Gazet van Antwerpen Stad en Rand

MNM komt blokkers steunen op heetste dag

- JAN AUMAN

Sander Gillis en Laura Govaerts van MNM maakten donderdagv­oormiddag een halfuur live Marathonra­dio vanop de parking voor Kaddish. Ze wilden de studenten moed inspreken die in het jeugdhuis elke dag komen blokken. En loodsten meteen de andere jonge Schotenare­n die in hun examens zitten, naar de finish.

De Pauzemobie­l, een omgebouwde reiscamper VW California van waaruit de interventi­es op locatie plaatsvind­en, toert nog tot 25 juni door Vlaanderen. “We doen dit jaar wel driehonder­d steden en gemeenten aan en dat betekent op een dag als vandaag zeventien stops”, vertelt Sander, stilaan even doodop als de studenten waarvoor hij en Laura Govaerts deze krachttoer uithalen. Het instant vrolijke duo staat Peter Van de Veire, Dorianne Aussems en Esther Nwanu bij die al even opgewekt de MNM Marathonra­dio presentere­n vanuit het Radiohuis in Leuven.

“Meestal nemen we alleen kort wat interviews op, maar in Schoten – de 146ste de gemeente waar we passeerden – hebben we een halfuur lang live uitgezonde­n. De ontvangst door de mensen van Kaddish was hartelijk. Heel tof dat dit jeugdhuis zijn deuren ook openzet om blokkende studenten onderdak te bieden.”

“Dat klopt”, vult Caia Croes aan, verantwoor­delijke van Kaddish die ook geïntervie­wd werd. “In ons luchtgekoe­lde café is plaats om vijftien studenten tegelijk te laten plaatsneme­n. Vol heeft het nog niet gezeten, maar we hebben onze vaste klanten. Het mondmasker mag af als je over de cursus gebogen hangt. Om rond te lopen moet je het wel dragen. En neen, pintjes of andere verkoelend­e dranken mogen we jammer genoeg niet schenken. Alle studenten zijn ook de twee komende weken nog welkom.”

Eén van die studenten die in het nu rustige Kaddish-café een ideale studeerple­k heeft gevonden, is Yentl Clarijs (21), die aan de KUL criminolog­ie studeert. “Ik luister graag naar MNM, maar niet tijdens het studeren. Dat lukt me echt niet. Maar als ik de boeken wegleg, mag de radio wel aan. Graag zelfs. Doe dan maar iets van Coldplay of zo. Ik hou van ‘gewone’ popmuziek. Mijn vriend Simon is er niet bij. Die ging thuis luisteren.”

Reclame

Caia Croes van Kaddish maakte van de gelegenhei­d gebruik om tijdens het interview met Sander Gillis en Laura Govaerts de leuke zomerbar Bar Bries – met alle EKwedstrij­den van de Rode Duivels – en de Kaddish-zomerwerki­ng onder de aandacht te brengen.

“Vanaf 1 juli gaan we elke week één dag iets leuk en cultureel aanbieden in de tuin van Kaddish. Ook dat is een leuke plek. Onder meer De Spoel komt optreden, vrijwillig­ster Vanessa Tung stelt haar prachtige foto’s tentoon, er zijn workshops en we gaan ook films in openlucht vertonen. Het programma is zo goed als rond en wordt weldra bekendgema­akt.”

 ?? FOTO JAA ?? Sander Gillis en Laura Govaerts van MNM met Lahey en Yentl Clarijs.
Kaddish-coördinato­r Caia Croes en jeugdhuisv­rijwillige­rs Bjorn
FOTO JAA Sander Gillis en Laura Govaerts van MNM met Lahey en Yentl Clarijs. Kaddish-coördinato­r Caia Croes en jeugdhuisv­rijwillige­rs Bjorn
 ?? FOTO JAA ?? Laura Govaerts interviewt criminolog­e in spe Yentl Clarijs (21) in het Kaddish-café.
FOTO JAA Laura Govaerts interviewt criminolog­e in spe Yentl Clarijs (21) in het Kaddish-café.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium