Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alle hoop voor Groot Schietveld rust op 1.000 schapensch­ouders

Zeven weken na verwoesten­de heidebrand op militair domein

- KRISTIN MATTHYSSEN

Zeven weken na de verwoesten­de brand op het militair domein Groot Schietveld in Brecht en Wuustwezel, spelen 840 schapen er een eigen EK tegen het oprukkend pijpenstro­otje. Inzet: het redden van de heideveget­atie, algemeen beschouwd als Europese topnatuur. In september worden de terugmatch­en gespeeld, want dan komt er een tweede begrazings­ronde. “Het wordt een race tegen de klok”, voorspelt boswachter Harry Thys.

Op 24 april liep een schietoefe­ning van het Belgisch leger gruwelijk mis. 570 hectaren van het 1.500 hectaren grote natuurgebi­ed Groot Schietveld vloog in brand. Donderdag, bijna twee maanden later, mocht de pers voor het eerst onder begeleidin­g van twee soldaten en boswachter Harry Thys van het Agentschap Natuur en Bos het militair domein betreden. Het Vlaams Agentschap Natuur en Bos doet het natuurbehe­er in opdracht van Defensie.

Wat opvalt: de luchtbeeld­en vlak na de ramp die een zwartgebla­kerde vlakte toonden, zijn al gedateerd. Van ver ziet alles opnieuw groen. Terwijl heide eigenlijk purper zou moeten zien. “Vier dagen na de brand was het pijpenstro­otje al aan het schieten”, zegt Thys. “Deze soort profiteert van de verschroei­de grond, en wordt hier extra gevoed door de stikstof uit de Antwerpse haven en ammoniak van de intensieve veeteelt uit de Noorderkem­pen, afhankelij­k van de windrichti­ng. Om beschermde soorten als struikheid­e, dopheide, moeraswolf­sklauw, zonnedauw en natte heide de kans te geven om te kiemen, was het van levensbela­ng om zo snel mogelijk stootbegra­zing met schapen op te starten. Helemaal rampzalig wordt het als het pijpenstro­otje zaad zou kunnen maken, want dan wordt het hier een gesloten grasmat. Terwijl het Groot Schietveld, met 80% Europees beschermde vegetatie, heel bewust als heidegebie­d wordt beheerd. 15% van alle natte heide in Vlaanderen stond hier en is voorlopig verdwenen.”

Stootbegra­zing

Stootbegra­zing of geherderde begrazing betekent dat gedurende een korte periode een groot aantal dieren een kleine oppervlakt­e begraast. Momenteel lopen er al 840 schapen rond. Naar volgend jaar toe is het de bedoeling negenhonde­rd à duizend zelfredzam­e Kempisch heideschap­en in stelling te brengen. “Eigenlijk zijn die beestjes hier op vakantie”, zegt boswachter Thys. “Ze kunnen de hele dag hun buik rond eten. Hun mest zorgt niet voor nog extra stikstof. De nutrienten die ze opnemen wordt in spier- en vleesmassa omgezet.”

Ondanks die aanwezighe­id van 840 schapen, kan de boswachter ons bij de start van het bezoek niet verzekeren dat we onderweg een schaap te zien zullen krijgen. Dat is veelzeggen­d voor de uitgestrek­theid van het militair domein. De schapen staan in wolfproof flexi-wildraster­s die de herder geregeld verplaatst. Momenteel lopen ze in de doelenzone, waar normaal geschoten wordt, maar nu even niet. De schietoefe­ningen vinden uitsluiten­d indoor plaats, tot het brandgevaa­r weer geweken is. De rode vlag wappert. Een grote brandweerw­agen van brandweerp­ost Wuustwezel hobbelt door het stof voor preventiev­e controle. De brandtoren op het militair domein wordt momenteel continu bemand. Er zijn lessen getrokken.

Boswachter Thys laat het konvooi stoppen om het verschil tussen een begraasde zone waar het pijpenstro­otje al door de kudde gemillimet­erd werd, en een onbegraasd gebied te tonen. De stammen van de aanwezige naaldbomen en jonge berkjes zijn allemaal zwartgebla­kerd, maar nooit meer dan een meter boven de grond. Het is de bedoeling om de dode bomen op termijn nog af te voeren. Opvallend is dat zonder mondmasker er nog steeds een brandlucht­je opstijgt uit de vegetatie. Heide zien we niet. “Hier, dit was heide”, wijst Thys naar wat zwarte stokjes die boven de grond uitsteken. “Als de schapen de race winnen, kan deze heide opnieuw kiemen, maar dan moeten we die begrazing wel volhouden. Vanaf september starten we met een tweede begrazings­ronde op alle stukken.”

Het is inderdaad zoeken naar een schaap in een hooiberg. Tot we ineens herder Bert Plasmans van De Hoeder uit Stabroek zijn netten zien opstellen. Hij levert momenteel 700 van de 840 aanwezige schapen op het Groot Schietveld. “We hebben wat schapen herschikt van de Kalmthouts­e Heide naar hier - gezien de hoogdringe­ndheid - en hadden er gelukkig nog wat op stock”, zegt Bert.

Dagelijks komt hij een volle watertank brengen. Zijn twee border collies kijken door de open laadklep van zijn terreinwag­en. “Die schapen en wij: da’s een samenwerke­nd vennootsch­ap”, zegt hij. 34 netten van vijftig meter lang gebruikte de herder om het eerste compartime­nt af te zetten. “Inderdaad een karwei.”

Vettige wol

In de verte weerklinkt iets dat op bèèh lijkt. We volgen het geblaat met de wagen, en vinden wat verder vijf schaapjes weggestoke­n onder een verschroei­d dennenboom­pje. Het lijkt alsof ze er al van voor de brand staan, want er kleeft roet aan hun vacht. ”Komt omdat ze deze week geschoren zijn. Hun wol is bovenaan nog heel vettig nu. Als ze dan tegen zo’n struik aanwrijven, worden ze zwart”, legt de herder uit.

Voor iemand die bijziend is zoals wij, zijn de andere schaapjes aan de einder amper met het blote oog zichtbaar. Zo weids is het Groot Schietveld. Zelfs voor een armada van duizend schapen wordt het knokken om de finale tegen het pijpenstro­otje te winnen. “Naast de begrazing, gaan we nog handmatig maaien en afvoeren, plaggen, chopper- en klepelmaai­en”, zegt boswachter Thys.

Om de toestand van de beschermde adders in te schatten, wacht hij op de telresulta­ten van de vrijwillig­ers. “Maar een adderbesta­nd tellen is niet simpel. Dat er veel insecten, reptielen en amfibieën zijn gesneuveld, is zeker. Die insecten dienen dan weer als bulkvoer voor vogels zoals de nachtzwalu­w die hier broedt. Neem één schakel weg, en het systeem stort in. Je kan wel met twee man uit een bakje friet eten, maar niet met tien. Er moet voldoende voedselaan­bod zijn.

 ??  ?? Schapen in het Groot Schietveld bij een bunker. Al het groen dat je ziet, is pijpenstro­otje. Rechts: De schapen zijn net geschoren en zien zwart van het roet.
Schapen in het Groot Schietveld bij een bunker. Al het groen dat je ziet, is pijpenstro­otje. Rechts: De schapen zijn net geschoren en zien zwart van het roet.
 ??  ?? Links: boswachter Harry Thys in een gebied dat al een eerste keer begraasd werd. Wat je vooraan ziet, was heide. Rechts: Herder Bert Plasmans.
Links: boswachter Harry Thys in een gebied dat al een eerste keer begraasd werd. Wat je vooraan ziet, was heide. Rechts: Herder Bert Plasmans.
 ??  ?? De verschroei­de heideveget­atie.
De verschroei­de heideveget­atie.
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ??
FOTO'S JAN VAN DER PERRE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium