Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hallo 3M?

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Terwijl de PFOS-vervuiling in Zwijndrech­t politiek Vlaanderen op zijn kop zet, voormalige ministers zich wanhopig beginnen voor te bereiden op de parlementa­ire commissie en de gemeente Zwijndrech­t haar wonden likt, lijkt de hoofdrolsp­eler in deze zaak geen enkele rol te spelen. Chemiereus 3M zwijgt in alle talen en in alle landen.

In al het gewoel zou je het bijna vergeten, maar niet de Vlaamse regering, niet OVAM en niet Lantis heeft de Zwijndrech­tse grond vervuild met kankerverw­ekkende stoffen. Dat deed 3M, een Amerikaans­e multinatio­nal met wereldwijd een veertigtal fabrieken en een slordige 95.000 werknemers en een miljardeno­mzet om u tegen te zeggen. 3M is dus geen kmo of een kleine zelfstandi­ge die niet georganise­erd zou zijn om met deze problemati­ek om te gaan. Maar niemand, geen enkele hoge pief uit Amerika, geen CEO van Zwijndrech­t, geen enkel personeels­lid, zelfs geen advocaat heeft al iets gezegd in deze hele discussie.

We zijn intussen te weten gekomen dat 3M niet bereid was om te betalen voor het afvoeren van de vervuilde gronden van de Oosterweel­werf en dat de overheid dat dan maar zelf heeft gedaan. Op de gemeentera­ad van Zwijndrech­t woensdagav­ond vertelde Johan Ceenaeme van OVAM dat 3M in 2017 werd aangemaand om een bodemsaner­ingsprojec­t aan te vatten omdat er in de Palingbeek hoge concentrat­ies PFOS waren gevonden. 3M tekende daartegen beroep aan. Ceenaeme wist niet te vertellen of er daarna nog stappen zijn gezet. Experts blijven wel volhouden dat 3M nog altijd verplicht kan worden om de bodem te saneren, maar wie zal die verplichti­ng opleggen aan het bedrijf?

Het lijkt nu even niet de prioriteit in Vlaanderen. We zijn bezig met de politieke verantwoor­delijkhede­n en met het samenstell­en van de lijst van voormalige ministers die voor de parlementa­ire commissie moeten verschijne­n.

En dat is goed. Er moet zeker worden uitgezocht waarom die ministers elk rapport over de vervuiling opzij hebben gelegd en of OVAM zijn rol heeft gespeeld zoals het hoort. Maar wie zorgt er intussen voor dat die gronden gesaneerd worden én dat 3M die sanering betaalt? In Amerika heeft het bedrijf miljarden moeten neertellen als schadeverg­oeding voor de vervuiling van grondwater met PFOS-stoffen, maar aan die betaling ging een eindeloze juridische strijd vooraf. Die moeten we hier ook voeren. Het uiteindeli­jke doel van alle actie moet propere grond en zuiver water zijn. Dat mogen we in de huidige politieke heisa vooral niet uit het oog verliezen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium