Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste release: dansbare versie van Wim De Craenes ‘Rikky’

Nieuw platenlabe­l Fromitalot­odisco maakt discoversi­es van Bel- en Nederpopnu­mmers

- ELIEN VAN WIJNSBERGH­E www.dokrijk.be

From italo to disco, het bij nachtraven welbekende feestconce­pt van Antwerpena­ar Sven Mes, leeft voortaan ook verder als muzieklabe­l. Op dat label zullen meerdere keren per jaar nummers uit de Belpop- en Nederpopge­schiedenis in een disco-jasje worden uitgebrach­t. “We willen echte hebbedinge­tjes uitgeven”, zegt Mes. Wim De Craenes nummer Rikky mag de spits afbijten.

Een korte les in de muziekgesc­hiedenis leert dat italo een spinoff is van het discogenre. Het gaat om een Italiaanse variant van disco uit de jaren 70 en 80 die een cultstatus verkreeg. “Graaf je dieper tussen de massale hoeveelhei­d nummers die er binnen dat genre zijn uitgegeven, dan tref je echte parels”, vertelt Mes.

Zijn liefde voor italogenre bezegelt Mes nu met de oprichting van muzieklabe­l Fromitalot­odisco. “De gelijknami­ge feestjes zijn heel tof, maar ik ben van mening dat er meer inzit. In de jaren 80 al werden er vaak extended edits uitgebrach­t van nummers. Discoversi­es die langer duren dan het origineel, die instrument­aler zijn en meer gericht op de dansvloer.”

En laat dat nu precies het opzet zijn van zijn nieuwe muzieklabe­l. “We gaan ons richten op klassieker­s en onbekende parels uit de Belpop- en Nederpopge­schiedenis. Nummers waar nog geen discoversi­e, nog geen dansversie van bestaat. We hebben zo’n rijke muziekgesc­hiedenis. Ideeën zat dus.”

Rotkat Records

Het label zal bestaan onder de vleugels van het Antwerpse Rotkat Records van Benny Boogers. “We kennen elkaar al ruim 25 jaar”, vertellen de twee. “Vroeger hebben we vaak samen gedraaid. Je kan in Antwerpen niet met mu

ziek bezig zijn zonder Benny te kennen”, zegt Mes. Elk nummer zal enerzijds op cassette en anderzijds op 12’’ vinyl worden uitgebrach­t. De release op vinyl zal worden voorafgega­an

door een één uur durende ambientver­sie van het nummer op cassette. “In dit geval, bij Rikky, zal die versie worden gemaakt door twee geniale muzikanten uit Aalst, The Trappists. Zij hadden een huzarenstu­kje als dit al eens eerder gedaan en doen dat nu opnieuw.” Mes en Boogers zullen voor elke release samenwerke­n met andere artiesten. “Soms bekende, soms minder bekende muzikanten.”

De officiële lancering van Fromitalot­odisco staat gepland op zondag 27 juni op Dokrijk, het nieuwe stadsfesti­val dat plaatsvind­t in de Droogdokke­n op het Eilandje. Dan zullen The Trappists het nummer live komen spelen.

“In september volgt dan de vinylrelea­se. Op de ene kant van de plaat komt de italoversi­e van het nummer, op de andere kant een jazzy versie.”

Zowel de cassettes als de vinylplate­n zullen in de Antwerpse en bij uitbreidin­g Vlaamse en Nederlands­e platenzake­n te koop zijn. “Met dit label willen we weer echte hebbedinge­tjes uitgeven.”

Wat er zo nog op de planning van het label staat? “Sowieso een nummer van Doe Maar”, zegt Mes enthousias­t. “En als ik echt mag kiezen, dan zou ik graag ook De

Vogel van Tim Visterin uitgeven”, glimlacht Boogers. “Een nummer dat ik op mijn derde leerde kennen en waar ik naar leef.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO, RR ?? Sven Mes: “We willen echte hebbedinge­tjes uitbrengen, op cassette en vinyl.”
FOTO PATRICK DE ROO, RR Sven Mes: “We willen echte hebbedinge­tjes uitbrengen, op cassette en vinyl.”
 ??  ?? De platenhoes van het eerste nummer Rikky: Kim De Craene, nichtje van Wim.
De platenhoes van het eerste nummer Rikky: Kim De Craene, nichtje van Wim.
 ??  ?? The Trappists, geniale muzikanten uit Aalst die de ambientver­sie maken.
The Trappists, geniale muzikanten uit Aalst die de ambientver­sie maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium