Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Danskafee ’t Hofke is weer open “Maar klanten moeten aan de tafel zitten, dansen mag nog niet”

-

Danskafee ’t Hofke op de Antwerpses­teenweg in Westmalle is weer open. De kroeg met decennia geschieden­is krijgt dankzij Glenn Mariën (36) toch nog een tweede adem, tot het onherroepe­lijk slotakkoor­d eind 2023. Dan gaat ’t Hofke plat voor appartemen­ten, net als de twee aangrenzen­de panden.

Toen in december bekendraak­te dat de toenmalige zaakvoerde­r de handdoek in de ring wierp, ging er een rouwgolf door feestlieve­nd Malle. Er werd prompt een wit laken met steun- en dankbetuig­ingen aan het raam gehangen.

Glenn Mariën, die al van zijn 15 jaar in ’t Hofke komt en er nog een tijdje werkte, vond het jammer dat de iconische zaak zo’n roemloos einde zou kennen. Dus nam hij ’t Hofke toch nog over, al is het maar voor dik twee jaar. Echte grote investerin­gen gaat hij niet meer doen, maar de klanten komen niks tekort.

EK-matchen

Zo staan er vier grote voetbalsch­ermen binnen en buiten, want ’t Hofke zendt alle EK-matchen uit. Als de Rode Duivels spelen op een sluitingsd­ag, opent Glenn speciaal zijn deuren. Er worden ook gratis hapjes gegeven bij matchen van de Duivels.

De bekende flessenluc­hter, een van de kroonjuwel­en van ’t Hofke, heeft nu allemaal flessen van Westmalle Trappist gekregen. Voor het eerst is het tuinterras nu écht in gebruik. “De grootste veranderin­g voorlopig is dat de klanten aan tafeltjes moeten zitten en nog niet mogen dansen zoals vroeger”, zegt Glenn. “Ook op de naleving van het sluitingsu­ur om half twaalf kijken we streng toe. Maar zodra het mag, blijven we weer tot drie uur open zoals vroeger. En hoe vroeger mensen weer mogen dansen, hoe liever.”

Qua drank zijn de bekende cocktails en shotjes nog steeds te koop, net als het ‘kanneke’, een XXL-cocktailka­n die in groep geconsumee­rd kan worden. “Ook het einde van de examens, traditione­el een hele viering in Malle, zal in ’t Hofke gevierd kunnen worden. We doen zeker al de 22ste en de 23ste open, maar mogelijk ook de 21ste, want veel middelbare scholen houden hun laatste examen op een andere dag dit jaar. We vragen wel wat inzet aan de jeugd om de coronarege­ls te respectere­n.”

Van woensdag tot en met zaterdag opent ’t Hofke om 15u. Op zondag al om 11u, om zo de wielertoer­isten een frisse pint te kunnen voorschote­len. Aanstaande zaterdag is er kinderdisc­o in ’t Hofke om 14u. Dan openen de deuren al vanaf 13u.

Buldog

De blauwe Franse buldog tegen de straat verwijst naar de vele Club Brugge-fans die ’t Hofke telt, Glenn op kop. Leunend met zijn arm op de tapkraan, valt ons een fotografis­ch perfect uitgevoerd­e tattoo op van een man die een gaslantaar­n aansteekt. We zien zelfs enige gelijkenis met Glenn.

“Klopt, dat is mijn grootvader Frans Van Lommel, de laatste gaslantaar­naansteker van Antwerpen. Toen de straatlant­aarns kwamen, heeft hij zelf nog mee de gaslantaar­ns moeten afbreken, die hij en zijn collega’s zo mooi onderhoude­n hadden. Want daar gebeurde veel deugnieter­ij mee, zoals ruitjes die met een katapult werden uitgeschot­en. Hij was mijn peter. Ik heb hem twintig jaar geleden moeten afgeven. Ik liet de tattoo in augustus vorig jaar zetten. Zo is hij er ook nog een beetje bij in ’t Hofke.”

Danskafee ’t Hofke, Antwerpses­teenweg 293

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Glenn Mariën voor ’t Hofke, met op zijn onderarm de tatoeage van de laatste straatlant­aarnaanste­ker van Antwerpen.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Glenn Mariën voor ’t Hofke, met op zijn onderarm de tatoeage van de laatste straatlant­aarnaanste­ker van Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium