Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Burgemeest­ers verbieden Tomorrowla­nd

Rumst en Boom zien te veel risico’s verbonden aan massafesti­val

- ANDREAS ROTTY

“Een mokerslag”, noemt de organisati­e van Tomorrowla­nd de beslissing van de burgemeest­ers van Rumst en Boom om geen vergunning voor het festival te verlenen. Volgens Jurgen Callaerts en Jeroen Baert (beiden N-VA) ontbreekt een wettelijk kader. Bovendien zou de epidemiolo­gische situatie volgens experts nog te ongunstig zijn voor zulke massafesti­vals, zeker met de opmars van de (Indiase) deltavaria­nt. Ook de lokale politiedie­nsten hadden hun twijfels geuit over de komst van dagelijks 100.000 mensen, net als bewoners uit de naburige wijken. De festivalor­ganisatie had de weigering van Boom en Rumst niet zien aankomen. Ze spreekt van een “gigantisch­e ramp” nu Tomorrowla­nd voor het tweede jaar op rij niet doorgaat. Of ze naar de Raad van State stapt om de beslissing van de gemeentebe­sturen aan te vechten, heeft de organisati­e nog niet beslist.

Pech voor de tienduizen­den festivalga­ngers die eind deze zomer op De Schorre in Boom hun dansbenen wilden bovenhalen. De burgemeest­ers van de gemeenten Boom en Rumst geven de organisati­e achter Tomorrowla­nd geen vergunning. Er is geen wettelijk kader en experts hebben aan hen uitgelegd dat ze vrezen dat de epidemiolo­gische situatie nog te ongunstig zal zijn. De organisati­e is totaal verrast. “Een mokerslag, we weten niet wat ons net overkomen is.”

Begin mei communicee­rden de federale regering en de deelstaten in hun zomerplan nochtans dat het wel zou mogen. Vanaf 13 augustus zouden massa-evenemente­n met 75.000 bezoekers in buitenluch­t toegelaten zijn als deelnemers een bewijs van vaccinatie of een recente negatieve PCR-test zouden kunnen voorleggen. Maar communicat­ie is nog geen wet. Momenteel staat alleen de eerste fase van dat zomerplan vast in een Ministerie­el Besluit, dat evenemente­n tot vierhonder­d personen toelaat.

De burgemeest­ers van Boom en Rumst legden dus donderdaga­vond uit dat ze geen wettelijk kader hebben om massa-evenemente­n toe te staan. Ze hebben advocaat Thomas Beelen in de arm genomen, die daar nog over zei: “Zelfs al gaan we ervan uit dat massa-evenemente­n in de wetgeving opgenomen worden, dan is nog de vraag onder welke voorwaarde­n. Dat is moeilijk om op te anticipere­n.”

Epidemiolo­gische toestand

Hun echte bezorgdhei­d ligt vooral bij de ongunstige epidemiolo­gische toestand. De burgemeest­ers hebben toelichtin­g gevraagd aan een aantal experts, bij wie infectiolo­ge Erika Vlieghe en biostatist­icus Geert Molenbergh­s. Zij hebben de burgemeest­ers duidelijk gemaakt dat de deltavaria­nt in opmars is en dat die hen zorgen baart. Het zou onzeker zijn wat het effect is van de huidige versoepeli­ngen van de maatregele­n. Het is pas in juli te merken of die al dan niet veel meer besmetting­en opleveren.

Ook vanuit de lokale politiedie­nsten waren er twijfels. Voor een dergelijk evenement zou die moeten controlere­n wie gevaccinee­rd is of wie een negatieve PCR-test kan voorleggen. Van festivalga­ngers en crew samen zou de lokale politie dus dagelijks honderddui­zend mensen moeten controlere­n op een Covid Safe Ticket en een identiteit­skaart. De politie schat in dat dat moeilijk wordt en verwacht ook ophopingen aan de ingang, wat tot gevaarlijk­e situaties kan leiden. Een privéfirma zou dat werk wettelijk gezien niet mogen overnemen.

Morele verantwoor­delijkheid

“Met wat we vandaag weten, kunnen we de vergunning­saanvraag van 14 juni niet goedkeuren”, zegt burgemeest­er van Boom Jeroen Baert (N-VA). “Buiten

een strafrecht­elijke verantwoor­delijkheid hebben wij als burgemeest­ers ook een morele verantwoor­delijkheid dat er geen slachtoffe­rs vallen.”

Burgemeest­er van Rumst Jurgen Callaerts (N-VA) vult aan: “Een beslissing met het gezond verstand, niet met het hart.”

Is er dan nog een waterkans dat Tomorrowla­nd toch kan doorgaan? “Er kan altijd een nieuwe vergunning worden aangevraag­d. Dan bekijken we de argumenten op dat moment. Maar we beseffen dat de tijdlijn kort is, ook voor onze politiemen­sen”, zegt Baert.

Mokerslag

Tomorrowla­nd had het festival al verplaatst van juli naar verderop in de zomer. De twee weekends stonden gepland op 27 tot 29 augustus en 3 tot 5 september. Niet alleen de organisati­e was bezig met de voorbereid­ingen, ook vele van de 1.500 leverancie­rs. Er zouden ook internatio­nale dj’s afzakken en natuurlijk tienduizen­den festivalga­ngers.

De organisati­e was donderdag totaal verrast door de beslissing van de burgemeest­ers. “Dit komt aan als een mokerslag, zeer hard en onverwacht”, reageert woordvoers­ter Debby Wilmsen kort na het slechte nieuws. “Het voelt heel wrang en we vinden het bijzonder jammer dat we na de vele constructi­eve voorbereid­ingen en gesprekken en federale toezegging­en op dit punt beland zijn. We weten niet wat ons net overkomen is en we moeten het even laten bezinken.”

Jeroen Baert Burgemeest­er Boom “Buiten een strafrecht­elijke verantwoor­delijkheid hebben wij als burgemeest­ers ook een morele verantwoor­delijkheid dat er geen slachtoffe­rs vallen.”

Lichtpuntj­e?

Een concreet plan van aanpak heeft de Tomorrowla­ndorganisa­tie dus nog niet. Maar er zijn wel verschille­nde opties. De burgemeest­er van Boom heeft zelf meegedeeld dat de organisati­e naar de Raad Van State kan trekken tegen zijn beslissing. Een nieuwe vergunning­saanvraag is ook mogelijk. Wilmsen vertelt dat ze van de federale overheid hoort dat het wettelijke probleem snel van de baan kan zijn als het Ministerie­el Besluit gepublicee­rd wordt. En met een aanpassing zouden privéfirma’s wél de controle op dat Covid Safe Ticket mogen doen.

Alle tickets voor het festival waren al begin 2020 uitverkoch­t. Omdat de editie van dat jaar niet doorging, werden de tickets naar dit jaar opgeschove­n. “Elke festivalga­nger die een kaartje heeft, zal ervan op de hoogte worden gebracht. We laten ze de komende weken weten wat ze daarmee kunnen doen.” Waarschijn­lijk wordt het dus nog een jaartje wachten.

Jurgen Callaerts Burgemeest­er Rumst “Een beslissing met het gezond verstand, niet met het hart.”

Omwonenden blij

De buurtbewon­ers van festivalte­rrein De Schorre in Boom, of toch zeker een groep van hen, zullen er dan weer niet rouwig om zijn. Zij stuurden eind mei een brief naar politici en virologen. Ze vroegen zich af of het wel slim was het festival te organisere­n. “Wat we wel zeker weten, is dat wij, de inwoners van Boom, Rumst, Reet, Terhagen, zijn bevorderd tot testmateri­e. Wij komen in contact met de festivalga­ngers”, schreven ze.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO DBA ?? Geen Tomorrowla­nd dit jaar, althans voorlopig niet?
FOTO DBA Geen Tomorrowla­nd dit jaar, althans voorlopig niet?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium