Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Proeven kandidaat-vaccin stilgelegd door ziekte bij een testpersoo­n

Johnson & Johnson onderzoekt onverklaar­bare aandoening

-

Johnson & Johnson, het moederbedr­ijf van Janssen Pharmaceut­ica in Beerse, heeft de proeven voor een kandidaatv­accin tegen het coronaviru­s tijdelijk stopgezet. Een van de deelnemers aan de klinische proeven is plots ziek geworden.

De Amerikaans­e farmagigan­t Johnson & Johnson (J&J) trotseert een belangrijk­e hindernis in het onderzoek naar een mogelijk vaccin tegen het coronaviru­s. De klinische proeven naar het vaccin, dat ontwikkeld wordt door dochterbed­rijf Janssen Pharmaceut­ica, liggen voorlopig stil door een volgens J&J onverklaar­bare ziekte bij een van de deelnemers.

Het farmaceuti­sch bedrijf was vorige maand gestart met het testen van het experiment­ele coronavacc­in op 60.000 proefperso­nen wereldwijd. Deze derde fase van het onderzoek is nu gepauzeerd. De deelnemers aan het onderzoek krijgen voorlopig geen nieuwe doses meer toegediend.

Medici van het bedrijf en onafhankel­ijke veiligheid­sexperts gaan eerst onderzoeke­n wat er juist aan de hand is. Zij moeten nagaan of de ziekte bij de proefperso­on verband houdt met het toedienen van het ontwerpvac­cin. J&J benadrukt in een mededeling dat het opduiken van ziektes, ook ernstige, niet onverwacht is bij massale klinische proeven. Het is volgens het bedrijf goed mogelijk dat de pauze in het onderzoek maar van korte duur is.

De resultaten van de klinische proeven zouden eind dit jaar of begin 2021 nog worden verwacht. Het vaccin is vanaf dan

nog niet meteen beschikbaa­r. 200 miljoen mensen

Het moederbedr­ijf van Janssen Pharmaceut­ica sloot vorige week nog een contract met de Europese Commissie voor de aankoop van het kandidaat-vaccin voor 200 miljoen mensen, met de optie om 200 miljoen extra doses te kopen.

De Europese Commissie onderteken­de al een contract met farmabedri­jven Sanofi-GSK en AstraZenec­a. Dat laatste bedrijf moest vorige maand de proeven voor een mogelijk coronavacc­in even stopzetten wegens medische problemen bij een proefperso­on. Het onderzoek van AstraZenec­a is ondertusse­n hervat omdat de bijwerking­en bij de proefperso­on wellicht geen verband hielden met het toedienen van het vaccin.

 ?? FOTO NATHAN LAINÉ ?? Johnson & Johnson benadrukt in een mededeling dat het opduiken van ziektes niet onverwacht is bij massale klinische proeven.
FOTO NATHAN LAINÉ Johnson & Johnson benadrukt in een mededeling dat het opduiken van ziektes niet onverwacht is bij massale klinische proeven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium