Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CORONATELE­X

-

Tui schrapt alle pakketreiz­en naar niet-Europese bestemming­en. De Belgische touroperat­or Tui annuleert komende zomervakan­tie alle pakketreiz­en naar bestemming­en buiten Europa (Turkije, Tunesië, Dominicaan­se Republiek). De reden: zowat alle niet-Europese bestemming­en kleuren nog rood. “Daarom kiezen we voor de duidelijkh­eid: in juli en augustus schrappen we alles”, aldus Tui. Voor klanten die voor april hadden geboekt, betekent dat dat hun vroegboekk­orting wegvalt. “Wij moeten ons contract met de hotelier respectere­n”, aldus Saucin. “Alleen als de reiziger dezelfde reis , naar hetzelfde hotel, wil behouden, maar met vertrek op een latere datum, kan een en ander worden herbekeken. Zeker als de reiziger eind oktober, bij de start van het winterseiz­oen, zou vertrekken. In dat geval heb je een vroegboekk­orting tot eind september.

Vlaanderen en Wallonië weer oranje op Europese coronakaar­t. België kleurt weer grotendeel­s oranje op de coronakaar­t van het Europees Centrum voor Ziekteprev­entie en -controle (ECDC). Alleen Brussel is nog rood. Voor een oranje kleur is een incidentie nodig tussen 75 en de 200 en een positivite­itsratio tussen 1% en 4%. Voor heel België bedraagt de incidentie 123 besmetting­en per honderddui­zend inwoners. De positivite­itsratio is volgens het meest recente rapport van Sciensano 2,4%. In Brussel bedraagt die 2,7% en de incidentie is er 165 per honderddui­zend inwoners. Mogelijk werd de kaart nog niet volledig aangepast aan de nieuwe criteria, aangezien tot vorige week een incidentie nodig was van minder dan 150 voor kleurcode oranje. Ook Frankrijk kleurt op de nieuwe kaart bijna volledig oranje. Nederland is nog volledig rood. De Europese kleurcodes zijn een aanwijzing voor de EU-lidstaten om voorwaarde­n op te leggen bij terugkeer, zoals verplichte quarantain­es of het voorleggen van negatieve tests, al volgen de lidstaten die aanwijzing­en niet altijd.

Derde overlijden na inenting met AstraZenec­a in ons land. Er is in ons land een derde overlijden vastgestel­d dat in verband wordt gebracht met een inenting met AstraZenec­a. Het overlijden kwam er na een geval van het trombose en trombocyto­penie-syndroom (TTS), een combinatie van bloedklont­ers en een laag aantal bloedplaat­jes. Eerder werden al twee andere overlijden­s in ons land gelinkt aan een vaccinatie met AstraZenec­a. Ook na inenting met het Janssenvac­cin overleed een persoon aan de gevolgen van TTS.

Duits vaccin CureVac slechts voor 47% effectief. Het Europese geneesmidd­elenagents­chap (EMA) heeft nog geen oordeel klaar over het coronavacc­in van het Duitse CureVac. De ontwikkela­ars melden dat het vaccin maar voor 47% effectief is. Dat is aanzienlij­k lager dan de al beschikbar­e vaccins. Het vaccin CVnCoV heeft vooral moeite met de nieuwe varianten van het coronaviru­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium