Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er blijft beton afbrokkele­n”

Ondergrond­se garage appartemen­tsgebouw in Fruithofla­an problemati­sch instabiel

- ANDREAS ROTTY

De garage van een Berchems appartemen­tsgebouw had dinsdag ernstige stabilitei­tsprobleme­n. Er vielen serieuze stukken beton van het dak naar beneden. De garage werd afgesloten en gestut. Het was gisteren nog niet duidelijk wanneer de bewoners weer aan hun garagebox zullen kunnen.

Het gaat om het flatgebouw in de Fruithofla­an 114 met ongeveer 150 woningen. In een U-vorm rond dat gebouw ligt een ondergrond­se garage. Die bestaat uit een gaanderij die langs de twee benen van de U bereikbaar is. Aan die gaanderij liggen aparte garageboxe­n. Het is het dak van de gaanderij dat dinsdagoch­tend plots begon in te zakken en grote stukken beton verloor. De hulpdienst­en en de stadsingen­ieur kwamen ter plaatse en de garage werd afgesloten.

In de garageboxe­n staan nog heel wat auto’s en spullen van de bewoners. Het was dinsdag nog niet helemaal duidelijk wanneer de mensen er weer aan zouden kunnen, en in welke delen van de garage. Dat hangt af van het dak van de gaanderij, als het op zo’n manier gestut kan worden dat de toegang tot die boxen mogelijk is, mag iedereen binnen. De nutsvoorzi­eningen in het flatgebouw worden afgesloten, maar de verwarming kan wel blijven werken.

Politie en gasmaatsch­appij gebeld

“Blijkbaar hebben sommige buren ’s nachts al stukken beton horen vallen. En de brokken blijven vallen, je hoort dat nog. Het zijn stukken van zo’n grootte”, zegt bewoner Guido Eyckmans (74) terwijl hij zijn armen een halve meter spreidt. “Tegen 9u heb ik de politie en gasmaatsch­appij gebeld en toen is de garage pas afgesloten. Er zijn dus nog bewoners naar hun werk vertrokken met de wagen.”

“Ik kan niet aan mijn auto. Ik wilde vandaag boodschapp­en doen, maar dat zal een dagje moeten wachten. Als ik er morgen mee buiten kan, dan is het goed”, zegt Wouter Creten (81), een andere bewoner. Guido en Wouter lijken zich niet echt zorgen te maken over de veiligheid van hun auto’s. Die staan

Guido Eyckmans Wouter Creten

81 jaar in garageboxe­n die uitgeven op de gaanderij. Het dak van die gaanderij leek te kunnen instorten, maar die boxen niet.

Dichtbij waar betonblokk­en loskwamen, waren werken aan de gang. “De aannemer was bezig met de heraanleg van de verhuisweg. In tweede instantie zou hij de gaanderij van de garage onder handen nemen”, klinkt het bij syndicus Beveko. Mogelijk zijn de werken aan die verhuisweg de directe aanleiding van de gedeelteli­jke instorting van het dak van de gaanderij. “Dat moet de verzekerin­g nog uitmaken. Daar is het veel te vroeg voor.”

Bewoners maken zich wel wat zorgen om de kosten. “We weten nog niet in hoeverre de verzekerin­g hierin zal tussenkome­n. Het kan ons best wat kosten om dat hier op te lossen”, vreest Wouter Creten. “Die garage had al verbouwd moeten worden. Ik heb het een paar jaar geleden al gemeld aan de voorzitter van de raad van bestuur van ons gebouw. Die is te zuinig geweest met het geld.”

“Blijkbaar hebben sommige buren ’s nachts al stukken beton horen vallen. En de brokken blijven vallen, je hoort dat nog.”

“Ik wilde vandaag boodschapp­en doen met mijn wagen, maar dat zal een dagje moeten wachten.”

 ?? FOTO BFM ?? Het dak van de gaanderij buigt gevaarlijk door. De brandweer kwam ter plaatse om de boel te
stutten.
FOTO BFM Het dak van de gaanderij buigt gevaarlijk door. De brandweer kwam ter plaatse om de boel te stutten.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? 74 jaar
FOTO JAN VAN DER PERRE 74 jaar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium