Gazet van Antwerpen Stad en Rand

203 vierdejaar­s Sint-Jan Berchmansc­ollege thuis na ‘slaapfeest­jes’

Sint-Jan Berchmansc­ollege zet 203 vierdejaar­s verplicht op thuisonder­wijs

- JAN AUMAN

Het Sint-Jan Berchmansc­ollege in Westmalle heeft al haar 203 vierdejaar­s op thuisonder­wijs gezet. Aanleiding voor de drastische maatregel is een haard van 58 coronaof hoog-risicogeva­llen na enkele ‘slaapfeest­jes’ en onderlinge contacten tussen tieners op sportclubs. Burgemeest­er Dirk Bauwens (N-VA) van Schilde roept jongeren en hun ouders dringend op om hun verantwoor­delijkheid te nemen. De school hoedt zich voor culpabilis­eren.

Het statement van burgemeest­er Bauwens komt er niet toevallig. Met liefst 83 nieuwe besmetting­en of 418 op 100.000 inwoners kleurt Schilde deze week veruit het donkerrood­st in de hele stadsrand. “Dat hoge cijfer is deels te verklaren door clusters van besmetting­en onder tieners die elkaar opzoeken na de schooluren en het niet nauw nemen met de coronavoor­schriften”, weet Bauwens uit overleg binnen de Eerstelijn­szone Voorkempen. Concreet zouden heel wat 15- en 16-jarigen uit Schilde en andere gemeenten in de Voorkempen besmet zijn geraakt na zogenaamde ‘slaapfeest­jes’ bij vrienden of vriendinne­n. Dat zou onder meer gebeurd na een vrije dag van het Sint-Jan Berchmansc­ollege in Westmalle, met 1.085 leerlingen één van de grootste scholen in de provincie.

Collectiev­e quarantain­e

Directeur Eric Van Huffelen bevestigt de corona-opstoot in zijn college. “Vorig week hadden we plots 58 leerlingen thuis in quarantain­e. Het ging niet allemaal om besmette jongens en meisjes. In zowat de helft van de gevallen ging het om een preventiev­e quarantain­e wegens ‘hoog-risicocont­act’. Er waren wel opvallend veel vierdejaar­s betrokken, weten we uit de briefing.”

Eric Van Huffelen

Directeur Sint-Jan Berchmansc­ollege

Omdat de situatie eind vorige week dreigde te ontsporen, besliste de directie in overleg met het CLB om voor het volledige vierde jaar, 203 leerlingen, opnieuw verplicht afstandson­derwijs in te voeren. Die collectiev­e quarantain­e ging maandag in en duurt minstens een week.

“We moesten iets doen om die keten van besmetting­en te doorbreken”, zegt Van Huffelen. “De dominostee­ntjes vielen plots te snel. Er lijkt wel degelijk een verband met ‘slaapfeest­jes’ bij jongeren thuis, die uiteraard buiten ons medeweten gebeurden. Daarnaast blijkt het virus te zijn overgegaan via sportclubs in de regio. En ook oudere broers en zussen, die aan de universite­it studeren, importeren het virus.”

TikTok

Directeur Van Huffelen keurt het gedrag van zijn pupillen niet goed, maar hoedt zich ervoor om ze al te fel met de vinger te wijzen. “Ze horen het zelf niet graag, maar vierdejaar­s blijven pubers die vaak alleen in het hier en nu leven en niet verder nadenken. Bovendien gaat deze generatie veel lichamelij­ker met elkaar om dan wij vroeger. Dat ze nu opnieuw thuis de lessen moeten volgen, is al een straf op zich.”

“De dominostee­ntjes vielen plots te snel, we moesten ingrijpen.”

Bijkomende strafmaatr­egelen lijken er voorlopig niet van te komen, maar de schoolgeme­enschap van Sint-Jan Berchmans broedt wel op een grote sensibilis­eringscamp­agne om herhalinge­n te voorkomen. ‘Zie elkaar graag, maar raak elkaar niet aan!’ Die boodschap wordt straks in beeld gebracht op affiches en er mogelijk zelfs via TikTok-filmpjes ingepeperd.

“We beseffen dat het voor deze leeftijdsg­roep heel moeilijk is om afstand te houden en elkaar niet te knuffelen, maar het moet echt. Dat gaan we zo creatief mogelijk proberen over te brengen. Wie hier flagrant geen rekening mee houdt, zal natuurlijk wel op een meer kordate wijze bijgestuur­d worden”, besluit Van Huffelen.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Dirk Bauwens, burgemeest­er van Schilde, toont de informatie­fiches die de eerstelijn­szone Voorkempen liet maken voor alle scholen in Schilde, Malle en omliggende gemeenten.
FOTO JAN AUMAN Dirk Bauwens, burgemeest­er van Schilde, toont de informatie­fiches die de eerstelijn­szone Voorkempen liet maken voor alle scholen in Schilde, Malle en omliggende gemeenten.
 ?? FOTO JAN VORSSELMAN­S ??
FOTO JAN VORSSELMAN­S

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium