Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een toptienpla­ats bij de beloften zal mooi zijn”

Hanne De Vet jaagt niet meer op selectie voor Tokio en focust op andere doelen

- BART SPRUIJT

Hanne De Vet mikt op het EK sprinttria­tlon in het Oostenrijk­se Kitzbühel vrijdag (halve finale) en zaterdag (hopelijk A-finale) op een toptienpla­ats bij de beloften (U23). De ambitie om zich te plaatsen voor Tokio als reserve van de Belgian Hammers (gemengde teamestafe­tte) heeft ze laten varen. Hasse Fleeracker­s kan kostbare ervaring opdoen bij de juniores.

In mei werkte de 22-jarige De Vet twee World Cup’s af. Ze gaf op in Lissabon en finishte 48ste in Arzachena.

“De uitslagen van de vorige races waren niet super”, geeft De Vet eerlijk toe. “Over het algemeen zag ik bij mezelf zeker een verbeterin­g ten opzichte van vorig jaar, maar in dit olympisch jaar ligt het niveau gewoon ontzettend hoog. Op dit moment zijn de anderen nog net een tikkeltje sterker dan ik. Jammer genoeg vielen de resultaten dan tegen, maar mijn niveau is zeker niet slecht. Daarom kijk ik nu enorm hard uit naar dat EK voor beloften. Het niveau ligt daar iets lager dan in de wereldbeke­rs. Hopelijk kan ik dan nog eens vooraan meestrijde­n voor een mooi resultaat. Wat een mooi resultaat is? Ik hoop minstens op een toptienpla­ats. Daar zal ik tevreden mee zijn, maar beter mag natuurlijk ook altijd.”

“Ik deed nog nooit een EK bij de beloften. Wel nam ik al twee keer deel bij de elite. We starten zaterdag in één race samen. Dat zal zeker invloed hebben op de race, maar er wordt een afzonderli­jk klassement gemaakt voor de beloften.”

De triatlete uit Gooreind probeerde haar olympische kwalificat­ieranking op te krikken om een plaats als reserve te versieren bij de Hammers. Ze staat nu 196ste, terwijl top-140 vereist is.

“Mijn kwalificat­iepoging heb ik stopgezet na twee wedstrijde­n omdat die niet goed genoeg waren. Ik behield nog een waterkansj­e, maar dan moest ik top vijf halen in Mexico. Dat leek me niet zo realistisc­h. Om helemaal naar daar te reizen om dan eventueel als reserve mee te kunnen, zag ik niet zitten. Zeker ook met de rest van het seizoen in het achterhoof­d. Nu ligt de focus volledig op andere doelen. Het hoofddoel deze zomer is het WK beloften op 20 augustus in Edmonton in Canada. In mijn laatste jaar als belofte wil ik daar een sterk resultaat neerzetten.”

“Ik doe ook nog enkele internatio­nale races om al wat rankingpun­tjes te sprokkelen voor Parijs 2024. Nu alle toppers in Tokio zitten, moet ik ervan profiteren om al wat punten te rapen. Ik zit daar toch al mee in het achterhoof­d.”

Geen druk voor Hasse Fleeracker­s

De Vet’s teamgenote van het Atletes for Hope-team van Marc Herremans, Hasse Fleeracker­s uit Brecht, maakt op het EK haar debuut bij de juniores. De piepjonge triatlete (geboorteja­ar 2004), die het onlangs voortreffe­lijk deed in de Container Cup voor beloften, is een opkomend talent. Wat mogen we van haar verwachten?

“Door de situatie met corona heb ik Hasse nog niet veel aan het werk gezien. Ik weet dat ze op training sterk is op alle drie de discipline­s. En dat op haar jonge leeftijd. Maar op haar allereerst­e EK moet ze zichzelf natuurlijk geen druk opleggen en ik denk niet dat ze dat zal doen. Het kan meevallen, maar het is vooral ervaring opdoen wat telt. Ze moet gewoon lekker racen.”

 ?? FOTO RR ?? Hanne De Vet op weg naar brons op het BK kwarttriat­lon in Wuustwezel in 2019.
FOTO RR Hanne De Vet op weg naar brons op het BK kwarttriat­lon in Wuustwezel in 2019.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium