Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oostende en Moeskroen grijpen naast licentie en trekken naar BAS

Geen problemen voor Antwerp, Beerschot, KV Mechelen, Lierse en Westerlo

-

Oostende en Moeskroen kregen als enige eersteklas­sers geen proflicent­ie in eerste zit van de Licentieco­mmissie. Bij KVO is er discussie over de herkomst van het geld, bij Les Hurlus ontbreken financiële garanties. Beide clubs trekken nu haar het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport (BAS).

Oostende staat er sportief en financieel beter voor dan vorig seizoen, toen het bijna failliet was. Toch krijgt het voorlopig geen licentie, noch voor het profvoetba­l, noch voor het amateurvoe­tbal. Dat komt omdat de Licentieco­mmissie vragen heeft bij de financieri­ng van de club. Waar komt dat miljoen vandaan om de liquiditei­t te verzekeren? Ze wil de jaarrekeni­ng inkijken van alle vennootsch­appen die meer dan tien procent van de aandelen hebben in de kustclub. Alleen behoren die bedrijven toe aan de Amerikaans­e miljardair Paul Conway en zijn bondgenote­n. Sommige firma’s zijn gevestigd in Hongkong, waar jaarrekeni­ng geen verplichti­ng zijn. Aangezien de vennootsch­appen veel meer behelzen dan KVO alleen, willen Conway en co hun boekhoudin­g niet zomaar op straat gooien. Er zijn zelfs bewijzen van de fiscus in Hongkong die dat staven, maar tevergeefs. Intussen verzamelde Oostende de nodige documenten om naar het BAS te trekken. KVO is overtuigd dat het daar zijn licentie zal krijgen.

Moeskroen krijgt geen licentie omdat de financiële continuïte­it niet verzekerd kan worden - de lonen werden al twee keer te laat betaald - maar de Henegouwer­s betwisten dat. Voor de zesde keer in zeven jaar willen ze nu hun licentie halen voor het BAS. Als het niet sportief degradeert en geen licentie krijgt, gaan we naar een Jupiler Pro League met zeventien teams. Hetzelfde geldt als Oostende toch uit de boot zou vallen.

Alle andere eersteklas­sers - waaronder dus Antwerp, Beerschot, KV Mechelen en Waasland-Beveren - kregen wel hun licentie. Na het coronajaar geven veel teams wel aan dat ze de loonmassa zullen inkrimpen en veel uitgaande transfers zullen doen. Zo geeft AA Gent aan dat het voor 15 miljoen euro zal verkopen. Standard brengt transferin­komsten tot 2022 (Vanheusden naar Inter?) in rekening en telt al geld van Edmilson mee, waarover de procedure nog loopt. Anderlecht geeft aan dat de kapitaalsv­erhoging eraan komt. Maar het bedrag is afhankelij­k van de sportieve resultaten. Verschille­nde clubs - onder meer Anderlecht, Standard en zelfs OH Leuven - moeten maandelijk­se controles toestaan.

In de 1B Pro League - waar Lierse en Westerlo gewoon hun licentie kregen keert Virton terug naar het profvoetba­l. Vorig seizoen kreeg het geen proflicent­ie na financiële discussies en werd Virton teruggezet naar de tweede amateurkla­sse. Het vocht die degradatie juridisch aan en keert nu dus terug.

Antwerp in Europa op Bosuil?

Wat opvalt in het dossier van Antwerp is dat er staat dat het zijn eventuele Europese wedstrijde­n in het stadion van OH Leuven zal afwerken. Het is echter wel degelijk de bedoeling om straks nog van stadion te wisselen - wat perfect mogelijk is - van zodra Tribune 4 Europees gekeurd is. En dan kan de club zoals dit seizoen gewoon op de Bosuil terecht.

De Great Old wordt daarnaast - zoals verschille­nde andere clubs - nog opgevolgd door de Licentieco­mmissie. De club voorziet namelijk een meerwaarde op transfers in de eerste zes maanden van het seizoen 2021-2022. Dat is essentieel voor de balans tussen inkomsten en uitgaven. Ook vorig jaar werd dat beloofd, maar er werden toen uiteindeli­jk geen spelers verkocht. De commissie zal dit volgend seizoen tussentijd­s checken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium