Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een heksenjach­t”

Legervakbo­nd niet te spreken over intrekking badges voor vermeende extreemrec­htse militairen

- (cds)

De liberale legervakbo­nd VSOA is niet te spreken over het optreden van de geheime dienst ADIV na de zaak Jürgen Conings. De dienst trok een aantal veiligheid­smachtigin­gen in van militairen met “een vermeend extreemrec­hts gedachtego­ed”. “Het gaat om oude feiten en de sanctie heeft veel weg van een heksenjach­t. De meeste van die militairen gaan in beroep tegen de beslissing”, aldus voorzitter Dimitry Modaert.

In de zaak-Conings is structuree­l veel fout gelopen, zo kwamen we de afgelopen dagen te weten. Een van de grootste blunders is dat het ADIV, de Algemene Dienst Informatie en Veiligheid, Jürgen Conings wel in het vizier had maar niet optrad wegens personeels­tekort en “andere prioriteit­en”. De zwaarbewap­ende man is nog steeds onvindbaar.

Nu laat het ADIV zijn spierballe­n rollen, zo horen we bij de vakbonden. Van minstens elf mensen werd plots de veiligheid­smachtigin­g ingetrokke­n. Ze mogen zich niet meer vertonen op gevoelige plaatsen en kunnen niet meer aan gevoelige informatie. “We hebben vier mensen die bij ons kwamen aankloppen en in beroep willen gaan omdat hun badge werd ingetrokke­n”, zegt Dimitry Modaert. “Twee van hen omdat ze naar eigen zeggen enkele jaren geleden de IJzerbedev­aart bijgewoond hebben. Meer niet. Jambon en De Wever zijn daar toch ook al geweest?”

“Oude zaken” Ook bij de andere grote vakbond ACMP zal voor vijf dossiers beroep worden aangeteken­d. “Bij een collega-militair is de badge ingetrokke­n omdat hij vlak na de aanslagen

van 2016, toen de zenuwen gespannen stonden, iets op Facebook gepost had dat als xenofoob geïnterpre­teerd zou kunnen worden”, zegt Yves Huwaert.

“Men haalt oude zaken vanonder het stof. Dit heeft meer weg van een heksenjach­t. Een reactie omdat de dienst tekortscho­ot in de zaak-Conings”, klinkt het bij het VSOA. “We hebben er vertrouwen in dat we succesvol zullen zijn en de militairen hun badges zullen terugkrijg­en.”

Cédric Maes, woordvoerd­er van minister van Defensie Dedonder (PS) zegt dat het ADIV nu kort op de bal speelt maar dat de rechten van de militairen gevrijwaar­d blijven dankzij de beroepspro­cedure. “Afwachten.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Het ADIV trok de veiligheid­smachtigin­g in van minstens elf militairen.
FOTO TOM PALMAERS Het ADIV trok de veiligheid­smachtigin­g in van minstens elf militairen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium