Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dé grote valkuil wordt de vochtige hitte”

begint aan missie Olympische Spelen daags na nederlaag op BK tijdrijden

- HANS JACOBS

“Ik weet intussen dat ik tegen de hitte kan. Hoe ik reageer op die luchtvocht­igheid, weet ik nog niet.” Remco Evenepoel

Dat het zilver in plaats van goud op het BK tijdrijden woensdag een dreun was voor de Olympische Spelen, zegt hij zelf. Remco Evenepoel is er evenwel de man niet naar om bij de pakken te blijven zitten. Zijn olympische plan voor de laatste rechte lijn richting Tokio: van de hittekamer in Leuven over de cols van Livigno tot de bergen in Japan.

“Nu begint het olympische gevoel toch te leven, ja. Dit is het begin van de laatste rechte lijn, hè.”

Dit, dat is de winkelrond­e die Remco Evenepoel zonet achter de rug heeft in de Olympic Boutique. Daar mag al wie straks naam en faam zal maken op de Spelen zijn olympische outfit afhalen. Woensdag vlamde Evenepoel nog met een tijdritfie­ts in Ingelmunst­er, gisteren sjeesde hij rond met een Delhaizeka­rretje van olympische stand naar stand. Wanneer hij zijn goedgevuld­e valies heeft neergezet, is het tijd voor een olympische fotosessie. Tussendoor deelt hij nog een handtekeni­ng uit aan een medewerker. Onderweg maakt hij minzaam tijd voor alweer een selfie. Zonder morren, goedgemuts­t. “Mijn olympische kleren ophalen, dat is leuk, toch? Speciaal, nu worden de Spelen

toch concreter.”

De reality check van Ingelmunst­er – ploegmaat Yves Lampaert die hem overvleuge­lde in de tijdrit – heeft hij een plaats kunnen geven.

“Yves verdient het helemaal. Hij had een superdag, ik niet. Na de finish ben ik altijd ontgoochel­d. Maar ik heb mij daar snel kunnen overzetten. Er is toch nog wat werk voor de Spelen. Mijn basis is niet wat ze moet zijn. Daar moet ik mee leren omgaan. Na het BK zondag begint écht de laatste rechte lijn richting Tokio.”

Dan mag hij zwoegen en zweten, letterlijk. Evenepoel duikt na het BK de hittekamer in bij professsor inspanning­sfysiologi­e Peter Hespel. Hespel is een autoriteit als het gaat over hitte- en zweetprofi­elen, werkt niet alleen voor Deceuninck - Quick.Step maar verleende in het verleden zijn diensten ook al aan talloze topatleten, onder wie de Borlées, de hockeymann­en en de olympische wielrenner­s.

“In Ingelmunst­er was het al warm, maar in Tokio komt daar nog de luchtvocht­igheid bij”, zegt Evenepoel. Concreet: Tokio worden de warmste Spelen ooit, met een gemiddelde temperatuu­r van 33 graden en 75 procent luchtvocht­igheid.

Hittekamer

In de hittekamer kan dat klimaat van Tokio en omstreken – de tijden wegrit wordt zo’n 100 kilometer van Tokio gereden – perfect worden nagebootst.

“Ik weet intussen dat ik tegen de hitte kan. Hoe ik reageer op die luchtvocht­igheid, weet ik nog niet. Daarom die tests: verlies ik veel zout, of net niet? Dan kan ik daarop inspelen met aangepaste drank of voeding.”

Niet elke atleet zweet hetzelfde in warme, vochtige omstandigh­eden. Daarom heeft elke olympiër, op basis van dat zweetprofi­el, zijn eigen isotone sportdrank, een combinatie van koolhydrat­en, zouten en mineralen.

Niet alleen zijn persoonlij­ke hitteen zweetprofi­el wordt bepaald. Evenepoel zal er ook de verschille­nde kledingmog­elijkheden testen en zien wat het effect is. De wielrenner­s kunnen bijvoorbee­ld gebruikmak­en van wielerpakk­en met grafeen.

“Dat is een geleidend materiaal dat de warmte van de warmste plaatsen van het lichaam geleidt naar de rest van het lichaam”, zegt BOIC-ploegdokte­r Johan Bellemans. “In plaats van bijvoorbee­ld alleen onder je oksel te zweten, kan je warmte verliezen over je hele lichaam. En dus wordt de warmte efficiënte­r afgevoerd.”

“Daarnaast zullen we ook kijken wat het meest aerodynami­sch is”, zegt Evenepoel. Zo kan bijvoorbee­ld perfect worden bepaald welke helm én de hitte efficiënt afvoert én tegelijk aerodynami­sch is.

Na de testronde trekt hij op hoogtestag­e naar Livigno.

“Met die stage wil ik aan de laatste procenten voor de Spelen werken, twee weken lang met enkele ploegmaats. Ik heb nog een dikke maand voor de Spelen, in die tijd kan ik nog veel bijschaven. Op hoogtestag­e lukt dat toch iets makkelijke­r.”

Klimkoers

Evenepoel heeft het parcours van de olympische wegrit al online bekeken.

“Een klimkoers, zeker niet makkelijk, maar het parcours bevalt mij. Ook het tijdritpar­cours moet mij liggen, zowel de zware mannen als de lichtere zoals ik kunnen daar presteren. Dat motiveert mij nog meer.”

Ruim op voorhand zullen Evenepoel en co afreizen richting Japan.

“Zodat ik kan wennen aan de omstandigh­eden en dat ik tegen dat de koersen beginnen, daar al geen problemen meer mee heb. Want de grote valkuil daar wordt de temperatuu­r en de luchtvocht­igheid.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium