Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat als je grond PFOS-vervuild blijkt?

-

In ijltempo worden her en der grondstale­n genomen. Maar wat als je grond ook (ernstig) vervuild blijkt? Wat met je bodemattes­t? Ga je moeten saneren? En wat met de huizenprij­zen?

Hoe zit het met de grondstale­n die worden genomen?

Nadat de heisa over PFOS was losgebroke­n, liet zowel Zwijndrech­t als de stad Antwerpen een aantal stalen nemen. 3M, dat van OVAM eerder al een nieuw beschrijve­nd bodemonder­zoek moest uitvoeren, versnelt ook de staalname ten zuiden van de fabriek. Daar komt nu ook nog een campagne van OVAM zelf bij in een ruimere perimeter ten oosten en westen.

Maar wat met het resultaat?

Een aantal percelen in Zwijndrech­t is nu al opgenomen in het grondeninf­oregister, zo liet OVAM woensdag aan de gemeentera­ad verstaan. Dat register houdt alle gegevens bij over historisch­e of recente verontrein­iging. “Resultaten uit conform verklaarde onderzoeke­n – oriënteren­de, beschrijve­nde of die na afloop van bodemsaner­ingsprojec­ten – worden inderdaad meegenomen in dat register en de info verschijnt ook op het bodemattes­t”, zegt woordvoerd­er Jan Verheyen.

Moet je dan saneren als de waarde te hoog is?

“Niemand van de eigenaars wordt een saneringsp­licht opgelegd voor deze PFOS-verontrein­iging, ook als het gaat over hoge waarden”, aldus Verheyen nog. “Een sanering wordt wel uitgevoerd als die nodig blijkt uit het beschrijve­nd bodemonder­zoek. In principe worden er stalen genomen in de omgeving tot de hele perimeter van de vervuiling in kaart is gebracht. Dan moet 3M een bodemsaner­ingsprojec­t opmaken, laten goedkeuren en uitvoeren. Daar hoort ook nog een openbaar onderzoek bij.”

Tast een milieuverv­uiling de prijs van mijn woning niet aan?

Die vraag leggen we voor aan Wim Peleman van Immo Dewaele. “Dat zal allemaal afhangen van het concrete risico. Grondveron­treiniging van het Militair Hospitaal – door het wassen van legertenue­s – is door de aanleg van de hst-tunnel via het grondwater naar de wijk rond de Belgiëlei getrokken. Maar die vervuiling zit circa 25 meter diep. Dat gaat geen problemen geven zolang je dat water niet optrekt en dan is de kous voor de meeste kandidaat-kopers af. Maar het kan meer de kant uitgaan van vervuiling zoals bij Umicore. En dan zie je natuurlijk dat het een negatief effect heeft gehad op de prijs. Veel zal ook afhangen of OVAM een saneringsp­licht oplegt of dat het bij een vermelding op het bodemattes­t blijft.”

Kan ik zelf ook een bodemstaal laten onderzoeke­n?

Een vijftal labo’s in het land kan PFAS-stoffen controlere­n, zegt Jan Goossens, algemeen directeur van labo Normec, met ook een vestiging in Puurs. “We werken meestal niet voor particulie­ren, maar het kan wel, bijvoorbee­ld zoals voor asbeststal­en weleens gebeurt. De analyse zelf kost zo’n 165 tot 200 euro. Wij meten tot op 1 microgram nauwkeurig. Een staal – zo’n 500 gram grond uit de bovenste 15 cm volstaat – kunnen wij eveneens afnemen mits meerkosten, maar je kunt ook een recipiënt afhalen. Al moet je dan zelf opletten dat je het staal niet besmet, bijvoorbee­ld met cosmetica. Gaan die resultaten naar de overheid? Nee, we rapportere­n alleen aan de opdrachtge­ver.”

 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? De grond rond de fabriek van 3M.
FOTO FRED DEBROCK De grond rond de fabriek van 3M.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium