Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit lijkt meer op filmset van tv-serie ‘Cordon’”

Organisati­e Scheldepri­js ontlokt kritische en bezorgde reacties bij inwoners

- JAN AUMAN

De Scheldepri­js gaat vandaag wel degelijk door, maar het draagvlak voor ‘de koers’ in het anders zo chauvinist­ische Schoten lijkt flink afgekalfd gezien de bizarre omstandigh­eden waarin de klassieker dit jaar gereden en ‘beleefd’ moet worden. “Totaal onverantwo­ord” of “Dit lijkt meer op de filmset van dan op onze aankomst”, zijn maar enkele van de vele kritische commentare­n.

Contract

Cordon,

“Na Antwerpen heeft Schoten bijna de meeste coronabesm­ettingen in de hele provincie

(+87 de voorbije veertien dagen of 254 per 100.000 inwoners red.).

ParijsRoub­aix wordt afgelast, maar de Scheldepri­js mag een dag lang wel heel Schoten op stelten zetten. Niet te geloven! De horeca heeft hier niets aan en de Schotenare­n mogen niet buiten”, zegt een verontwaar­digde Patrick Tytens.

De 54-jarige havenarbei­der is niet de enige inwoner die zich in de haren krabt bij het niet-afgelasten van de Scheldepri­js. “De burgemeest­er legt eerder in filmpjes uit dat we allemaal ons best moeten doen om het virus de baas te blijven en nu laat hij in deze omstandigh­eden die koers doorgaan. Met de boodschap ‘kijk liever thuis’ kan hij er zich echt niet van afmaken”, vindt dorpsgenot­e Sabine Deboel. Leo De Belder en Vicky Smet menen de reden voor het toch doorgaan van de oudste Vlaamse wielerklas­sieker te kennen:

“Money, money, money,…”

Toen burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA) vorig jaar Tomas Van Den Spiegel van Flanders Classics warm ontving om een krabbel te zetten onder een contract waardoor Schoten nog zeker tot en met 2025 de meet van de Scheldepri­js op de Churchilll­aan mag schilderen, kreeg de burgemeest­er applaus op alle banken, ook die van de gemeentera­ad. Het optrekken van de jaarlijkse gemeenteli­jke bijdrage tot 75.000 euro was geen bezwaar.

Vandaag klinkt de lokale politiek een pak kritischer. “Het is onmogelijk om het hele parcours onder controle te houden en de coronamaat­regelen te handhaven, de inspanning­en met die ondoorzich­tige schermen ten spijt”, zegt Kurt Vermeiren (sp.a). “Bovendien moet je de overweging maken of de gemeenteli­jke middelen voor dit evenement niet beter gebruikt worden om de gevolgen van de coronacris­is bij onze burgers te ondervange­n. De Scheldepri­js dit jaar laten doorgaan? Het hart zegt ja, maar het gezond verstand zegt nee.”

CD&V was begin september nog blij dat de 108ste editie toch zou kunnen plaatsvind­en. Vandaag klinkt fractielei­der Dieter Peeters anders. “Dit is geen volksfeest meer, maar een exclusief vip-gebeuren. De meeste cafés zijn dicht. De Schotenare­n mogen de aankomst niet eens bekijken. De inspanning­en, zowel financieel als de massale inzet van gemeentepe­rsoneel, wegen niet op tegen wat we krijgen. Hopelijk is de organisati­e van Flanders Classics even loyaal aan Schoten als het gemeentebe­stuur nu aan haar.”

Huwelijk

Vlaams Belang zet De Veuster een beetje uit de wind. “Enkele dagen voor het startschot nog afgelasten, is moeilijk”, beseft Tommy Van Look. Opvallend: ook gouverneur Cathy Berx geeft ietwat schoorvoet­end haar zegen. “Burgemeest­ers beslissen in eer en geweten over de evenemente­n die ze al dan niet laten doorgaan in hun gemeente, en dit op basis van een gedegen advies van alle discipline­s”, aldus de gouverneur. “Uiteraard diende de epidemiolo­gische context hierbij mee in de weegschaal gelegd te worden. Indien alles zeer veilig georganise­erd wordt met veel afstand, mondneusma­skers... dan kan een koers als de Scheldepri­js gereden worden. Uiteraard is het aan de gemeente om erover te waken dat alle regels strikt opgevolgd worden.”

“Daar gaan we alles aan doen”, verzekert De Veuster, die toegeeft de Scheldepri­js dit jaar met gemengde gevoelens te verwelkome­n. Hij beaamt dat er voor de Schotenare­n dit jaar weinig inzit en dat het een beetje aanvoelt als een smakelijke appel uithangen

Maarten De Veuster

Burgemeest­er (N-VA) waarin de mensen niet mogen bijten.

“Maar we komen onze contractue­le verplichti­ngen na op een manier die de volksgezon­dheid niet in gevaar brengt”, zet De Veuster zich schrap. “Schoten zal enkele uren in al z’n glorie op de nationale televisie te zien zijn. Die city marketing zal één van de weinige positieve aspecten zijn. Dat besef ook ik. Maar we hebben eerder dit jaar in weliswaar andere onverdacht­e tijden ons jawoord gegeven als gastheer voor deze mooie wedstrijd en dan is het zoals in een huwelijk: in goede en in kwade dagen.”

“We hebben ons jawoord gegeven als gastheer voor deze wedstrijd. In goede en kwade dagen.”

Scheldepri­js vandaag in Schoten. Start 13 u. Live op Eén vanaf 15.15 u.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Wel klank geen beeld voor de Schotenare­n tijdens de Scheldepri­js dit jaar. Daar zorgen deze zwarte schermen voor die de laatste 300 meter van het parcours hermetisch afzomen.
FOTO JAN AUMAN Wel klank geen beeld voor de Schotenare­n tijdens de Scheldepri­js dit jaar. Daar zorgen deze zwarte schermen voor die de laatste 300 meter van het parcours hermetisch afzomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium