Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Er bleef een mail liggen...

Topministe­rs kregen in 2017 al details

-

Het scheelde geen haar of de buurtbewon­ers in Zwijndrech­t waren al in 2017 gewaarschu­wd voor de PFOS-vervuiling in hun tuin. “Deze communicat­ie dient het best zo spoedig mogelijk te gebeuren”, staat in een nota aan toppolitic­i. Het persberich­t stond klaar en er was een datum voor buurtverga­deringen. Maar toen werd het stil.

“Kun je me informeren welke timing jullie nastreven voor de communicat­ie rond het PFOS-dossier?”, vraagt Oosterweel­bouwheer BAM (nu Lantis) op 15 september 2017 in een mailtje aan OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij. “We wachten eerst nog de bijkomende info af”, is het antwoord. De mail was vertrouwel­ijk, maar nu de PFOS-bom is gebarsten, worden naar ons documenten vanuit verschille­nde partijen doorgestuu­rd. Op 18 september kwam het Politiek Stuurcomit­é samen. Op de agenda: de bodemvervu­iling. De conclusie van het overleg, die belandt in de mailbox van alle topministe­rs van de Vlaamse regering: “Er wordt het best een politieke communicat­ie voorbereid en deze communicat­ie gebeurt best zo spoedig mogelijk.”

BAM zou die communicat­ie voorbereid­en. Op 21 september belegde de bouwheer daarover een vergaderin­g met de Vlaamse overheidsd­iensten OVAM en de Vlaamse Milieumaat­schappij VMM. “Het grootste pijnpunt om nu reeds tot communicat­ie te kunnen overgaan zit hem in het feit dat enkele gegevens bekend zijn uit bodemonder­zoeken binnen het projectgeb­ied van BAM”, klinkt het daar. “Doch wanneer we op een luchtfoto met een passer een cirkel trekken rond het bedrijf 3M, zien we dat één kwadrant een bewoond gebied in Zwijndrech­t omvat.”

Lastige vragen

Maar OVAM sputtert tegen: dergelijke communicat­ie gaat steevast gepaard met informatie­vergaderin­gen op het terrein. “Overwegend­e dat daar meteen heel concrete vragen worden gesteld – mag ik mijn kinderen nog op het gazon laten spelen; mag ik nog groenten uit mijn tuin opeten – moet je echt wel over exacte gegevens beschikken.”

“Ter info: het jammere is dat we op heden haast nergens enig referentie­punt voor de mens vinden”, krijgen de ministers op 29 september te lezen. Er wordt daarom beslist om te wachten met het concreet maken van de communicat­ie tot het rapport van professor Jan Tytgat binnenkomt. Dat arriveert een week later en bevat onder meer de aanbevelin­g om geen eieren meer te eten van vervuilde grond.

Infoavonde­n

Er wordt wel al een datum geprikt voor de infoavonde­n: die kunnen vanaf 17 oktober 2017 plaatsvind­en. “OVAM zal op dat moment ook de gemeentebe­sturen van Zwijndrech­t en Antwerpen hierbij betrekken”, klinkt het. En nog: “Er wordt met OVAM gekeken hoe we snel en zo discreet mogelijk een aantal bijkomende bodemonder­zoeken kunnen laten uitvoeren in het bewoond gebied van Zwijndrech­t.”

Maar zo ver komt het nooit. Ook van de “zo discreet mogelijke” bodemstale­n ontbreekt nadien elk spoor. Wel stelt OVAM nog een ontwerp van persberich­t op, dat op 4 oktober belandt op het kabinet van toenmalig Vlaams milieumini­ster Schauvlieg­e (CD&V). Enkele fragmenten daaruit: “Momenteel loopt reeds een bodemsaner­ing” en “de buurtbewon­ers de grootst mogelijke duidelijkh­eid bieden”. Maar het persberich­t wordt nooit uitgestuur­d. Pas op 14 juni 2021 adviseert de Vlaamse overheid om “als voorzorgsm­aatregel” en “in afwachting van meer meetresult­aten” geen eieren te eten.

Vier dagen voor die 17de oktober 2017 werd ook beslist om geen informatie­vergaderin­gen te organisere­n. “Geen reden voor”, zou de argumentat­ie zijn geweest. Waarom? Dat wordt een cruciale vraag voor de onderzoeks­commissie.

OVAM reageerde niet op onze vragen en politici zeggen er niets over terug te vinden in hun mailboxen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium