Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Oosterweel­werf stilleggen levert niets op”

- www.oosterweel­verbinding.be

“De werken aan de Oosterweel­verbinding stopzetten, draagt niets bij aan de aanpak van PFOS in de grond en het bodemwater. Integendee­l, dan wordt ook de meest vervuilde grond niet aangepakt”, zegt Manu Claeys van stRaten-generaal. De burgerbewe­gingen stRaten-generaal, Ademloos en Ringland zijn het erover eens dat de werken aan de Oosterweel­verbinding stopzetten geen optie is. “Het inkapselen van de sterkst vervuilde gronden is nog altijd beter dan die onaangeroe­rd laten liggen”, zegt Dirk Avonts van Ademloos. De burgerbewe­gingen wijzen erop dat de meest vervuilde gronden op de werf van de Oosterweel­verbinding getraceerd zijn. “De grond is bij elkaar gebracht op bekende plekken boven de waterspieg­el. Op die manier wordt de verdere verspreidi­ng van de chemische stof tegengegaa­n.”

De werken aan de Oosterweel­verbinding staken, zou voor enorme vertraging­en en een gepeperde rekening zorgen. “We hebben uitgereken­d dat de werf stilleggen tussen 50 en 250 miljoen euro kan kosten. Dat geld wordt beter besteed om de PFOS-problemati­ek aan te pakken. Zeker omdat de werf stilleggen geen voordeel oplevert”, zegt Manu Claeys.

Volgens Peter Vermeulen van Ringland zijn de bestaande werkbanken rond de verschille­nde aspecten van de Oosterweel­verbinding de beste garantie om alles in goede banen te leiden. “We zullen ongetwijfe­ld nog problemen tegenkomen bij de aanleg van de Oosterweel­verbinding. En die zullen we telkens aanpakken met de best mogelijke oplossinge­n.”

Nog volgens Peter Vermeulen zijn er de afgelopen jaren wel vaker schijnbaar onverzoenb­are conflicten uit de bus gekomen. “Maar telkens zijn er oplossinge­n gevonden die voor alle betrokkene­n aanvaardba­ar zijn. Dat zal ook nu gebeuren. Ik vind het wel spijtig dat er in het verleden geen werkbank is opgericht voor deze PFOS-problemati­ek. Maar dat kan alsnog gebeuren.”

Manu Claeys komt nog even terug op de dading die Lantis in 2018 heeft afgesloten met vervuiler 3M. “Die dading ging over onder andere het stockeren van zwaar vervuilde gronden. Die dading belet niet dat het 3M is dat uiteindeli­jk de volledige sanering zal moeten betalen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Van links af: Manu Claeys, Dirk Avonts en Peter Vermeulen.
FOTO BELGA Van links af: Manu Claeys, Dirk Avonts en Peter Vermeulen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium