Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beschuldig­de van wurgmoord wil eigen proces niet bijwonen

Carlos Machado Lopes Correira bracht vriendin om en belde uren later dronken de politie

- MAAIKE FLOOR

In het Antwerpse justitiepa­leis is de jury samengeste­ld voor de behandelin­g van de moord op Nancy De Landtsheer. Maar dat gebeurde zonder de beschuldig­de, Carlos Machado Lopes Correira. Hij wil niet aanwezig zijn op zijn eigen proces en laat zich vertegenwo­ordigen door zijn advocaten. Op 4 juli 2018 wurgde hij Nancy eerst met zijn handen en daarna drukte hij nog een paraplu op haar keel.

De uitgelote juryleden kregen de man over wie ze volgende week moeten oordelen niet te zien. Carlos Machado Lopes Correira heeft namelijk geen zin om zelf te verschijne­n voor de volksjury en heeft besloten om gewoon in de gevangenis het vonnis af te wachten. “Wij zullen onze client vertegenwo­ordigen”, verklaarde­n meesters Bart Verbelen en Avelien Van der Veken woensdag. Die situatie is behoorlijk ongebruike­lijk. Meestal is een verdachte voortvluch­tig als de stoel van de beklaagde leeg blijft.

Carlos Machado Lopes Correira wordt beschuldig­d van de moord op zijn vriendin Nancy De Landtsheer. Hij was jaloers omdat hij vermoedde dat Nancy zich opnieuw prostituee­rde, zoals ze vroeger gedaan had. Carlos en Nancy worstelden allebei met een drugsversl­aving en zaten ook stevig aan de drank. Op 4 juli 2018 stuurde Nancy een sms met het bericht dat Carlos moest vertrekken.

Krak

Volgens Carlos wurgde hij haar die avond eerst met zijn handen en drukte hij daarna een paraplu op haar keel tot hij een krak hoorde. Hij haalde de simkaart uit het gsmtoestel van Nancy en gooide die in de wc.

Carlos Machado Lopes Correira

In telefoonge­sprek met politie “Ik heb mijn vriendin vermoord, ik wacht hier op jullie.”

Rond 22.30u reed hij naar het huis van zijn ouders en vertelde hij dat hij Nancy vermoord had. Pas rond 00.30u belde hij zelf naar de politie om zich aan te geven. “Ik heb mijn vriendin vermoord, ik wacht hier op jullie”, zei hij onder andere. In dat telefoontj­e aan de politie maakte hij zich vooral zorgen om wat er met zijn hond zou gebeuren als hij naar de gevangenis zou gaan. Aan zijn moeder had hij eerder op de avond al gevraagd of Nancy’s maltezer daar terechtkon, bij zijn zus polste hij of ze iemand kende die voor de grote hond kon zorgen. Het was dringend, zei hij. In dat telefoonge­sprek hoorde zijn zus Nancy nog roepen op de achtergron­d.

Rond 20.30u had Carlos een bericht naar zijn moeder gestuurd waarin stond dat hij hoopte dat zijn familie hem op een dag kon vergeven voor zijn zonden. Hij had gedaan wat er gedaan moest worden en voelde zich bevrijd. Dat bericht bleek al twee uur eerder te zijn getypt, maar werd dus pas na de feiten verstuurd.

Levenslang

Carlos en Nancy hadden al sinds 2009 een turbulente relatie, waarbij zij vaak werd mishandeld door hem. Nancy was al jong aan de drugs geraakt en werkte vanaf haar negentiend­e een tijd als prostituee. Soms was ze dakloos of moest ze bedelen om te overleven. Carlos groeide op in Portugal en volgde na zijn legerdiens­t zijn ouders naar België. Hij liep al meerdere veroordeli­ngen op en zat al een paar jaar in de cel. Nu hangt er een levenslang­e gevangenis­straf boven zijn hoofd als de jury hem eind volgende week schuldig verklaart aan moord.

 ?? FOTO JVDP ?? Bart Verbelen en Avelien Van der Veken vertegenwo­ordigen de beschuldig­de voor de volksjury.
FOTO JVDP Bart Verbelen en Avelien Van der Veken vertegenwo­ordigen de beschuldig­de voor de volksjury.
 ?? FOTO RR ?? Beschuldig­de Carlos Correira.
FOTO RR Beschuldig­de Carlos Correira.
 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­r Nancy De Landtsheer.
FOTO RR Slachtoffe­r Nancy De Landtsheer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium