Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad onder de Schelde

- Patrick Van de Perre

Een van de vele voordelen van de werven die verspreid in Antwerpen aan de gang zijn, is dat er meer dan ooit tevoren verborgen en vergeten stukken van de stad zichtbaar worden. Soms blijft de opwinding daarvoor beperkt tot een groepje archeologe­n dat naarstig onderzoek doet. En soms blijft een deel van dat verdwenen Antwerpen bewaard en zichtbaar voor het grote publiek. Wie door de tunnels onder het Operaplein in zijn of haar haast niet tegen de tunnelwand botst of geen deel van de signalisat­ie aan diggelen rijdt, kan nog restanten van de Spaanse omwalling zien. Een deel van wat ooit de verdedigin­gsmuur van de stad was, ligt daar nu open en bloot voor iedereen. Een kijkje waard.

Er zijn nog zat van die ondergrond­se plekken die nader onderzoek verdienen en misschien zelfs meer dan dat. Tijdens de voorstelli­ng van de nieuwe cruisepont­on, die maandag langs de Jordaenska­ai werd gelegd, wist iemand te vertellen dat er nog zo goed als zeker een deel van de crypte van de verdwenen Sint-Walburgisk­erk onder de Scheldekaa­ien moet liggen. Wellicht inclusief een flink aantal knoken en wie weet een schedel die ooit een voornaam heerschap toebehoord­e.

De Sint-Walburgisk­erk, de originele dan, is op zich al een verhaal waard. Al was het maar omdat de kerk vroeg in de negentiend­e eeuw een opslagplaa­ts werd en nadien verkommerd­e tot er slechts nog wat wankele stenen van overbleven. Toen omstreeks 1880 besloten werd dat de stad een stukje kleiner moest worden voor het rechttrekk­en van de Schelde, verdwenen de laatste herinnerin­gen aan wat ooit een prompte kerk was. De hele omgeving van het Steen onderging toen trouwens hetzelfde lot.

De oude vismarkt, de Werf en een reeks van straten, waar liederlijk vertier aan de orde van de dag was, werden gesloopt en vielen letterlijk in het water. Het enige wat rest is het grillige water van de Schelde. En als we goed geïnformee­rd zijn, een stuk van de crypte van SintWalbur­gis. Er zijn al over minder gewichtige zaken boeken geschreven. Op dit moment is het deel van de Scheldekaa­ien waarover sprake een, jawel, werf. Voor de nieuwe cruisepont­on en voor de restaurati­e en verbouwing­en van het Steen. Het is het moment om ‘iets’ blijvends te doen met de crypte. Tenzij ze volledig weggevaagd is natuurlijk. En zelfs dan. Want zeg nu zelf, wie weet er tegenwoord­ig nog dat het echte hart van Antwerpen al bijna 150 jaar grotendeel­s op de bodem van de Schelde ligt?

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Stad onder de stad.
FOTO JORIS HERREGODS Stad onder de stad.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium