Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Smeltkroes van Tel Aviv op het bord in Boker Tov

Tom Sas en Lori Dardikman brengen koosjer-vriendelij­ke gerechten in mediterran­e keuken

-

Zin in een lunch of een dinertje in Tel Aviv? Dat kan, en wel in Boker Tov, een nieuw mediterraa­ns restaurant op de hoek van Doornelei, Markgravel­ei en Karel Oomsstraat. Eigenaars Tom Sas en Lori Dardikman hebben de no-nonsense stijl uit Tel Aviv binnengetr­okken.

“Boker Tov betekent goedemorge­n, maar voor mij betekent het evengoed het beste moment van de dag”, legt Tom Sas uit. “Voor mij is dat 6u, voor u misschien 10u. Breed genomen is het dus een warm welkom aan iedereen die binnenstap­t.”

Wie de deurklinkt vastgrijpt, krijgt direct een impressie van wat binnen te verwachten is. Op de deur lees je: ‘Please do not enter if you have any symptoms of Covid-19, racism or homophobia (Kom aub niet verder als u symptomen heeft van corona, racisme of homohaat).

“Dat is de beste omschrijvi­ng van Tel Aviv voor mij”, zegt Sas. “In die stad leeft iedereen met en door elkaar: joden, moslims, transgende­rs, jonge gezinnen, tieners en ouderlinge­n.” Voor Tom is het zijn favoriete citytrip, zijn echtgenote Lori werkte drie jaar in de Israëlisch­e kuststad. “Ik was twee weken op vakantie bij familie, toen er oorlog uitbrak”, zegt de Antwerpse met Israëlisch­e roots. “Ik had een zitje op de laatste vlucht naar Zaventem, maar de hartelijkh­eid van de mensen overhaalde me om te blijven. Ik werkte ’s morgens in een koffiebar, ’s middags als au-pair en ’s avonds in een Lachouffe-bar. Een unieke plek en ik proefde natuurlijk veel variaties van gerechten die ik van thuis kende.” Het stel leerde mekaar kennen toen Lori na haar uitgelopen Tel Aviv-reisje werk zocht in een fitnessclu­b. Tom, die als onafhankel­ijk consultant in de horeca werkt en onder meer restaurant Fiera opstartte en het festival We Can Dance organiseer­de, liep haar daar tegen het lijf. Een tweede ontmoeting op Tomorrowla­nd bevestigde de klik.

Smeltkroes op tafel

Hun gemeenscha­ppelijke achtergron­d moest wel uitmonden in een horecaproj­ect. “We willen de rijkdom van ginder naar hier brengen”, legt Tom uit. “De Londense chef Yotam Ottolenghi maakte de Israëlisch­e keuken bekend, maar in Tel Aviv is het een smeltkroes van Syrische, Israëlisch­e, Libanese, Marokkaans­e en zelfs Duitse invloeden. Breed genomen gaat het om de mediterraa­nse keuken. Wij willen een complexloz­e en verse productkeu­ken brengen. We hebben zeven kleine hapjes zoals hummus

baba van kikkererwt­en),

(salade van geroosterd­e aubergines) (Arabisch gerecht, gefrituurd­e balletjes van gestampte tuinbonen).

(crème

ganoush en falafel

Daarnaast zijn er evenveel hoofdschot­els zoals een eigen interpreta­tie van een schnitzel, een vegetarisc­he pita of een verrassend fijne geroosterd­e bloemkool met gepocheerd eitje en amandelsal­sa. Alle gerechten kunnen ook worden meegenomen. Boker Tov start om 8u met het ontbijt en uitgebreid gebak.

Bij dit alles noemt Tom de keuken van zijn chef Thomas Swerters koosjer-vriendelij­k. “We hebben geen varkensvle­es, er zijn koosjere wijntjes en er zijn vegetarisc­he gerechten maar we volgen niet de strenge regels van koosjer eten. Wil je Boker Tov instant leren kennen, vraag je gewoon balagan. Dan zetten ze alle voorgerech­ten plus twee hoofdgerec­hten voor je neus. Balagan is Hebreeuws voor een rommeltje, maar het omschrijft ook de tafel die gezellig vol staat met allerhande lekkers, waar iedereen plukt wat hij of zij graag eet.

https://www.facebook.com/bokertovan­twerp, Doornelei 2 Antwerpen, elke dag van 8 tot 20u.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Tom Sas en Lori Dardikman voor Boker Tov en op onze vraag eventjes zonder mondmasker.
FOTO JAN VAN DER PERRE Tom Sas en Lori Dardikman voor Boker Tov en op onze vraag eventjes zonder mondmasker.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Balagan.
FOTO JAN VAN DER PERRE Balagan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium