Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kringwinke­l opent shoppingce­nter Circuit

-

Iets duurzaam nodig? Je vindt het bij Circuit. Dat is een nieuw initiatief van De Kringwinke­l en de stad Antwerpen dat zaterdag opengaat op Nieuw-Zuid. Het is een shoppingce­nter waar achttien duurzame ondernemer­s te vinden zijn.

is dus niet zomaar een kringwinke­l. Het shoppingce­nter brengt achttien ondernemer­s samen in een gloednieuw glimmend gebouw op Nieuw-Zuid die allemaal focussen op duurzaamhe­id en circularit­eit.

Voorbeeld: je bezoekt de Kringwinke­l en koopt daar een broek waarvan de pijpen nét iets te lang zijn. Dan kun je in hetzelfde gebouw een zaak vinden waar je de broek kan laten inkorten: naai- en stoffeerat­elier Kunning.

“Dit is de toekomst”, zegt schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit). “Klassieke winkelstra­ten hebben we genoeg. Hier vind je materialen en spullen die allemaal een nieuw en eeuwig leven verdienen”, vat hij samen.

Zo is er de bloemenwin­kel Mr. H. Bouquet met bloemen en planten die voldoen aan een duurzaamhe­idslabel.

Een plek waar je elektrisch­e apparaten of fietsen kunt laten herCircuit stellen. Ook aan het uiterlijk wordt gedacht, er is een duurzame kapper. En de innerlijke mens kan terecht bij de wijnbar en de koffiebar.

“Het is de bedoeling dat we de levensduur van producten proberen te verlengen door alles te herstellen”, legt Louise Vrints van De Kringwinke­l uit. “Ons doel is om duurzaam leven gemakkelij­ker te maken.”

Zaterdag gaat Circuit open voor alle shoppers. Er zijn dan verschille­nde workshops voor iedereen die kennis wil maken met Circuit.

Terwijl Circuit zaterdag opengaat, ging in de Blikfabrie­k in Hoboken de Kringwinke­l in stilte dicht. De winkel opende in juni 2020 als eerste meubelwink­el van De Kringwinke­l Antwerpen. Door de omstandigh­eden die 2020 met zich meebrachte­n sloot De Kringwinke­l na een klein jaar tijd toch definitief de deuren.

“Er zijn verschille­nde redenen voor de sluiting”, vertelt Louise Vrints. “De winkel lag in een magazijn dat niet verwarmd kan worden. Dit bleek tijdens de winter onhoudbaar. Maar de voornaamst­e reden is dat we een moeilijk jaar achter de rug hebben en keuzes moesten maken, met pijn in het hart.”

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Herman Maes van Mr. H. Bouquet.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Herman Maes van Mr. H. Bouquet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium