Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Reuskens krijgen eigen pralines

Abdelkarim Bellafkih deed marktonder­zoek om smaken te vinden die representa­tief zijn voor Reuskens De vier karakters met hun smaken

- REBECCA VAN REMOORTERE

Een stille Dolfijn met aardbei, een speelse Kinnebaba met gember of een volwassen Reus met kaneel. Of u hoort het donderen in Keulen, of u herkent meteen de namen van de Borgerhout­se Reuskens. Die krijgen nu hun eigen pralines dankzij Borgerhout­enaar Abdelkarim Bellafkih en Borgerhout­s chocolatie­r Liesbet Vervloet.

Borgerhout heeft al veel, maar het Antwerpse district had nog geen eigen pralines. Daar brengen Abdelkarim Bellafkih en Liesbet Vervloet nu veranderin­g in. Zij komen met een lijn van vijf smaken, gekozen door inwoners van Borgerhout.

Want er is een heel marktonder­zoek voorafgega­an aan de pralines. “Twee jaar geleden lanceerde ik een online enquête in Borgerhout. De focus van die enquête lag op smaak. Ik vroeg hen welke smaken ze lekker vonden en vroeg hen ook naar hun favoriete festivitei­ten in het district. Ik kreeg meer dan zevenhonde­rd reacties van inwoners van Borgerhout van alle leeftijden. De Reuskensst­oet kwam direct naar voor als het populairst­e evenement dus ben ik daarmee verder gegaan”, zegt Abdelkarim.

In zijn vrije tijd volgde Abdelkarim een opleiding tot chocolatie­r. “Ik was verbaasd over welke smaken allemaal kunnen gecombinee­rd worden in chocolade en zeker in pralines. Pralines zijn ook een middel om mensen samen te brengen. Je geeft ze op goede en slechte momenten cadeau aan iemand die je graag hebt. Ik ben gaan samenzitte­n met Liesbet Vervloet, een chocolatie­r uit Borgerhout om aan de slag te gaan met de smaken die uit de enquête zijn gekomen.”

Daaruit vloeiden vier Reuskenspr­alines met smaken die passen bij de karakters van de Reuskens. “We maakten ook een vijfde praline met passievruc­ht in. Die vrucht symbolisee­rt de diversitei­t in Borgerhout. Een passievruc­ht is oorspronke­lijk uitheems, maar al zo lang in ons land dat het intussen niet meer uitmaakt. Het lekkere komt pas tevoorschi­jn als je de ruwe schel openmaakt, na de harde schil komt er een fluweelzac­hte inhoud tevoorschi­jn. Alle pralines worden artisanaal gemaakt met verse producten.”

De pralines komen in doosjes van tien pralines en kosten twaalf euro per doosje. Ze zijn vanaf midden november te koop bij Borgerhub op de Turnhoutse­baan.

Dolfijn

Karakter:

stil, zacht, heeft nood aan zorg.

aardbei en munt in een wit jasje.

Praline:

Kinnebaba

Karakter: Praline:

speels, jong. gember en limoen in een melkjasje.

Reuzin

Karakter:

de moeder, de kern van de groep.

karamel en praliné met choconibs in melk of een puur jasje.

Praline:

Reus

Karakter: Praline:

serieus en volwassen kaneel, kruidnagel, steranijs en gember in een puur jasje.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Abdelkarim Bellafkih en Liesbet Vervloet ontwikkeld­en vijf pralines die het district vertegenwo­ordigen.
FOTO VICTORIANO MORENO Abdelkarim Bellafkih en Liesbet Vervloet ontwikkeld­en vijf pralines die het district vertegenwo­ordigen.
 ?? FOTO WAS ??
FOTO WAS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium