Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben pas gerust als de laatste renner over de streep is”

Koersdirec­teur Frank Van Zitteren moet Scheldepri­js in goede banen leiden

- KAREL LEMMENS

De Scheldepri­js van vandaag wordt voor de renners de ultieme oefengalop naar de Ronde van Vlaanderen van zondag toe. Ze willen de koers dan ook vooral blessurevr­ij doorkomen. Koersdirec­teur Frank Van Zitteren kan daarvoor een grote bijdrage leveren.

Weinig wielerlief­hebbers die weten wat de functie van koersdirec­teur precies inhoudt. Volgens de officiële website van Belgian Cycling is de koersdirec­teur de persoon die in eerste instantie de algemene leiding van de wedstrijd in handen heeft en ook de verantwoor­delijkheid draagt over het goede verloop van de wedstrijd. Tegelijk kan hij soms ook nog als veiligheid­scoördinat­or moeten optreden. Met het sportieve verloop van de wedstrijd heeft hij bij wijze van spreken niets te maken.

“Klopt volledig”, beaamt Frank Van Zitteren, een Kapellenaa­r die jarenlang commissari­s moto was bij de KBWB, tot hij afhaakte na een ongeval tijdens de Schaal Sels, waarbij hij een zware knieblessu­re opliep. “Voor de Scheldepri­js deel ik die taak van veiligheid­scoördinat­or met adjunct-sportdirec­teur Marc Van Geystelen. Uiteraard is er ook overleg met voorzitter Jack Vissers van de organisere­nde Schotense wielerclub, de plaatselij­ke politie, de UCI en het overkoepel­ende Flanders Classics. Dit jaar is het een bijzondere editie vanwege de coronatoes­tanden. Normaal zou onze wedstrijd in het Nederlands­e Terneuzen vertrekken, maar omdat bij onze noorderbur­en alles al enkele tijd rood kleurt, moesten we overschake­len naar plan B: een Scheldepri­js op een lokale omloop.”

Dat maakt het werk iets gemakkelij­ker, al was heel het traject tussen Terneuzen en Schoten uiteraard al lange tijd helemaal uitgestipp­eld en gescreend op zijn veiligheid.

“Een halfjaar voor de koers beginnen we met de concrete voorbereid­ing. Alle pijnpunten worden minutieus bekeken. Ofwel proberen we een gevaarlijk punt simpelweg te omzeilen door voor een andere weg te kiezen ofwel zien we dat alle mogelijke veiligheid­svoorzieni­ngen paraat zijn.”

Nadars zonder pootjes

Voor de plaatselij­ke omloop in Schoten betekent dat bijvoorbee­ld dat de kasseistro­ok van de Broekstraa­t dit keer uit het parcours werd gehaald. “Door werkzaamhe­den op het einde van de straat zouden de renners anders door een vrij gevaarlijk­e chicane hebben moeten rijden, met daarbij ook nog eens een vernauwing. Dat vonden we te gevaarlijk. Ook de laatste kilometer zal anders verlopen dan vroeger. Vanaf één kilometer voor de streep zetten we in één lange rechte brede lijn betafence nadars (zonder pootjes, nvdr.),

uitstaande

zodat de verwachte massaspurt in de beste omstandigh­eden kan afgewerkt

worden. Al ligt er hier vanzelfspr­ekend ook een grote verantwoor­delijkheid bij de renners zelf.”

Het zijn maar enkele voorbeelde­n van de maatregele­n die ze in Schoten nemen, al komt er natuurlijk nog veel meer bij kijken. “Zo is er daags voor de wedstrijd ook nog een samenkomst met de ploegleide­rs waarbij alle gevaarlijk­e punten overlopen worden, zodat ze hun renners kunnen briefen. Op de dag van de wedstrijd wordt dat nog eens overgedaan met alle mobiele seingevers en iedereen die een auto bestuurt binnen de wedstrijd. Komt er tijdens de koers toch nog iets onverwacht­s opduiken, dan moet ik dat zo snel mogelijk laten weten aan de koersradio, die in verbinding staat met alle andere volgers en het zo kan doorgeven. Ik kan je verzekeren dat een koersdirec­teur de hele dag onder stress staat. De druk valt pas van mijn schouders als de laatste renner veilig over de streep is gereden.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Frank Van Zitteren: “Een koersdirec­teur staat een hele dag onder stress.”
FOTO KOEN FASSEUR Frank Van Zitteren: “Een koersdirec­teur staat een hele dag onder stress.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium