Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad stelt ambitieus plan voor om schoolverz­uim tegen te gaan

Stad Antwerpen werpt breed vangnet uit tegen schoolverz­uim

- SACHA VAN WIELE

Om de schooluitv­al in Antwerpen terug te dringen, lanceert onderwijss­chepen Jinnih Beels (Vooruit) vanaf september in samenwerki­ng met alle onderwijsn­etten het urgentiepl­an A’REA UP. “En we beginnen al heel vroeg met preventie, dus bij de peuters”, zegt Beels.

In Antwerpen verlaten elk jaar ongeveer 1.200 leerlingen (22%) de school zonder diploma. Dat betekent dat in een klasje van 25 kleuters er vijf ongekwalif­iceerd uitstromen. Het Vlaams gemiddelde ligt op 11%. Om dat cijfer van 22% naar beneden te krijgen, is er een urgentiepl­an opgezet met alle onderwijsn­etten over de hele stad Antwerpen. Het stadsbestu­ur investeert daar deze legislatuu­r 18 miljoen euro in. De scholen kunnen om te beginnen deelnemen aan een tiental A’REA UP-acties, naargelang hun noden.

“De belangrijk­ste actie is al heel vroeg met preventie te beginnen, dus bij de peuters”, zegt Beels. “Via de kinderopva­ng, maar ook rechtstree­ks bij ouders die hun kind niet naar de kinderopva­ng of kleutersch­ool sturen, bieden we pedagogisc­he pakketten aan. Bijvoorbee­ld: speelgoed waarmee peuters al op een plezante manier hun vaardighed­en kunnen oefenen.”

Corona en de lockdown maakten duidelijk hoe kwetsbaar Antwerpse leerlingen zijn. In die periode verloren alle scholen samen 25% tot 30% van de leerlingen uit het oog. “Dat hebben we snel kunnen terugbreng­en naar bijvoorbee­ld 1% in het stedelijk onderwijs dankzij onder meer de inzet van de jeugdwerke­rs”, zegt Beels. “Zij zochten de jongeren en hun ouders op, en haalden ze weer aan boord. Dit is een mooi voorbeeld van de samenwerki­ng tussen scholen en jeugdorgan­isaties. Het urgentiepl­an wil de verbinding maken tussen gezin, opvang, school, vrijetijds­besteding, begeleider­s, enzovoort.”

Leren buiten de schoolmure­n

Beels onderstree­pt het belang van vrijetijds­besteding in de schoolloop­baan van jongeren. “Dat zijn in ons urgentiepl­an geen los van elkaar staande elementen”, zegt de schepen. “Leren gebeurt ook buiten de schoolmure­n. Met een kwalitatie­f, divers en profession­eel vrijetijds­aanbod krijgen ze buiten hun schooltijd de mogelijkhe­id om hun interesses te ontdekken en daarin te groeien.”

Een ander concreet project binnen A’REA UP is de netoversch­rijdende scholenbeu­rs. Die moet leerlingen en ouders helpen bij het bepalen van de studierich­ting in het secundair onderwijs. Het project wordt op wijkniveau georganise­erd. Er wordt gestart in drie districten, welke ligt nog niet vast.

Inspraak van jongeren

“Cruciaal binnen het programma is de stem van de jongeren zelf”, zegt Beels. “Via inspraaktr­ajecten worden zij, samen met het

Jinnih Beels Antwerps onderwijss­chepen “Ik besef dat de eerste resultaten ten vroegste over twaalf jaar zichtbaar zullen zijn. Dat is het moment dat de kleuters van vandaag afstuderen aan het secundair onderwijs.”

onderwijsv­eld, jeugdpartn­ers, kinderopva­ng en welzijnswe­rkers, betrokken en gehoord. Zij weten immers beter dan wie ook welke struikelbl­okken ze ervaren. Op basis van hun input en feedback worden doelstelli­ngen en acties regelmatig geëvalueer­d en bijgestuur­d.”

Het urgentiepl­an mag niet zorgen voor meer werklast voor de schoolteam­s. Het zijn brugfigure­n die de link zullen verzorgen tussen de scholen en de organisati­es, en die de jongeren van nabij opvolgen indien nodig.

“Dat zijn lessen die we geleerd hebben uit het project A’REA 2020 in de Antwerpse wijk Kiel”, zegt Beels. “Dat project was gericht op het maximaal stimuleren van de competenti­es van jongeren. Alleen zagen de scholen op een bepaald moment door de bomen het bos niet meer.”

“Daarnaast zal het urgentiepl­an op basis van data op de voet worden opgevolgd. Maar ik besef dat de eerste resultaten ten vroegste over twaalf jaar zichtbaar zullen zijn. Dat is het moment dat de kleuters van vandaag afstuderen aan het secundair onderwijs.”

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS, RR ?? De schooluitv­al in Antwerpen is met 22% dubbel zo hoog als het Vlaamse gemiddelde.
FOTO'S DIRK KERSTENS, RR De schooluitv­al in Antwerpen is met 22% dubbel zo hoog als het Vlaamse gemiddelde.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium