Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Inzoomen op wat kinderen wél kunnen”

Leerlingen ’t Groen Schooltje springen minuut lang voor ADHD

- FILIP SPOELDERS

Oktober is de internatio­nale ADHD Awareness Month. Het centrum ZitStil uit Wilrijk speelt hierop in met een sensibilis­eringscamp­agne. Kinderen van ’t Groen Schooltje uit Hove gaan volop springen voor het goede doel, en hopen dat heel Vlaanderen meedoet.

De jaarlijkse campagne om aandacht te vragen voor ADHD bij kinderen gaat normaal gepaard met een evenement. Vorig jaar vond dit nog plaats aan het Fort 4 van Mortsel. Maar door corona moet er creatiever worden omgesprong­en met de mogelijkhe­den.

“Zeker nu moeten we doorzetten met dergelijke acties omdat kinderen door corona al veel hebben moeten missen. Daarom maken we er een digitale campagne van. Op dinsdag 20 oktober om 11.55u volgt het hoogtepunt met 250 kinderen van ’t Groen Schooltje uit Hove die één minuut zullen springen. Dit wordt in een echte show gegoten die we gaan streamen zodat andere scholen kunnen meedoen aan

vertelt Ria Van Den Heuvel uit Boechout als directeur van het centrum ZitStil. “Ketnetwrap­per Sien Wynants is het gezicht van de campagne. Zij zal aanwezig zijn voor de opname van de show.”

ADHD”,

Spring voor

Negentiend­uizend springers

Momenteel hebben negentiend­uizend springers zich aangemeld om op 20 oktober mee te doen. “Uiteraard mogen de scholen ook op andere momenten springen en ons het filmpje bezorgen. Wie zich inschrijft voor de actie ontvangt een educatief pakket over ADHD. Zo kan het thema worden besproken in de klas.”

“Over kinderen met ADHD wordt makkelijk gezegd dat als ze het maar willen, ze het wel kunnen. Maar als de diagnose is vastgestel­d is dit niet het geval. Kinderen moeten in zo’n situatie anders worden aangepakt. Inzoomen op wat ze wel kunnen, wordt veel belangrijk­er dan dat wat ze niet kunnen. Je moet gaan kijken hoe je met het kind aan de slag kan gaan. Bij een goede aanpak wordt vermeden dat ze schade oplopen voor ze naar het middelbaar onderwijs gaan.”

Ook bewegen kan een belangrijk­e troef worden. “Alle kinderen zitten te vaak stil. Daarom hebben we een beweegvide­o gemaakt die ook in de klas kan worden gebruikt. Zo moeten kinderen niet de hele dag stilzitten op hun stoel”, besluit Van Den Heuvel.

www.springmeev­oorADHD.be

 ?? FOTO RR ?? Ketnet-wrapper Sien Wynants roept op om mee te springen voor ADHD.
FOTO RR Ketnet-wrapper Sien Wynants roept op om mee te springen voor ADHD.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium