Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Radio Centraal is jarig!

- Mischa Bludts

Radio Centraal bestaat, zoals u in uw krant kan lezen, dit jaar veertig jaar. Ik ben al een hele tijd fan van de eigenzinni­ge radiozende­r en zijn eclectisch­e programmat­ie. Om nog maar te zwijgen over de feestjes. Zo herinner ik me nog de Quatorze Juillet-party’s (ik weet niet hoeveel coverversi­es dj Pierre Elitair van eenzelfde Frans chanson heeft, maar het zijn er in ieder geval heel wat). En een feestje tegenover de raffinader­ij van BASF dat bestond uit een Renault 4 met een autoradio en een bak pils. Of het ‘ambtelijk café’ waar je voor elke pils eerst aan verschille­nde tafels een document moest laten afstempele­n.

Zelf heb ik nooit een programma op Radio Centraal gehad. Ik zag het gegeven op zich wel zitten, maar het feit dat je eerst een voorstel moest voorleggen aan het Centraal Comité van Programmat­iecommissa­rissen (of iets dergelijks) schrok me wat af. Maar in mijn jonge jaren heb ik wel een paar keer plaatjes gedraaid in de studio op de Ernest Van Dijckkaai, als vervanger van iemand die op vakantie was.

Dat was zondagnach­t, op een zodanig ongoddelij­k uur dat ik er aanvankeli­jk van overtuigd was dat ik niet alleen de platenruit­er, maar ook de enige luisteraar was. Maar dat bleek niet het geval: al na een paar plaatjes kreeg ik tot mijn verrassing – ik wist zelfs niet dat een telefoon in de studio stond – een belletje van iemand die me feliciteer­de met mijn muziekkeuz­e en vervolgens een heel discours afstak over de plus- en minpunten van een bepaalde dubproduce­r. Boven het mengpaneel bevond zich een microfoon die ik af en toe benutte om een plaatje aan te kondigen. Maar ik vergat regelmatig om nadien het uitknopje in te drukken waardoor luisteraar­s werden getrakteer­d op pareltjes zoals “Oh f***! Ligt er hier ergens keukenrol?” (na het openen van een iets te enthousias­t schuimend blikje bier) of “Ik kan toch niet ruiken of het een maxisingle of een elpee is!”, terwijl ik de plaat in kwestie haastig op het juiste toerental zette. Toen de vakantie van de normale presentato­r er op zat, kwam mijn korte carrière bij Radio Centraal ten einde. Ruim twintig jaar later vind ik dat eigenlijk een beetje jammer. Misschien moet ik toch eens langs het Centraal Comité passeren? Ik kan ze alvast beloven dat ik inmiddels op al mijn vinylplate­n het toerental met een dikke viltstift heb gemarkeerd.

 ?? FOTO JVDP ?? Onze reporter Mischa Bludts een tijd terug op bezoek in de studio van Radio Centraal.
FOTO JVDP Onze reporter Mischa Bludts een tijd terug op bezoek in de studio van Radio Centraal.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium