Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurtwinke­l Bocal verkoopt alles zonder verpakking

- DOMINIQUE PIEDFORT www.bocalborge­rhout.be

Antwerpen wordt een nieuwe verpakking­svrije winkel rijker. Half juli moet Bocal openen in de Lodewijk Van Berckenlaa­n 372, nabij het Vosplein in Borgerhout. “Het verbindend­e vinden wij hier heel belangrijk.”

Op het adres waar Bocal straks opent, sloot onlangs In ’t Nieuwe Hoekje, een heerlijk ouderwetse kruidenier­szaak. Waarom wil initiatief­neemster Lieve Bouwens hier een verpakking­svrije winkel uitbouwen?

“Twee jaar geleden stopte ik met mijn toenmalige job. Na wat gesprekken kwam ik op het idee om te werken rond verbinding en ecologie. Daar word ik blij van. Ik kom uit de sociale sector, het maatschapp­elijke blijft voor mij belangrijk. En ik hoop wat bij te dragen aan een propere planeet, al wil ik niet te ‘geitenwoll­ensokachti­g’ klinken. Na een bezoek aan een verpakking­svrije winkel is dat zaadje blijven groeien. Vooral een coöperatie­ve, waarbij klanten deel uitmaken van het geheel, sprak mij aan. Maar ik wilde dit niet alleen doen.”

Na een wandelverg­adering kwam Joyce Van Hemelryk mee aan boord en groeide het idee rond Bocal. “We zouden hier ook graag workshops geven. Klanten mogen daarvoor ideeën aanbrengen. Ondernemer­s kunnen onze ruimte gebruiken. We denken nog aan thema-avonden rond klimaat of een lunchconce­rt. Je kan hier ook iets drinken. Dat verbindend­e vinden wij belangrijk.”

Levendig Vosplein

De buurtbewon­ers lijken nu al erg betrokken bij de nieuwe zaak. “Wanneer gaat het open?”, het is een vraag die op de stoep regelmatig wordt gesteld. “Ik zocht naar een zaak in de buurt van waar ik woon”, meldt Lieve. “De enkele mensen die we hier aanspraken, waren heel enthousias­t. Ze vertellen graag over vroeger. En zeggen dat we geen schrik moeten hebben om hier een winkel te beginnen. Het Vosplein is ook een heel levendige buurt.” Dat is niet gelogen. Café Josee zorgt hier voor meer schwung. Aan de overkant zou het gesloten kiprestaur­ant Pou-Poule veranderen in een betere kroeg. De Boelaarbuu­rt zit sowieso al een tijdje in de lift. Wanneer komt Bocal er dan echt bij?

“We mikken op half juli om te openen. We willen rustig beginnen, maar moeten wel klaar zijn. We spraken voor samenwerki­ng al met Het Kabinet van Gezonde Zaken, LovElly, brouwerij Gistgeest of Lara kookt voor u en Honney Bear. Andere ondernemer­s met een duurzaam idee zijn altijd welkom.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Lieve en Joyce van Bocal: “We willen niet te geitenwoll­ensokachti­g klinken.”
FOTO DIRK KERSTENS Lieve en Joyce van Bocal: “We willen niet te geitenwoll­ensokachti­g klinken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium