Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘UCoins’ moeten toeristen lokken, maar bijna niemand kent ze

- SYLVIA MARIËN www.antwerpenu­coin.be/ikkoopantw­erps

De stad Antwerpen lanceert een campagne om toeristen weer naar de stad toe te lokken. Als ze meedoen aan een simpele wedstrijd, ontvangen ze 300 euro aan digitale ‘UCoins’, te besteden aan minstens één overnachti­ng en bij tweeduizen­d handelaars en horecazake­n. Een derde van hun aankoop moeten ze wel telkens zelf opleggen. Maar dan nog is 300 euro “niet niks”, zegt schepen Koen Kennis (N-VA). Alleen schort er nog wat aan de promotie van de campagne, want niet iedereen is op de hoogte.

De UCoin is een digitale stadsmunt, in het leven geroepen om Antwerps stadsperso­neel extra consumptie­budget te geven in deze coronacris­is en tegelijk de lokale ondernemer­s te steunen, legt Antwerps schepen voor Toerisme en Middenstan­d Koen Kennis uit. Het systeem is eenvoudig: een derde van elke aankoop betaalt de stadsmedew­erker uit eigen portefeuil­le, twee derde met UCoins. Het bedrag in UCoins betaalt de stad aan de handelaar terug.

Julie Foubert van damesschoe­nenwinkel Myrthis op Linkeroe- ver heeft er ervaring mee. “Zo kocht iemand voor 325 euro schoenen. 108 euro betaalde ze zelf, 216 euro in UCoins. De stad betaalde mij drie dagen later terug. Ik hoor van vaste klanten dat ze hun budget zeker bij mij gaan gebruiken, maar ik heb er ook al een paar nieuwe klanten door gekregen. Op Instagram promoot ik het nu, ik heb het idee dat het nu begint los te lopen.”

9 miljoen euro

Stadsperso­neel kan tot eind augustus twee derde in UCoins betalen en daarna tot het einde van het jaar de helft. Ook politie, brandweer en personeel van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen hebben een UCoin-budget gekregen.

“Maar intussen staan de UCoins open voor iedereen, via de ‘Ik koop Antwerps’-wedstrijd”, zegt Kennis. Deelnemers beantwoord­en drie heel simpele vragen over Antwerpen: Wat is het hoogste gebouw in Antwerpen? Wie wordt afgebeeld op het standbeeld op de Groenplaat­s? Wie wordt afgebeeld op het standbeeld op de Grote Markt? Iedereen weet dat, dus de kans op winst van 300 euro in UCoins is 100%, zolang de voorraad strekt.

“In totaal is een budget van 9 miljoen euro voorzien voor de terugbetal­ing van alle UCoins”, zegt Kennis.

Voorwaarde voor de besteding van de wedstrijd-UCoins, geldig tot eind augustus, is dat er minstens één overnachti­ng mee wordt geboekt. Didier Boehlen van de Antwerp Hotel Associatio­n is enthousias­t: “Een budget van 300 euro geeft echt wel een mooie impuls om goed te spenderen. En in Antwerpen kan dat perfect. Dat is de voornaamst­e boodschap: Antwerpen is open.”

Alleen: velen weten nog niet dat de UCoins-wedstrijd er is. “Op dit moment is het echt mond-totmondrec­lame”, zegt een stadsmedew­erker uit Zwijndrech­t. Zij heeft 300 euro UCoins gekregen en heeft haar man aangezet om deel te nemen aan de actie. “Daarmee zijn we afgelopen weekend op hotel gegaan in Antwerpen. De rekening was 208,5 euro, waarvan we net geen 70 euro zelf hebben betaald. De moeite. De hotelier was heel content na een moeilijke periode, maar hij merkte op dat zo weinig mensen op de hoogte waren.”

Nederlande­rs

De stad Antwerpen lanceert nu een campagne in het Nederlands­e blad Libelle om de UCoins kenbaar te maken bij de Nederlande­rs. “Zij waren voor corona heel belangrijk voor het toerisme in de stad, en we ontvangen hen deze zomer graag terug”, zegt Koen Kennis.

Ook Karin Nassen van ‘boutique flats & suites aplace/antwerp’ op de Antwerpse Vrijdagmar­kt merkt dat de UCoins nog niet genoeg bekend zijn. “Een spijtige zaak, want het is een geweldig initiatief. Helaas doen ‘UCoins’ wat denken aan ‘bitcoins’, met een negatieve bijklank. En de actie klinkt gewoon haast te mooi om waar te zijn. Nederlande­rs die ik aanschrijf, geloven het niet, ze denken dat het een hoax is. Men had die UCoins best wat meer ruchtbaarh­eid mogen geven, ook bij ons.”

Daarom promoot Karin de wedstrijd nu zelf op haar website, met de juiste antwoorden op de vragen en verleiding om te boeken: “Drie nachten voor de prijs van één! Als je met vier inschrijft en je boekt een appartemen­t voor vier personen, heb je 1.200 euro en je kunt een week blijven!” Zo kreeg ze al de eerste gasten over de vloer.

3.000 deelnemers

In totaal schreven zich tot nu toe drieduizen­d mensen in voor de UCoins-wedstrijd. Daarnaast gebeurden er bijna 3.300 effectieve verrichtin­gen in winkels, horeca, cultuur- en sportgeleg­enheden, voor in totaal 450.000 euro, zegt Kennis. Nog vele UCoins te gaan dus naar die 9 miljoen euro.

Is dat niet erg vrijgevig met het geld van de belastingb­etaler? “Dat vloeit wel direct terug naar de lokale economie”, vindt Kennis. “En daar wint iedereen bij. En de UCoins die voor het eind van de zomervakan­tie niet worden besteed, komen gewoon terug naar de stad. Dat geld kunnen we opnieuw investeren.”

Karin Nassen aplace/antwerp “Het is een geweldig initiatief, maar het doet wat te veel aan bitcoins denken. De actie klinkt haast te mooi om waar te zijn.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Karin Nassen verhuurt kamers voor toeristen. “Nederlande­rs denken dat de UCoins bedrog zijn, ze geloven het niet.”
FOTO DIRK KERSTENS Karin Nassen verhuurt kamers voor toeristen. “Nederlande­rs denken dat de UCoins bedrog zijn, ze geloven het niet.”
 ?? FOTO DIRK KERSTENS, RR ??
FOTO DIRK KERSTENS, RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium