Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tot 8 jaar cel voor leden Octopusben­de

Jonge Nederlande­rs werden in Antwerpen betrapt met 4,2 ton cocaïne

- SAM REYNTJENS

De rechtbank heeft de dertien leden van de Octopusben­de straffen tot acht jaar cel gegeven. De groep Nederlande­rs werd vorig jaar opgepakt in en rond een loods in Antwerpen. Ze voerden minstens 4,2 ton cocaïne in.

De beklaagden­bank in het Antwerps justitiepa­leis bleef donderdagm­iddag leeg. In het arresthuis in de Begijnenst­raat, waar de meeste leden van de Octopusben­de sinds april vorig jaar verblijven, was het vaccinatie­dag. En dus lieten de beklaagden hun advocaten het verdict noteren. Drie weken geleden hadden ze vol ongeloof moeten aanhoren dat de procureur hen allemaal negen jaar achter de tralies wil voor de invoer van 4,2 ton cocaïne.

De beklaagden, vooral jonge Nederlande­rs uit Amsterdam-Zuidoost, werden vorig jaar in Antwerpen op heterdaad betrapt. Een deel van hen zat in een loods in de Bremenstra­at met de gigantisch­e partij drugs die in een lading bevroren inktvis vanuit Zuid-Amerika was gekomen. Twee anderen werden op het Eilandje opgepakt met vijf kilo coke, drie kalasjniko­vs en vijf handvuurwa­pens. Sinds hun arrestatie ruim een jaar geleden beriepen de jongemanne­n zich op hun zwijgrecht.

Bazen zijn al vrij

Donderdag veroordeel­de de rechtbank hen tot jarenlange gevangenis­straffen en zware boetes. Met acht jaar cel en 32.000 euro boete was de zwaarste straf voor

Ibrahim E. (40), de huurder van de loods. Ook Joël S. (19) en Rivaldo K. (22) kregen acht jaar cel. Het duo werd in de Amsterdams­traat klemgerede­n in de auto met oorlogswap­ens. De tien andere beklaagden kregen tussen vier en zeven jaar gevangenis.

De Nederlands­e politie pakte vorig jaar in december ook elf vermeende opdrachtge­vers van de groep op in een apart dossier waarin nog andere onderschep­te partijen cocaïne aan bod komen. Het kopstuk van de bende is volgens Nederlands­e media Izaak B. Hij is nog voortvluch­tig. Terwijl hun loopjongen­s in Antwerpen al een dik jaar opgesloten zitten, werden de verdachten in Nederland recent allemaal vrijgelate­n in afwachting van hun proces. Alleen

André V.N. zit nog in de gevangenis. De Rotterdamm­er had een transportf­irma die voor de criminele organisati­e containers verreed. Volgens de Nederlands­e krant Het Parool besliste V.N. zelf om in de cel te blijven. Hij zou “doodsbang” zijn.

 ?? FOTO FGP ANTWERPEN ?? 4,2 ton cocaïne zat in een container met bevroren inktvis.
FOTO FGP ANTWERPEN 4,2 ton cocaïne zat in een container met bevroren inktvis.
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? De loods in de
Bremenstra­at.
FOTO FREDERIK BEYENS De loods in de Bremenstra­at.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium