Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Goedkoper én socialer dan maaimachin­es”

Watermaats­chappij zet weer schapen op bufferbekk­en Borsbeek

- SYLVIA MARIËN

Hoe langer hoe meer waterbekke­ns in de provincie Antwerpen worden onderhoude­n door schapen in plaats van machines, en dat is nu ook het geval in het grote Pidpa-bufferbekk­en in Borsbeek. Daar eten 120 Kempische heideschap­en van de Antwerpse Stadsherde­r deze week het gras af. Een nieuwighei­d: hier worden de schapen getrackt, zodat Pidpa precies kan opvolgen welke kudde waar aan het maaien is.

De Antwerpse Stadsherde­r Lukas Janssens ziet de vraag naar ecologisch maaien enorm toenemen, vertelt hij. In samenwerki­ng met landbouwor­ganisatie Kemp vzw verhuurt hij schapen tegen “1 euro per schaap per dag” die worden ingezet in parken, natuurdome­inen, langs snelwegen, op begraafpla­atsen, universite­itscampuss­en en dijken in heel de provincie Antwerpen. “Heel goed voor de biodiversi­teit”, zegt Lukas. “Want tussen hun klauwen nemen schapen zaadjes mee naar alle plekken waar ze worden ingezet.”

Ook watermaats­chappij Pidpa is een vaste klant. “Sinds 2017 laten wij nu al een vijftigtal waterbekke­ns in de provincie Antwerpen door schapen begrazen”, zegt Stefan Janssens van Pidpa.

Daar kwam nu nog een grote bij, het bufferbekk­en tegenover het Geboortebo­s in Borsbeek. Hier grazen deze week 120 Kempische heideschap­en het gras af, toont hun herder. “Dat gebeurt met een vaste planning: nu een week, nog een keer in het midden van de zomer en een keer in het najaar.”

Voordien gebeurde het maaien machinaal, één keer per jaar. “Dat was dubbel zo duur, dus ecologisch maaien is echt wel een besparing voor ons”, zegt Janssens. “Maar dat is zeker niet het enige voordeel. We zien dat de schapen steevast zorgen voor verbondenh­eid tussen de buurt en het bekken. Zeker kindjes komen enorm graag naar de schaapjes kijken.”

Dat kan Borsbeeks schepen van Openbare Werken, Sport en Dierenwelz­ijn Walter Kiebooms (N-VA) bevestigen. Hij is opgetogen dat de schapen nog meer leven brengen in dit stukje groen. “Dit is de verbinding tussen het Hulgenrode­bos en het Fort, maar door er samen met Kempens Landschap iets fijns mee te doen, merken we meer en meer dat het een bestemming op zich wordt”, zegt hij. Er is een vlonderpad met gepersonal­iseerde planken, een eilandje, bijenhotel­s en mooie banken. “Zeker ’s ochtends is het prachtig, in de dauw. Mensen komen hier watervogel­s bekijken of zomaar een boek lezen. En nu kunnen ze dus ook naar de schapen komen kijken. Gisteren kwamen die nog rustig aan mijn fiets snuffelen.”

Klein nadeel van die schapen: hun gevoeg doen ze waar het hen uitkomt, dus ook op het wandelpad. “Ik verwacht mij wel aan een paar klachten daarover”, zegt Kiebooms. “Daar moeten we maar mee leren leven.”

Ontsnapt

Gemiddeld acht jaar kunnen de schapen zo van graaslocat­ie naar graaslocat­ie, vertelt Lukas. “En dan zijn ze te oud, dan verliezen ze hun tanden.”

“Af en toe maken we mee dat er eens ergens een schaap ontsnapt”, zegt Stefan Janssens. “Dan krijgen we telefoon en moeten we uitzoeken of dat er een van het bekken is of niet. Zo kwamen we op het idee om de dieren beter op te volgen.”

Op die manier kwam Pidpa terecht bij Suivo uit Edegem, een technologi­ebedrijf met als leuze ‘We track everything’, zegt CEO Peter Geldhof. “Meestal zijn dat machines, maar hier in Borsbeek zijn dat voor het eerst levende wezens. We zouden de schapen elk van een eigen tag kunnen voorzien om hen permanent te volgen. Maar hier is gekozen voor een tag per kudde. Als de herder zijn schapen naar deze locatie brengt, scant hij de QR-code die hier op het infobord staat, en hetzelfde doet hij als hij ze weghaalt. Zo kan Pidpa per locatie de kuddes opvolgen, en nog beter het ecologisch maaien plannen.”

Na Borsbeek zal Pidpa ook op haar andere bekkens in veertien Antwerpse gemeenten QR-codes voorzien. “Handig voor ons, maar de inschattin­g van hoe lang er waar schapen nodig zijn, blijft mensenwerk”, zegt Stefan Janssens. “De herder blijft de baas.”

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ??
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O
 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Van links af: Ellen Le Beer van Suivo, Stefan Janssens van Pidpa, Borsbeeks schepen Walter Kiebooms, de Antwerpse Stadsherde­r Lukas Janssens en Peter Geldhof van Suivo.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Van links af: Ellen Le Beer van Suivo, Stefan Janssens van Pidpa, Borsbeeks schepen Walter Kiebooms, de Antwerpse Stadsherde­r Lukas Janssens en Peter Geldhof van Suivo.
 ?? NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O FOTO ?? Als de herder de QR-code scant, is de kudde te lokalisere­n.
NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O FOTO Als de herder de QR-code scant, is de kudde te lokalisere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium