Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bende transporte­erde illegaal geld uit smokkel van ruwe diamanten

-

De 40-jarige Samy E. uit Antwerpen riskeert twee jaar cel voor het transporte­ren van grote bedragen illegaal geld dat verdiend werd met de smokkel van ruwe diamanten. “Alles ging slecht toen”, zei zijn advocate.

Bij de politie kwam in 2017 een tip binnen over een gsm-nummer dat gebruikt zou worden door een criminele organisati­e. “Een organisati­e die zich inliet met het transporte­ren van grote bedragen cash geld via België, geld dat mogelijk afkomstig was van de internatio­nale drugssmokk­el”, zei de openbare aanklager donderdag tijdens de rechtszaak tegen de betrokkene­n.

Het telefoonnu­mmer in kwestie bleek gebruikt te worden door Samy E. (40) uit Antwerpen. “De eerste twee gesprekken gingen al meteen over transporte­n van geld vanuit Parijs en Amsterdam”, zei de procureur. “Er was sprake van meerdere honderddui­zenden euro.”

Ruwe diamant

Kielenaar Samy E. bleek de koerier van de criminele organisati­e. Voor hij ergens geld ging ophalen moest hij een ‘token’ verzenden via WhatsApp. Dat token was telkens een foto van een serienumme­r van een briefje van 5 euro. Een techniek die ook terugkomt in de Nederlands­e misdaadser­ie

Mocro Maffia over de Nederlands­e drugsmaffi­a. Samy E. werd opgepakt en bekende dat hij twee geslaagde transporte­n gedaan had, een van 200.000 euro uit Parijs en een van 50.000 euro uit Amsterdam. Hij had het ook over twee mislukte geldtransp­orten uit Parijs.

“Uit het onderzoek blijkt dat er veel meer transporte­n geweest zijn”, stelde de procureur. “We vonden nog veertien bijkomende tokens in de WhatsApp-berichten van E.” Uit het onderzoek bleek dat het geld niet uit drugssmokk­el afkomstig was. “Het had wel een illegale herkomst, de gelden kwamen uit de smokkel van ruwe diamanten”,

Deborah Johnson Advocate Samy E. “Alles ging slecht op dat moment, zijn vrouw verloor haar werk en de zaken draaiden niet goed.”

legde de aanklager uit. Samy E. was ook werkzaam in de diamant en heeft nog steeds een firma in die sector.

Verder onderzoek bracht aan het licht wie zijn opdrachtge­vers waren, dat bleken de neven Essam en Ezzat D. te zijn. “We konden hen nog niet verhoren of arresteren, ze zitten in Australië in de cel voor soortgelij­ke feiten”, zei de aanklager.

Slechte periode

Tegen Samy E. vorderde hij twee jaar cel en een boete van 60.000 euro. De neven D. riskeren veertig maanden cel en 80.000 euro boete. “Door dit soort organisati­es kunnen criminelen hun geld verplaatse­n en kunnen ze er ongestoord van genieten.”

Samy E. legde bekentenis­sen af, zijn advocate vroeg een milde straf. “Dankzij hem is dit dossier zo groot geworden, hij gaf de telefoonnu­mmers van zijn opdrachtge­vers”, legde meester Deborah Johnson uit. “Mijn cliënt heeft destijds nooit beseft waarin hij terechtgek­omen was. Alles ging slecht op dat moment, zijn vrouw verloor haar werk en de zaken draaiden niet goed.” De advocate wees er ook op dat de feiten al van 2017 dateren.

Een bankbedien­de uit Berchem werd mee vervolgd omdat hij zijn beroepsgeh­eim geschonden had door aan Samy E. te vertellen dat er een gerechteli­jk onderzoek liep. De jonge dertiger bekende schuld en sloot tijdens het vooronderz­oek een deal met het parket. Zijn advocaat vroeg de rechtbank die minnelijke schikking van 2.500 euro te homologere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium