Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfs zonder prik moeten leerlingen geen mondmasker dragen

- (jvde)

Leraren en scholieren mogen uitkijken naar een normaal schooljaar. Bij corona moet je altijd met twee woorden spreken, maar het is de bedoeling dat vanaf 1 september mondmasker­s en afstandsre­gels verdwijnen. “Daarvoor moeten tieners tussen 12 en 15 jaar niet per se gevaccinee­rd zijn”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s.

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kwam gisteren met zijn onderwijsc­lubje en de virologen overeen om de coronamaat­regelen vanaf 1 september bij het huisvuil te parkeren. Weg mondmasker­s en weg afstandsre­gels. “We zijn heel blij dat we kunnen terugkeren naar de normalitei­t”, zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs.

Uiteraard moet je bij corona altijd een slag om de arm houden. Half augustus komt het ondercampa­gne wijsveld opnieuw samen om de situatie definitief te beoordelen. “Er zijn nog heel veel onzekere factoren”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s (KU Leuven/ UHasselt), die mee in het overleg zit. “Er is het effect van de versoepeli­ngen, de introducti­e van het virus door reizigers en de opmars van de Deltavaria­nt. Die kunnen nog roet in het eten gooien. Vraag is wie eerst over de meet komt: de vaccinatie­campagne of de variant. Als je mij vraagt of een normale opstart van het onderwijs mogelijk is, dan zeg ik ja. Maar dat is geen certitude.”

Als de cijfers goed blijven, lijkt het logisch dat het onderwijs zonder coronamaat­regelen kan opstarten gezien de andere versoepeli­ngen in de samenlevin­g. Denk maar aan Pukkelpop dat half augustus plaatsvind­t. Anderzijds is nog niet eens beslist of tieners tussen 12 en 15 jaar een vaccin moeten krijgen. Voor de 16- en 17-jarigen is wel al beslist dat ze geprikt mogen worden met Pfizer.

Wegen blokkeren

“De vaccinatie van kinderen is geen vereiste om te heropstart­en”, zegt Molenbergh­s. “In Israël, waar ze heel snel waren met de vaccinatie, zag je dat de transmissi­e naar jongeren fel bemoeilijk­t, zo niet gestopt werd naarmate de vorderde. Als volwassene­n gevaccinee­rd zijn, blokkeren we al heel wat wegen voor het virus om zich te verspreide­n.”

Er kunnen uiteraard nog uitbraken zijn onder jongeren, maar omdat ze minder ziek worden, is er nog discussie onder wetenschap­pers over de zin van vaccinatie. “Als we duurzaam de winter in willen, krijgt de groep van 12- tot 15-jarigen toch best een vaccin”, zegt Molenbergh­s. “Daardoor kan het virus nog moeilijker circuleren. Bovendien: een gevaccinee­rde 15-jarige kan toch met een iets geruster hart zijn bomma bezoeken dan wanneer die geen prik kreeg.”

De Hoge Gezondheid­sraad spreekt zich normaal nog deze maand uit over de kwestie. Als die zijn zegen geeft, is de vraag waar die kinderen een prik krijgen: op school of in een vaccinatie­centrum?

 ?? FOTO DBA ?? Mondmasker in de klas op 1 september op of af?
FOTO DBA Mondmasker in de klas op 1 september op of af?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium