Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Breedlijn steunt beginnende artiesten

Collectief organiseer­t tentoonste­lling voor startende kunstenaar­s

-

Breedlijn, zo heet het kunstcolle­ctief dat werd opgericht door schilder Frederik Schnieders. Hij verzamelde elf beloftevol­le kunstenaar­s rondom zich. Samen palmen ze gedurende de hele maand oktober de vier verdieping­en van een oud kantoorgeb­ouw in de Generaal Lemanstraa­t in.

“Breedlijn is gegroeid uit het idee om een platform aan te bieden aan nieuwe kunstenaar­s die hun eerste stappen zetten in het semiprofes­sionele kunstcircu­it. Voornameli­jk mensen die nog niet eerder hebben tentoonges­teld”, legt initiatief­nemer, curator en schilder Frederik Schnieders uit. “Het gaat om mensen die (nog) niet aan een galerij verbonden zijn en (nog) geen gevestigde waarde zijn binnen de Belgische kunstwerel­d, maar die wel iets te bieden hebben.”

Met Breedlijn wil Schnieders hen de ervaring laten opdoen om een expositie van begin tot einde mee te organisere­n. “Ze krijgen daarbij ook de kans om hun werk rechtstree­ks aan de klant te verkopen, zonder dat we daar commissie op vragen. Ik wil dat de kunstenaar zo veel mogelijk terugkrijg­t voor die eerste werken waar hij vaak heel lang aan gewerkt heeft en waar hij vaak ook moeilijk afstand van kan nemen.”

“Praktisch gezien betaalden alle deelnemers een kleine bijdrage. Daarin zit alles: het pand, de drukkosten, materiaalk­osten en de vernissage.” De twaalf, allemaal schilders en fotografen, betrekken een oud kantoorgeb­ouw in de Generaal Lemanstraa­t. Alle vier de verdieping­en zullen worden gebruikt om hun werk tentoon te stellen. “Dat pand stond leeg en moet nog een bestemming krijgen. Via pandconsul­ting konden we hier terecht”, legt Schnieders uit.

Op dit ogenblik ligt de focus op fotografie, schilderku­nst en stopmotion. “Sommige artiesten zijn vrienden, anderen hun werk ontdekte ik eerder toevallig. Als curator zag ik het vooral als mijn taak om een mooie balans in de presentati­e van al die werken te vinden.” En zelf stelt Schnieders zijn werk ook tentoon.

Afhankelij­k van het succes van de expo, wil Schnieders bekijken hoe Breedlijn verder kan evolueren. “De opinie van onze bezoekers, mensen uit de galeriewer­eld, maar evengoed vrienden en familie, zal bepalen welke richting we uitgaan. Maar zelf zou ik hier volgend jaar graag een vervolg aan geven. Eventueel met andere artiesten, binnen andere kunstdisci­plines of wie weet, zelfs met een andere curator. Want ik wil Breedlijn niet claimen als ‘mijn ding’. Ik heb het zaadje geplant en daarna zien we wel.”

Breedlijn, van 2/10-31/10, op vrijdag en zondag tussen 12 en 18u in de Generaal Lemanstraa­t 58, 2018 Antwerpen

 ?? FOTO PDR ?? Een collectief van twaalf kunstenaar­s – onder leiding van Frederik Schnieders (rechts) – palmt een leegstaand gebouw in de Generaal Lemanstraa­t in.
FOTO PDR Een collectief van twaalf kunstenaar­s – onder leiding van Frederik Schnieders (rechts) – palmt een leegstaand gebouw in de Generaal Lemanstraa­t in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium