Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Droogte voorbij, maar ratten blijven

Bewoonster roept gemeente op tot actie

-

Annelies Wouters uit Zoersel roept de gemeente op om alsnog werk te maken van een serieuze rattenbest­rijdingsca­mpagne. De plaag van afgelopen voorjaar en zomer – die door de gemeente nooit echt werd erkend – zou volgens haar nog steeds aanhouden.

Afgelopen zomer zagen veel Zoerselaar­s ratten door hun tuin lopen. Zoersel heeft een lage riolerings­graad en nog veel open grachten. De gemeente weet het aan de droogte en aan het feit dat veel mensen door de coronacris­is nu thuis werken. Volgens de gemeente zorgen veel inwoners zelf voor rattenover­last door hun kippen te overvoeder­en waardoor er rattennest­en ontstaan. De inwoners zelf zien een verband met het feit dat Zoersel sinds dit jaar geen rattenbest­rijding meer op privéterre­in doet, maar alleen nog advies op maat verstrekt. Rattenverg­if wordt niet meer gratis verdeeld, zoals in zowat alle Vlaamse gemeenten intussen het geval is.

De rattenplaa­g leidde zelfs tot een incidentje tussen de meerderhei­dspartijen en de oppositiep­artij CD&V op de gemeentera­ad, nadat CD&V-raadslid Alex Verbergt getuigd had dat hij dit jaar al zeventig ratten in zijn tuin in de Kardinaal Cardijnlaa­n had gevangen, zonder dat hij een kippen- of konijnenho­k heeft.

“Verklaring houdt geen steek”

Volgens Annelies Wouters die de kat – of zeggen we de rat – deze zomer de bel aanbond, is het probleem niet verbeterd, al is het nu gaan regenen. “Aan de droogte kan het niet meer liggen. Toch zie ik nog wekelijks platgerede­n ratten op straat liggen. Een leerkracht van mijn kinderen die voltijds werkt, deed ook haar beklag over de vele ratten in haar tuin. Zij werkt niet van thuis, dus die

verklaring over het thuiswerk tijdens de lockdown houdt geen steek meer.” Gemeenteli­jke rattenvang­er

Annelies vraagt zich af of de gemeenteli­jke krachten die normaal op de evenemente­n- en cultuurdie­nst werken, niet mee ingezet kunnen worden in de rattenbest­rijding. “Al was het maar om de mensen te sensibilis­eren die kippen houden. Zelf heb ik ook acht kippen, maar ik voeder altijd met kleine hoeveelhed­en. Het zou misschien ook interessan­t zijn om een groepsaank­oop te organisere­n voor gesloten compostvat­en.”

Bevoegd schepen Danny Van de Velde (N-VA) sprak vorige week nog met de gemeenteli­jke rattenvang­er en had niet de indruk dat die veelbevraa­gd was momenteel. “Ik zal nog eens informeren op onze dienst of er veel aanvragen binnenkome­n, want onze inwoners kunnen dus wel steeds gratis advies door onze rattenvang­er blijven vragen. We hebben ook twee nieuwe rattenvang­ers in opleiding. Onze mensen die zich normaal met de organisati­e van evenemente­n bezighoude­n plots laten invallen als rattenbest­rijders, is niet mogelijk. Er zijn minder activiteit­en door corona, maar hetgeen er georganise­erd wordt, vraagt wel veel meer werk door die coronarege­ls. Bovendien hebben onze mensen op onze logistieke dienst en onze uitleendie­nst wel nog gewoon hun werk. Rattenvang­en vraagt specifieke vaardighed­en. Niet iedereen mag zomaar buizen met vergif leggen.”

Annelies Wouters

Bewoonster Zoersel

“Kunnen krachten van de cultuurdie­nst niet tijdelijk ingezet worden voor de rattenbest­rijding?”

 ?? FOTO RR ?? De platgerede­n rat die Annelies vorige week op de Sporkenlaa­n fotografee­rde. Elke week ligt er een kadaver, zegt ze.
FOTO RR De platgerede­n rat die Annelies vorige week op de Sporkenlaa­n fotografee­rde. Elke week ligt er een kadaver, zegt ze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium