Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze sport wordt steeds populairde­r”

41jarige Kristien Nelen wint in Daverdisse overtuigen­d Enduro van de Lesse

-

Met de Enduro van de Lesse pakte Kristien Nelen zondag in het Waalse Daverdisse haar eerste overwinnin­g van dit seizoen. Op het spectacula­ire parcours was de 41-jarige mountainbi­kester uit Essen duidelijk de beste.

“Enduro is een race die het midden houdt tussen een cross-country en een downhill”, vertelt Nelen. “Een cross-country is een gewone mountainbi­kewedstrij­d, terwijl een downhill altijd een spectacula­ire afdaling is die je zo snel mogelijk moet proberen af te leggen. Bij een enduro moet je één grote afgepijlde ronde volgen van pakweg een dertigtal kilometer en onderweg wachten je er zes tot acht specials. Zondag waren dat er uitzonderl­ijk zelfs negen. Die specials zijn eigenlijk downhillra­ces waarbij je tijd wordt gemeten vanaf het hoogste punt tot je beneden bent. Daarna worden al die tijden samengetel­d en wie de minste tijd nodig heeft om die specials tot een goed einde te brengen, wint. Reken maar dat je in totaal gemakkelij­k zo’n drie tot vier uur onderweg bent. In Wallonië vinden er per jaar meerdere van zulke races plaats. Het was wel de eerste keer dit jaar dat ik won. In het verleden werd ik al twee keer nationaal kampioene enduro en driemaal crosscount­ry. Voor mij is het een hobby, maar onze sport is in volle opgang en er bestaat ook al een wereldbeke­r met wedstrijde­n verspreid over verschille­nde landen. Daar gaat het er een pak profession­eler aan toe, al zijn er niet veel rensters die ervan kunnen leven. Dat is echt maar voor de weggelegd.”

Het mag duidelijk zijn: enduro is een zeer avontuurli­jke sport die een uitstekend­e fysieke conditie vereist. “Ongevaarli­jk is het zeker ook niet,

happy few al dragen we daarvoor de nodige beschermkl­edij. Ons land beschikt over enkele fantastisc­he omlopen. De belangstel­ling voor onze sport gaat fel in stijgende lijn, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Na zes jaar enduro heb ik de nodige ervaring opgedaan en dat geeft me voorlopig nog voorsprong op jongeren, die vaak meer durf tonen maar

daardoor ook gemakkelij­ker ten val komen.”

DUBBEL MASTERS GEWEST ANTWERPEN

Op TC Wingfield in Mechelen werden afgelopen weekend de Dubbel Masters van het Gewest Antwerpen gespeeld. In de eerste reeks bij de mannen ging de titel naar Roel De Bekker (TC Forest Hills Wommelgem) en Nick Van Bael (TC Voortkapel Westerlo). Bij de vrouwen greep het duo Claudinne Dellafaill­eCindy Hanibals van TC De Vrijheid in Hoogstrate­n de titel. Kaylin Meeusen en Jurgen Meeusen van Essense TC Inter werden kampioen in het dubbel gemengd.

 ?? FOTO RR ?? Kristien Nelen was afgelopen weekend aan het feest.
FOTO RR Kristien Nelen was afgelopen weekend aan het feest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium