Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Griezelig stil in aanloop naar Halloween bij Huis Baeyens

- FOTO'S PATRICK DE ROO

Dik twee weken voor Halloween, blijft het ijzingwekk­end stil in Huis Baeyens in Borsbeek. De verhuur van griezelige kostuums voor volwassene­n ligt zo goed als stil. Gelukkig wordt er wel nog verkleedkl­eding voor kinderen verkocht en doen sommigen extra inspanning­en om dan maar hun buren te laten schrikken door de voortuin akelig te decoreren.

Huis Baeyens is al vijf generaties, sinds 1911, hét walhalla voor de verhuur en verkoop van carnavals- en toneelkled­ing in het Antwerpse. De voorbije jaren was de Halloweeno­mzet zelfs nóg belangrijk­er geworden dan de carnavalso­mzet voor Huis Baeyens. Maar net als in de hele event- en feestsecto­r is het ook bij Huis Baeyens veel rustiger dan normaal. En dat terwijl het familiebed­rijf net een grote investerin­g deed, want in januari verhuisde de winkel in Wommelgem naar een nieuw pand in Borsbeek en in juni verhuisde ook de winkel in Antwerpen naar de nieuwe locatie waar alles nu gecentrali­seerd wordt.

“We hebben nu gelukkig wel tijd om de verhuis grondig in alle rust te doen”, probeert Gert Baeyens, die de winkel samen met zijn zus Anke en broer Bart doet, er een positieve draai aan te geven. Ook kleinkinde­ren Evelien en Dorien zitten in het familiebed­rijf. Vava Hugo Baeyens (77) en moemoe Lydia (75) hielpen gisteren ook nog wat met het ophangen van creepy spoken. “Onze werknemers zijn allemaal op technische werklooshe­id”, vertelt Gert.

Oktoberfee­sten

“Lang mag het allemaal niet meer blijven duren. De voorbije jaren hebben we telkens extra kledij aangekocht om te verhuren voor de Oktoberfee­sten, maar dat was ook niks dit jaar. Ik merk nu al afwachtend gedrag bij de reservatie­s voor Sinterklaa­sen Zwarte Pieten-uitrusting­en. We hebben wel net met ons naaiatelie­r een Vlaams Sinterklaa­skostuum mogen maken voor de promo van bol.com – een Nederlands­e Sinterklaa­s

heeft een andere mijter – en sommige bedrijven huren Sinterklaa­skleding om een Sintvideo op te nemen voor het personeel en zijn kroost. Dat is wel een trend die we merken: mensen huren kostuums om filmpjes te maken en naar elkaar door te sturen. Vorige week kwam een meisje met haar vader allerlei Halloweens­pullen kopen om TikTok-video’s te maken. Een andere vrouw vertelde dat haar budget voor haar voortuinve­rsiering hoger lag dan de vorige jaren. Ze wou eens goed haar buren doen ‘verschiete­n’, nu er zo veel Halloweent­ochten en -feesten worden afgelast.”

Bobbejaanl­and

De

familie Baeyens merkt toch ook de

steun aan lokale ondernemer­s. “Bobbejaanl­and bestelt normaal alle grime voor

zijn Halloweend­agen in Duitsland. Als jullie aan dezelfde voorwaarde­n kunnen leveren, bestellen we dit jaar bij jullie, zei Bobbejaanl­and nu, speciaal om de eigen bedrijven te steunen. Je mag niet vergeten dat wij toch al heel wat zijn misgelopen. Normaal zouden we ook de kostuums voor de Ros Beiaardomm­egang in Dendermond­e leveren en bij de Krakelinge­nstoet in Geraardsbe­rgen zijn we ook alle kostuums terug moeten gaan ophalen. Gelukkig hadden we nog wat werk voor televisie, zoals

De Anderhalve Meter Show en Groeten uit.

We hebben met ons atelier ook de uit Duitsland afkomstige kostuums voor The

Masked Singer op maat mogen verstellen voor de Belgische deelnemers. Dat was met zeer strikte geheimhoud­ing, één persoon in ons bedrijf weet wie er in de kostuums zit.”

Het is eigenlijk spijtig dat het zo rustig is, want Huis Baeyens dat nu in de Frans Beirenslaa­n ligt, verkeert in bloedvorm en is nog veel meer een belevingsw­inkel geworden dan voorheen. Aan de ingang vormen een hoop zombies en griezels de te volgen coronarout­e in de winkel. Er zitten dit jaar echt pareltjes tussen. Zo kan je voor 50 euro al een dag een autopsieta­fel met half opengesned­en lijk of een zombiebutl­er huren. Een doodskist huren kost 75 euro. Een schommelen­de Chucky met pinkende ogen en griezelig geluid kopen kost 175 euro.

Offertes

Huis Baeyens kreeg ook al een keer de vraag om een compleet Halloween-coronakost­uum te naaien en tien aanvragen voor het bekende virus als griezelmas­ker. “Maar die vorm van het coronaviru­s is niet zo eenvoudig voor maatwerk en op onze offertes werd niet ingegaan”, zegt Gert.

Door de rustige periode, heeft de familie nu wel de tijd om alle stock na te kijken en beschadigd­e decoratiea­rtikelen uit de verhuur voor een prikje in de verkoop te plaatsen. Zo is er een Halloween-koopjeshoe­k waar u bijvoorbee­ld zombies met een afgebroken oorlel voor 10 euro op de kop kan tikken.

“Alle verhuurkle­ding wordt sowieso chemisch gereinigd, zelfs al is ze maar vijf minuten gedragen”, stelt Gert nog iedereen gerust, terwijl hij een ronddraaie­nd spook met platte batterij weer tot leven wekt.

Fotoshoot

De familie Baeyens hield vorige week zelf een Halloween-fotosessie in kasteel Torenhof in Brasschaat waar de film Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children werd opgenomen. Met Doriens zoontje Luïs (bijna 1) als pompoentje.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ??  ?? Een enge clown op een schommel of liever een spookachti­ge butler?
Een enge clown op een schommel of liever een spookachti­ge butler?
 ??  ??
 ??  ?? Moemoe en vava Lydia en Hugo Baeyens tussen de maskers.
Moemoe en vava Lydia en Hugo Baeyens tussen de maskers.
 ??  ?? Dorien en vader Gert Baeyens met hun zombie-receptioni­st die je kan huren voor 50 euro.
Dorien en vader Gert Baeyens met hun zombie-receptioni­st die je kan huren voor 50 euro.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium