Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alleen nog flesjes van gerecyclee­rd plastic

- CHRISTOF WILLOCX

Frisdranke­nproducent Coca-Cola Belgium gaat in Wilrijk geen nieuw plastic meer gebruiken voor de productie van plastic flessen. Alles wordt voortaan gemaakt van recyclagem­ateriaal. Daardoor spaart het bedrijf 14.000 ton nieuw plastic per jaar uit.

Coca-Cola stelt in Wilrijk 450 mensen tewerk, en produceert er plastic flessen en de frisdranke­n Coca-Cola, Sprite en Fanta. De flessen komen in winkels in heel België terecht. Tot hiertoe kwam dat plastic uit fossiele brandstoff­en en werd er bij de productie dus veel CO2 uitgestote­n. Maar dat is in de productiev­estiging in Wilrijk verleden tijd.

“Wij maken onze plastic flesjes hier alleen nog van preforms, die volledig gemaakt zijn van oude petflesjes”, zegt An Vermeulen, directeur van Coca-Cola in België. “Petflesjes die je in de blauwe pmd-zak gooit, of ze nu van CocaCola zijn of niet, worden in stukjes gesneden. Daarna maakt een bedrijf in Nederland er pellets van. Vervolgens worden die pellets door een leverancie­r in Frankrijk en eentje in Oudenaarde verwerkt tot preforms. Daar maken we dan in Wilrijk nieuwe plastic flesjes van. Wij zijn bij de eerste drie Coca-Cola-fabrieken ter wereld die geen nieuw plastic meer gebruiken om flesjes te produceren, samen met fabrieken in Zweden en Nederland.”

10 miljoen euro per jaar

Coca-Cola spaart door deze ingreep in Wilrijk 14.000 ton plastic per jaar uit. Alleen de dop van de flesjes en het label bestaan nog niet uit gerecyclee­rd materiaal. “Deze investerin­g in recyclage kost ons minstens 10 miljoen euro per jaar”, zegt An Vermeulen. “Maar we moeten dit doen, want burgers verwachten het van ons.”

Vermeulen wil nog een stap verder gaan. “Vandaag belandt 92% van de petflesjes in de blauwe zak. Dat hoge percentage is een van de redenen waarom we in België flesjes uit gerecyclee­rd plastic kunnen maken. Maar dat percentage moet nog hoger. We gaan daarom deze zomer een marketingc­ampagne voeren waarmee we de consument willen vragen om samen met ons nog meer te recycleren. En we doen nog meer: de Coca-Colafabrie­k in Hongarije produceert tegenwoord­ig op kleine schaal papieren flessen. Enkele duizenden klanten testen het gebruik ervan nu uit.”

“Stap in de goede richting” De milieuorga­nisatie Bond Beter Leefmilieu is tevreden over de ini

tiatieven van de frisdranke­nproducent. “Coca-Cola zet hiermee een stap in de goede richting”, zegt Tycho Van Hauwaert, expert in circulaire economie bij Bond Beter Leefmilieu. “Maar geen plastic gebruiken is nog beter dan plastic recycleren. Ik wil er ook op wijzen dat 92% van de petflesjes inderdaad in de blauwe zak belandt, maar dat er in de sorteercen­tra ook nog flesjes uit gaan, bijvoorbee­ld als ze kapot of te vuil zijn. Het is dus niet zo dat 92% van de petflesjes in België effectief wordt gerecyclee­rd. Het zou trouwens nog beter zijn dat de Vlaamse overheid statiegeld invoert, waarbij mensen geld krijgen als ze gebruikte plastic flesjes binnenbren­gen.”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zegt dat er eerst wordt ingezet op handhaving. Mensen die bijvoorbee­ld plastic flesjes op de grond gooien in gebieden met veel sluikstort­en, worden daarop aangesprok­en en riskeren een boete. “In 2022 evalueren we die aanpak”, zegt Demir. “Als we oordelen dat statiegeld nuttig is, wordt het in 2023 ingevoerd.”

Tycho Van Hauwaert Bond Beter Leefmilieu “Dit is een stap in de goede richting. Maar geen plastic gebruiken is nog beter dan plastic recycleren.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? An Vermeulen, directeur van Coca-Cola in België, toont een flesje cola dat van gerecyclee­rd materiaal is gemaakt. In de bak links vooraan liggen de preforms, de gerecyclee­rde basis voor de nieuwe flesjes.
FOTO JORIS HERREGODS An Vermeulen, directeur van Coca-Cola in België, toont een flesje cola dat van gerecyclee­rd materiaal is gemaakt. In de bak links vooraan liggen de preforms, de gerecyclee­rde basis voor de nieuwe flesjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium