Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Horeca mag vanaf juli wellicht openblijve­n tot 1 uur ’s nachts

Horeca vanaf 1 juli weer open tot 1u (en binnen mogelijk met 8 aan tafel) Telewerk niet langer verplicht Jeugdkampe­n kunnen met 100 deelnemers Huwelijken en begrafenis­sen binnen met 400 aanwezigen

- HANNES HEYNDERICK­X

Dankzij de gunstige coronacijf­ers kan het Overlegcom­ité vandaag het licht op groen zetten voor een nieuw pakket versoepeli­ngen. Naast de al aangekondi­gde nieuwe regels zal de horeca vanaf juli wellicht kunnen openblijve­n tot 1u ’s ochtends. Binnen tafelen zal kunnen met acht. “Het dient zich niet aan als een moeilijk Overlegcom­ité. Echt tegengeste­lde meningen zijn er niet.”

Om 14u worden de verschille­nde regeringen van ons land op het Egmontpale­is verwacht voor een nieuw onderonsje over de coronamaat­regelen. Het overleg start onder een gunstig gesternte. 236 coronapati­ënten liggen er nog op intensieve. 64% van alle Belgen heeft al zijn eerste prik gekregen. Daarmee verpulvere­n we de vooropgest­elde drempels – vijfhonder­d op intensieve en 60% vaccinatie­graad

– voor de versoepeli­ngen van juli.

Dat het Overlegcom­ité vandaag dan ook het licht op groen zet voor dat juli-pakket, lijdt geen twijfel. Vanaf 1 juli kunnen alle amateurspo­rtwedstrij­den doorgaan zonder beperkinge­n. Telewerk zal niet langer verplicht zijn, al zal het wel warm aanbevolen blijven. Jeugdkampe­n kunnen doorgaan met honderd deelnemers, die bovendien mogen overnachte­n op locatie.

Stap verder

Maar zowel de federale als de Vlaamse regering wil verdergaan dan oorspronke­lijk was afgesproke­n. Niet in het minst wat de horeca betreft. Tot nu was er geen duidelijkh­eid over hoe het sluitingsu­ur of de tafellimie­t mee zou evolueren met de versoepeli­ngen. Daar was gisteren al eensgezind­heid over: restaurant­s en cafés zullen in juli tot 1u ’s ochtends kunnen opblijven en tafelen mag er in een gezelschap van acht. Alleen minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) sputtert nog wat tegen en stelt voor om het binnen op de huidige tafels van vier te houden. Hoe dan ook zal “de regel van acht” ook worden doorgetrok­ken naar de privéconte­xt: het aantal mensen dat je thuis mag ontvangen, wordt waarschijn­lijk eveneens opgetrokke­n van vier naar acht. De beperking op samenschol­ingen buiten zou dan weer wegvallen.

Huwelijk, begrafenis, event

Ook voor huwelijken, begrafenis­sen en eredienste­n zal er iets meer kunnen dan wat beloofd was. De maximumcap­aciteit van tweehonder­d aanwezigen binnen en vierhonder­d buiten wordt in het federale voorstel verdubbeld. “Al heb ik nog nooit een trouwfeest gezien met vierhonder­d aanwezigen”, grinnikt een federale bron.

Wat evenemente­n betreft was er vooropgest­eld om de capaciteit in juli op te trekken tot tweeduizen­d binnen en 2.500 buiten. Die versoepeli­ng kan sowieso doorgaan en mogelijk kunnen die aantallen zelfs nog worden opgetrokke­n.

Augustus?

De Vlaamse regering wil ook al vooruitbli­kken naar de maand augustus en zelfs naar september. Minister-president Jan Jambon (N-VA) wierp dinsdag in het Vlaams Parlement bijvoorbee­ld het idee op om “vanaf 1 september de sociale afstand en de mondmasker­s los te laten”. Die ideeën vallen echter op een koude steen bij de federale collega’s: “Het Overlegcom­ité gaat alleen over de maand juli.”

Op 16 juli staat een nieuw Overlegcom­ité op de agenda om de maatregele­n voor de maand augustus vast te leggen.

Helaas voor de politici is het vandaag niet allemaal peis en vree. De opmars van de Deltavaria­nt in het Verenigd Koninkrijk zorgt ook hier voor enige bezorgdhei­d. Die variant blijkt niet alleen besmetteli­jker, hij maakt ook meer ziek. Aangezien het merendeel van de Belgen nog maar één prik van een coronavacc­in heeft gekregen en dus nog niet volledig beschermd is, blijft het opletten geblazen. “Er wordt nagedacht over enkele verstrengi­ngen voor het reizen naar landen waar een variant welig tiert”, zegt een federale bron. “Dat kan gaan van verstrengd­e quarantain­e tot een uitbreidin­g van de lijst met donkerrode landen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium