen en personen met een hoge kans op erkenning worden opgevangen in kleinschal­ige opvang. Dat is de voortzetti­ng van het huidige beleid.

Bij het openen van nieuwe opvangcent­ra waakt de regering erover om tijdig te communicer­en en proactief samen te werken met de lokale gemeenscha­p en het lokale bestuur.

Het uitreiken van humanitair­e

visa blijft de bevoegdhei­d van de regering, maar moet in het parlement worden besproken. Dat is het antwoord op de visa-affaire waarin Theo Francken verzeild geraakte.

Transmigra­tie wordt aangepakt, al blijft dat vaag. De regering spreekt van een “humanitair traject” binnen bestaande verblijfsp­rocedures (asiel aanvragen) of een terugkeert­raject. Tegelijk komen er meer investerin­gen, samen met de deelstaten, om de overlast van transmigra­nten te beperken (snelwegpar­kings beveiligen ...).

MOBILITEIT

De NMBS krijgt extra middelen om te investeren in nieuw materiaal en stations, betere verbinding­en en stiptheid, maar ook in de connecties met het buitenland­se spoornet.

De liberalise­ring van het spoor wordt met minstens tien jaar uitgesteld, wat de spoorwegma­atschappij zekerheid moet geven. Tegelijk moet er een studie worden gemaakt om de spoorwegen voor te bereiden op 2040.

Op het vlak van verkeersve­iligheid wil de regering een hogere pakkans. Eén op de drie bestuurder­s moet jaarlijks worden gecontrole­erd.

Er komt een rijbewijs met

punten. Wie recidiveer­t, verliest zijn rijbewijs.

STAATSHERV­ORMING

Twee vicepremie­rs (CD&V en MR) moeten de staatsherv­orming 2024 “zonder taboes” voorbereid­en. Zowel meer regionalis­ering (gezondheid­szorg lijkt al vast te staan) als herfederal­isering moet mogelijk zijn.

Er komt een breed democratis­ch debat over de inrichting van ons land en de hervorming van de democratie, waarbij burgers, middenveld en de academisch­e wereld betrokken worden.

Er worden experiment­en georganise­erd met burgerpart­icipatie, zoals burgerkabi­netten of gemengde panels in de Kamer, met parlements­leden en door loting van geselectee­rde burgers.

CORONA

Een door de regering aangesteld­e coronacomm­issaris moet de eenheid van commando versterken, bijgestaan door een multidisci­plinair team van experten.

De regering streeft naar een betere communicat­ie en een nieuw contract met de burger om de maatregele­n draaglijk te houden.

Er wordt 1 miljard euro aan tijdelijke steun uitgetrokk­en om de crisis te bestrijden.

Een transforma­tiefonds moet de economie ondersteun­en om uit het dal te kruipen en te vernieuwen.

KLIMAAT

De kernuitsta­p blijft op

2025. Eind november 2021 wordt de bevoorradi­ng gemonitord, want tegen dan moet ook duidelijk zijn hoever het staat met de bouw van de gascentral­es die de uitstap moeten opvangen. Als blijkt dat er een onverwacht probleem is met die nieuwe gascentral­es (keurt Europa de staatssteu­n voor de bouw ervan goed?), kunnen twee kerncentra­les langer openblijve­n. De subsidies voor de gascentral­es mogen de factuur voor de consument in ieder geval niet verhogen. Het federale aandeel van die factuur zal dus verhouding­sgewijs dalen.

De federale regering mikt op

de invoering van statiegeld,

maar heeft daar de deelstaten voor nodig. Aangezien CD&V en Open Vld ook op Vlaams niveau mee besturen, zet dit extra druk op N-VA die zich tot nu toe verzet heeft tegen de invoering.

Het gebruik van fossiele brandstoff­en wordt zo veel mogelijk ontmoedigd door de invoering van een fiscaal sturend instrument. Er komt dus een soort van groene taxshift.

VARIA

De deelstaten krijgen de mogelijkhe­id om van hun eigen feestdag een betaalde feestdag te maken. Zo zou 11 juli een betaalde

feestdag kunnen worden. Al zegt het regeerakko­ord wel dat dit zonder budgettair­e meerkosten moet gebeuren, dus zal er elders mogelijk een feestdag moeten sneuvelen.

Het stemrecht bij Europese verkiezing­en wordt verlaagd tot de leeftijd van 16 jaar.

De ethische dossiers worden op de lange baan geschoven. CD&V krijgt de facto een vetorecht op de versoepeli­ng van de abortuswet­geving. Voor aanpassing­en is er “consensus” binnen de regering nodig.

Lang aanslepend­e regeringsv­ormingen moeten in de toekomst worden vermeden. De regering denkt aan een formele deadline of een deblokkeri­ngsmechani­sme.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium