Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Villa Quinta is afgeleefd en in erbarmelij­ke staat”

Vroeger weeshuis naast kasteel Zoerselhof zou gesloopt worden voor bouw vakantiewo­ning met taverne

-

Villa Quinta naast het kasteel Zoerselhof aan de Jagersdree­f staat al jaren leeg. De eigenaar wil het gebouw afbreken om er een vakantiewo­ning met taverne/ B&B te realiseren. De dienst Onroerend Erfgoed toont geen bezwaar tegen de sloop. De gemeente Zoersel gaat nu het ruimtelijk uitvoering­splan (RUP) gedeelteli­jk herzien.

het eerste gezicht lijkt het jammer dat zo’n statige villa, die vroeger zelfs op toeristisc­he postkaarte­n stond, gaat verdwijnen. Villa Quinta werd tussen de twee wereldoorl­ogen gebouwd door de broer van de baron die in het kasteel woonde, met de bedoeling er een weeshuis of soort sanatorium voor kinderen te maken.

“Maar die plannen kwamen nooit echt van grond”, zegt de huidige eigenaar Paul Vervliet uit Lint. “In de jaren vijftig verwierf mijn familie Villa Quinta. Mijn zus heeft er een koffiehuis uitgebaat, dat gesloten moest worden omdat het volgens de gemeente onverenigb­aar was met de omgevingsb­estemming. Ik heb de villa dan gekocht.”

“Het is ons buitenverb­lijf, maar de tand des tijds en leegstand hebben hun sporen nagelaten. Er werd ooit een derde verdieping bovenop gezet, maar de fundering is te zwak om die zware constructi­e te dragen. Eigenlijk is het pand helemaal afgeleefd. Vandaar dat wij het nu graag laten slopen om er een vakantiewo­ning te bouwen die beter aansluit bij de stijl van het aangrenzen­d kasteel Zoerselhof. Villa Quinta werd destijds gebouwd in een Engelse landhuisst­ijl met vakwerk, maar eigenlijk is het kitsch.”

Geen bezwaar

De dienst Onroerend Erfgoed toont geen bezwaar tegen de afbraak, ook gezien de slechte staat van het gebouw. “Maar omdat het in de omgeving van het beschermd Zoerselhof ligt, moeten we het ruimtelijk uitvoering­splan aanpassen”, legt bevoegd schepen Marc De Cordt (Groen) uit. “Het gaat om een gedeelteli­jke herziening van het RUP toeristisc­he perrons, deelgebied C. Er komt minder verharding dan in de huidige toestand en de parkeerrui­mte wordt aangepast, zodat de impact op het domein zo beperkt mogelijk blijft.”

Nog tot 7 december loopt een publieke raadplegin­g. Tijdens deze periode liggen de start- en procesnota, na afspraak, ter inzage bij onze dienst ruimtelijk­e ordening in het administra­tief cenOp

trum aan de Handelslei 167. Op 29 oktober om 20u wordt een participat­iemoment georganise­erd in de raadzaal. Extra toegangspo­ort

De familie Vervliet wijst erop dat dankzij deze herziening het Zoerselbos er ook aan oostelijke zijde een toeristisc­h perron kan bijkrijgen. Nu kunnen wandelaars en fietsers iets gaan drinken aan het Boshuisje of in de Wandeling langs de Halse zijde van het Zoerselbos. Via dit nieuw RUP kan het Zoerselbos ook een extra toegangspo­ort krijgen langs de zijde van Zoersel, waar ook ruiterpade­n en het Gemeentebo­s lopen.

Paul Vervliet

Eigenaar Villa Quinta

“Het is ons buitenverb­lijf, maar de tand des tijds en leegstand hebben hun sporen nagelaten.”

Dat laatste zou later mogelijk een speelbos worden. “Vroeger was hier sowieso meer toerisme en beleving”, herinnert Pauls neef Wannes Vervliet zich. “Zoerselaar­s gingen schaatsen op de vijver van het Zoerselhof, de mensen kwamen iets drinken in Villa Quinta en je had hier ook een wijnhandel in Trapke-Op.”

“Ik zeg niet dat die taverne voor meteen is”, zet Paul Vervliet de puntjes op de ‘i’. “Maar we hebben dan wel rechtszeke­rheid dat het er mogelijk is als we de nieuwbouw realiseren.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Villa Quinta verkeert in slechte staat. De dienst Onroerend Erfgoed gaat akkoord met de sloop.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Villa Quinta verkeert in slechte staat. De dienst Onroerend Erfgoed gaat akkoord met de sloop.
 ?? FOTO RR ?? Villa Quinta vroeger, was bijgebouwd.
toen er nog geen
derde verdieping
FOTO RR Villa Quinta vroeger, was bijgebouwd. toen er nog geen derde verdieping

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium