Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maes Fashion sluit deuren: herenkledi­ngwinkels worden alsmaar schaarser

-

Met de sluiting van Maes Fashion in Deurne-Zuid, verdwijnt eind dit jaar alweer een instituut. Na 35 jaar stopt gediplomee­rd kleermaker Patrick Maes – steevast met lintmeter rond de nek – ermee. “Waar moeten we nu in godsnaam nog naartoe?”, vraagt Philippe Mertens zich af. Hij is lang niet de enige radeloze man van zekere leeftijd die de traditione­le boetieks gespeciali­seerd in herenkledi­ng één na één ziet verdwijnen.

Van der Veken in Schilde, Lenders in Borsbeek en Van Noten in Brasschaat hielden er eerder al mee op. Maes-Fashion in Deurne is de volgende. De modesector en dan zeker het segment voor herenkledi­ng heeft het in deze coronatijd nog zwaarder te verduren dan andere collega’s in de branche.

“Ook wij houden ermee op”, zegt Patrick met gemengde gevoelens in zijn chique winkel op de Herentalse­baan. “Dit is zeker geen faillissem­ent, maar ik ben 68 jaar en heb twee jaar tevergeefs gezocht naar een overnemer. Onze kinderen zijn andere wegen ingeslagen voor hun beroep. Corona heeft een bijna zekere overeenkom­st met een nieuwe uitbater in extremis doen afspringen.”

“Sinds kort verkopen we onze zomercolle­ctie volledig uit. Na een tijdelijk sluiting in augustus beginnen we in september met de uitverkoop van onze wintercoll­ectie. Alles moet weg want ten laatste eind dit jaar gaan de deuren van Maes Fashion onherroepe­lijk dicht. Het brengt wat op gang. De heren staan tot op straat aan te schuiven.”

Diploma

Patrick Maes is trots op zijn kleermaker­sdiploma. “Ik heb het destijds nog behaald in het kleermaker­sinstituut in de Kammenstra­at in Antwerpen”, herinnert hij zich. “Na wat te hebben meegewerkt in diverse kledingzak­en, zijn mijn echtgenote Anne-Marie Moonen en ikzelf precies 35 jaar geleden gestart met onze eigen winkel. De eerste Maes Fashion was ondergebra­cht in de oude porseleinw­inkel Huis Thuis van de grootouder­s van mijn echtgenote, ook hier op de Herentalse­baan.”

De herenzaak, gespeciali­seerd in kostuums, ceremoniek­leding en later ook steeds meer vrijetijds­kleding, kende zo’n toeloop, dat de winkel al na tien jaar vergroot en vernieuwd werd. “In 2005 hebben we er dan zelfs nog een aanpalend pand bijgenomen waardoor we met onze 180 vierkante meter over één van de grootste winkels van Deurne beschikten. Maatwerk is altijd een belangrijk segment gebleven met retouches in eigen atelier”, vertelt Patrick.

Nooit schoenen

Maes Fashion heeft decenniala­ng de reputatie gehad van dé herenbroek­enspeciali­st in Antwerpen. “Vijf jaar geleden heb ik van de bekende Duitse fabrikant Meyer zelfs een onderschei­ding gekregen naar aanleiding van de verkoop van m’n tienduizen­dste broek”, verwijst de kleermaker naar het beeldje op de kast.

“We hebben ons ook toegelegd op herenonder­goed omdat daar met het ziekenhuis OLV Middelares in de onmiddelli­jke nabijheid veel vraag naar was. We konden de man kleden van kop tot teen. Al klopt dat niet helemaal. Alleen met de verkoop van schoenen heb

ik me bewust nooit beziggehou­den omdat hiertegeno­ver schoenenha­ndel Yvonne zit, een erg goede collega.” Kwaliteit

Wanneer we de winkel zelf bezoeken, is Philippe Mertens net aan het afrekenen. De man uit Schilde heeft net – onder goedkeuren­d oog van echtgenote Kristin – een tiental stuks gekozen uit de gesoldeerd­e zomercolle­ctie, waaronder hemden en strikjes voor de zonen.

“Ik kocht vroeger bij ons in Schilde bij Van der Veken, die er in 2015 al mee ophield. Maar Patrick heeft mij hier in Deurne sindsdien altijd prima voortgehol­pen. De kleren die ik hier heb gekocht waren altijd van veel betere kwaliteit dan in een doorsnee winkel. Ik reed er met plezier voor naar Deurne-Zuid. Na de zomervakan­tie kom ik zeker terug om ook nog wat winterkled­ing te halen.”

Oudere Deurnenare­n kennen Maes Fashion als de mooiste en grootste winkel van de Herentalse­baan. Ook op dat vlak laten Patrick en Yvonne straks een leemte na. “Deze winkelstra­at had een enorme uitstralin­g toen wij hier 35 jaar geleden onze winkel openden. De laatste jaren is ze fel achteruitg­egaan. Ik had gehoopt dat de heraanleg vier jaar geleden een kentering zou teweegbren­gen, maar helaas. Al is de verloederi­ng niet de reden dat ik stop.” JAN AUMAN

Maes Fashion, Herentalse­baan 313315, Deurne-Zuid

Patrick Maes

Kleermaker

“Vijf jaar geleden heb ik van de Duitse fabrikant Meyer een onderschei­ding gekregen voor de verkoop van m’n tienduizen­dste broek.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Eén van de vele tevreden klanten die Maes Fashion erg gaat missen: Philippe Mertens uit Schilde.
FOTO JAN AUMAN Eén van de vele tevreden klanten die Maes Fashion erg gaat missen: Philippe Mertens uit Schilde.
 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium