Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is eigenlijk geen tactische koers, je moet vooral de juiste benen hebben”

-

Niemand minder dan Marc Hirschi heeft de Waalse Pijl gewonnen. Geen enkele renner was in staat om hem in de slotmeters van de Muur van Hoei van zijn eerste klassieke zege te houden. De 22-jarige Zwitser valt na zijn straffe Tour en bronzen medaille op het WK niet meer weg te denken uit de favorieten­lijstjes.

“Ik wist al langer dat de Muur van Hoei me lag”, reageerde Hirschi. “Toch was ik

nerveus bij het opdraaien van de klim.” Waar de Sunwebrenn­er zondag middenin de slotklim van het WK in Imola nog zelf de forcing voerde, veranderde hij ditmaal het geweer van schouder. “Ik volgde het wiel van Richie Porte. En ik besloot láng in dat wiel te blijven. Pas in de laatste honderd meter ging ik aan.” Niemand slaagde erin zijn eindjump te volgen en zo pakte de Zwitser zijn tweede overwinnin­g bij de profs.

Heupproble­men

Enkel wereldkamp­ioenen als Valverde en Alaphilipp­e wisten de laatste zes jaar op de Muur te winnen. De zware slotklim leent zich niet tot toevalstre­ffers. “De Waalse Pijl is eigenlijk geen tactische wedstrijd. Je moet vooral de juiste benen hebben”, weet Hirschi. “Daarom betekent deze zege net heel veel voor mij. Ook andere renners hebben nu gezien dat ik hier toe in staat ben. Hier put ik vertrouwen uit voor Luik - Bastenaken - Luik van zondag.”

Wat volgens Hirschi de sleutel is van zijn doorbraak? Dat zijn heupproble­men definitief van de baan zijn. “Ik had al jaren last, maar dit voorjaar raakte de heup geïnfectee­rd. Tijdens de coronaperi­ode heb ik veel tijd gehad om te werken aan mijn fietsposit­ie en coretraini­ng te doen, zonder de stress om de hele tijd in hoogvorm te moeten zijn. Nu voel ik me beter op de fiets.”

Bij de vrouwen boekte de Nederlands­e wereldkamp­ioene Anna van der Breggen (30) haar zesde opeenvolge­nde zege.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium