Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spectrum opent kurkatelie­r in voormalige sigarenfab­riek Verellen

Bewoners De Oever tevreden met nieuwe activiteit

- (vw)

Openstaand­e lokalen van sigarenfab­riek Verellen bieden plaats voor semi-industriël­e activiteit­en voor bewoners van dagcentrum De Oever. Ze openden er een kurkatelie­r om kurken om te vormen tot isolatie.

“Dit is een unieke kans,” zegt directeur Johan Vermeeren van Monnikenhe­ide-Spectrum. “Wij hebben al een goed draaiend kurkatelie­r in de Werkplaats, een voormalige schrijnwer­kerij in Malle. De ruimten in dagcentrum De Oever zijn te beperkt om zo’n activiteit te ontplooien. De familie Verellen biedt ons nu de kans om te werken in ruime lokalen.”

Vermeeren vindt dit erg belangrijk voor de ontplooiin­g van de bewoners, mensen met een beperking. “Wij willen onze gasten aanspreken op hun mogelijkhe­den, niet op hun beperkinge­n. Zij stappen nu in een verhaal, krijgen een plaats op de arbeidsmar­kt.”

“Wij danken de familie Verellen voor deze kans,” vulde Kristel Steegmans, directeur van De Oever aan. “Daarom noemen we het hier ook atelier Verellen. Nu vertrekken we nog samen vanuit De Oever naar hier. Het is bedoeling dat zij in de toekomst zelfstandi­g naar hier komen en hun brooddoos voor ’s middags meebrengen zodat ze echt het gevoel hebben dat ze gaan werken. Dit is zo belangrijk voor hun ontplooiin­g.”

De familie Verellen bood een tiental jaren geleden al enkele bewoners van De Oever een job bij het inpakken van sigaren. De familie en burgemeest­er Wouters openden het atelier. “Zo krijgt deze ruimte een mooie invulling. Dit initiatief biedt een meerwaarde, zowel voor deze fabriek als voor De Oever.”

De bewoners gaan de kurken verzamelen, sorteren en verwerken. Van de gemalen kurk wordt isolatiema­teriaal gemaakt. Bewoner Ronny is alvast blij met de kans die hem gegeven wordt. “Ik vind het fijn dat van gebruikte dingen nieuwe zaken gemaakt worden.” De schoolverl­aters van bijzonder onderwijs Berkenbeek kunnen er stage lopen. “Met de opening van het atelier wordt een band gesmeed tussen de school, het bedrijf, De Oever en het dorp. Ook bewoners van De Vlotter uit Essen zijn hier welkom,” besloot Johan Vermeeren.

Kurken zijn welkom in De Oever in de Gasthuisst­raat

 ?? VERMEIREN FOTO NEEL ?? Ronny toont aan de familie Verellen hoe hij de stoppen sorteert.
VERMEIREN FOTO NEEL Ronny toont aan de familie Verellen hoe hij de stoppen sorteert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium