Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We weten niet tot wat deltavaria­nt gaat leiden”

Erika Vlieghe

-

De burgemeest­ers baseerden de beslissing om Tomorrowla­nd niet te laten plaatsvind­en deels op een toelichtin­g van enkele experts, onder wie UZA-infectiolo­ge Erika Vlieghe. Ze legt uit dat ze denkt dat de onvoorspel­bare impact van de deltavaria­nt ervoor zorgt dat hun visie op massafesti­vals voor deze zomer nog niet wijzigt.

“We hebben de burgemeest­ers niets specifieks voor Tomorrowla­nd aangeraden”, zegt Erika Vlieghe. “We hebben ze gewoon gewezen op een advies over massafesti­vals dat we in februari hebben gepublicee­rd. We hebben ze uitgelegd dat we voor deze zomer nog altijd achter dat advies staan. Het is volgens ons nog altijd te vroeg voor massafesti­vals.”

De grote boosdoener is de deltavaria­nt, voorheen bekend als de Indiase variant. “De aanwezighe­id van die variant neemt snel toe in België en in andere landen zoals Portugal en het Verenigd Koninkrijk”, legt Vlieghe uit. “We weten niet goed tot wat dat gaat leiden. Heel deze zomer moeten nog mensen worden gevaccinee­rd. Ook de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie raadt aan om voorzichti­g te zijn.”

“Een massafesti­val is een situatie waarin heel veel mensen uit verschille­nde landen dicht bij elkaar kruipen. Dat zijn situaties waarbij virussen worden overgedrag­en en die beschouwen wij dus als risicovol.”

De vraag die dan rijst is waarom Pukkelpop dan wel zou kunnen doorgaan. Het festival staat zelfs een week vroeger op de kalender dan Tomorrowla­nd: van 19 tot en met 22 augustus. Het advies van experts zou dan toch hetzelfde moeten zijn? “Ons advies geldt niet voor één specifiek massafesti­val, maar voor allemaal”, aldus Vlieghe.

 ?? FOTO DBA ?? Erika Vlieghe.
FOTO DBA Erika Vlieghe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium