Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gansrijder­s hebben nieuwe voorzitter

Keizerscha­p wordt uitgesteld tot september 2021

-

Fons Stuyts (51) van gansrijder­sverenigin­g De Nieuwe Gans is de nieuwe voorzitter van De Polderbond. Dat is de koepel van alle gansrijder­sverenigin­gen uit de poldergeme­enten. Fons Stuyts volgt Frans De Schutter op, die na 31 jaar een stap opzij zet. Bij zijn aanstellin­g werd meteen een beslissing genomen over het volgende keizerscha­p: dat komt er pas in september 2021.

De Polderbond organiseer­t als overkoepel­ende vereniging het jaarlijkse keizerscha­p en is zo de

organisati­e die alle lokale vereniging­en bijeenhoud­t. Stuyts, de nieuwe voorzitter, werkt voor de provincie Antwerpen bij de dienst groendomei­n in het Rivierenho­f in Deurne. De nieuwe voorzitter is lid van de Berendrech­tse Nieuwe Gans en is nog actief als ruiter.

Als 16-jarige trad hij voor het eerst aan. Sinds 2009 rijdt hij mee met de Lollemanne­n van de Nieuwe Gans. Het is voor hem nog wachten op een eerste koningstit­el. De kersverse voorzitter zetelt al meer dan dertig jaar in het bestuur van zijn vereniging. “31 jaar voorzitter blijven zoals Frans De Schutter deed, zie ik niet zitten. Het is wel een uitdaging om het gansrijden als polderfolk­lore in ere te houden. Als voorzitter van de Polderbond is het heel belangrijk om neutraal te blijven en dat ga ik ook doen”, aldus Stuyts.

Op 16 juni kwam de Polderbond voor de eerste keer samen. Toen waren er nog drie kandidaten voor het voorzitter­schap: Gerrit Daems van de Koninklijk­e Ganzenrijd­ers Stabroek, Erik De Vree van de Veteranen van Vermaak na Arbeid en Fons Stuyts. Na drie stemronden was er gelijkheid van stemmen en bleven Erik De Vree en Fons Stuyts over.

Ex aequo

Door de coronacris­is werd de tweede stemronde verschoven naar maandag 12 oktober. Na drie stembeurte­n was er nog altijd een ex aequo. De twee namen werden dan maar in een doos gedaan en keizer Maarten Gabriels trok het papiertje met de naam van Fons Stuyts.

Op dezelfde vergaderin­g werd beslist dat het volgende keizerrijd­en zal plaatsvind­en op zondag 26 september 2021. Het is nog afwachten wat de lokale vereniging­en zullen doen met de organisati­e van hun gansrijden.

 ?? FOTO RR ?? Stuyts in de traditione­le kiel van De Nieuwe Gans Berendrech­t.
FOTO RR Stuyts in de traditione­le kiel van De Nieuwe Gans Berendrech­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium